Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εισαγγελικό «όχι»στα ελαφρυντικά

Πολλά ερωτήματα παραμένουν όπως ποιοι αγόρασαν την ποσότητα των ναρκωτικών και πώς ένα ολόκληρο καράβι που άλλαξε τόσα χέρια φορτώθηκε μεσοπέλαγα με δύο τόνους ηρωίνης χωρίς να το αντιληφθεί κανείς πλην του Ιρανού συνοδού του φορτίου

Εισαγγελικό «όχι»στα ελαφρυντικά

  • A-
  • A+

Αλλη μια ημέρα παράταση πριν από την τελική εκφώνηση των ποινών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για όσους κρίθηκαν ένοχοι στη δίκη του «Noor One».

Στη χθεσινή συνεδρίαση, η εισαγγελέας Μαρία Τρουπή πρότεινε επί των αιτημάτων για την αναγνώριση ελαφρυντικών που υπέβαλαν οι συνήγοροι των 13 πλέον κατηγορουμένων.

Στην αρχή της συνεδρίασης η πρόεδρος Μαρία Δούκα αστειεύτηκε με την παρουσία στην αίθουσα κάποιων από εκείνους που ήδη κρίθηκαν αθώοι.

Ωστόσο, το... καλό κλίμα διαφοροποιήθηκε όταν ένας από τους δικαστές, παρεμβαίνοντας την ώρα που συνήγορος υπεράσπισης μιλούσε εκτός διαδικασίας, δέχτηκε αυστηρή παρατήρηση από τον συγκεκριμένο συνήγορο.

«Εσείς, κύριε, γιατί παίρνετε τον λόγο;» ρωτήθηκε σε έντονο ύφος ο εφέτης, ο οποίος αντέδρασε άμεσα επαναφέροντάς τον στην τάξη. Ηταν τόσος ο εκνευρισμός του συνηγόρου, που η πρόεδρος τον κάλεσε να βγει από την αίθουσα. Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε η εισαγγελέας προτείνοντας επί των ελαφρυντικών.

Για τον καθένα από τους τέσσερις Τούρκους που κρίθηκαν ένοχοι πρότεινε αιτιολογημένο σκεπτικό απόρριψης περί πρότερου έντιμου βίου, έμπρακτης μεταμέλειας και εκ των υστέρων καλής συμπεριφοράς, κρίνοντας ότι αυτά δεν θεμελιώνονται. Δεν θεμελιώνεται επίσης κατά την εισαγγελέα το ότι υπήρχε στο πρόσωπο του ενός σοβαρή απειλή.

Η εισαγγελέας πρότεινε επίσης αιτιολογημένα την απόρριψη καθενός από τα διαφορετικά ελαφρυντικά που προτάθηκαν για τον καθένα από τους υπόλοιπους ενόχους: Μπουρδούβαλη, Γιαννουσάκη, Κοτσώνη, Κουρούβανη, Φάρο, Μπονυάντ, Κοτσάογλου (φυγόδικος).

Για τους μόνους που πρότεινε να αναγνωριστεί ειδικά το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη και τη στάση που επέδειξαν βοηθώντας και στη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά και στην ακροαματική διαδικασία, είναι οι Σταύρος Λάγιος (υπάλληλος του εφοπλιστή Γιαννουσάκη) και Κ. Καρτσώνης (ο ιδιοκτήτης της αποθήκης στο Κορωπί), ο οποίος και υπέδειξε τον χώρο με τα τελευταία 900 κ. ηρωίνης που ανευρέθηκαν.

Αιχμές συνηγόρων

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι συνήγοροι, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους στην εισαγγελική πρόταση, ενώ δεν έλειψαν και ορισμένες αντεγκλήσεις, ειδικά όταν ο συνήγορος του εφοπλιστή Γιαννουσάκη αποκάλεσε άλλον κατηγορούμενο έμπορο ναρκωτικών.

Τελικά ανακλήθηκε ο χαρακτηρισμός και συνεχίστηκαν οι αγορεύσεις μέχρι αργά το μεσημέρι, με κύρια σημεία τη μεταμέλεια των κατηγορουμένων, τον πρότερο έντιμο βίο, τη βαθιά φιλανθρωπική δράση τους κ.λπ. Συχνές και έντονες ήταν οι αιχμές για την πρόταση της εισαγγελέως.

Σήμερα το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του επί των ελαφρυντικών, ενώ δεν έχει οριστεί ακόμα η ημέρα που θα απαγγελθούν οι ποινές.

Πάντως, μέχρι στιγμής ο μόνος που φορτώνεται το μεγαλύτερο μερίδιο ενοχής, πλην των αγνώστων (ή και κατά ορισμένους γνωστών) αλλά σε κάθε περίπτωση αλλοδαπών εμπόρων της ηρωίνης και του εφοπλιστή Μ. Γιαννουσάκη (στη βίλα του οποίου βρέθηκε ο μισός τόνος), είναι ο πρώην καπετάνιος και στέλεχος μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας στο Ντουμπάι, Γιώργος Μπουρδούβαλης.

Πολλά ερωτήματα ωστόσο θα παραμείνουν για το ποιοι αγόρασαν την ποσότητα των ναρκωτικών, πώς ένα ολόκληρο καράβι που άλλαξε τόσα χέρια φορτώθηκε μεσοπέλαγα με δύο τόνους ηρωίνης χωρίς να το αντιληφθεί κανείς πλην του Ιρανού συνοδού του φορτίου, πώς ταξίδεψε με δεκάδες απρόοπτα από τον Περσικό κόλπο μέχρι την Ελευσίνα, πώς έφτασε ανενόχλητα στην Ελλάδα όπου άρχισαν και οι πολλαπλές «φορτοεκφορτώσεις» μέχρι την ώρα που οι λιμενικοί μπλοκάρισαν την επιχείρηση και φυσικά πού θα γινόταν η διακίνηση της τεράστιας ποσότητας και ποιοι θα πλούτιζαν πουλώντας θάνατο.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το καρτέλ δεν μετακινούσε μόνο ναρκωτικά...
«Όλοι μιλούσαν με όλους» ανέφερε ο λιμενικός Γ. Κατσούλης, η μαραθώνια κατάθεση του οποίου στη δίκη του Noor One ως μάρτυρας κατηγορίας ρίχνει φως στις σχέσεις των 32 κατηγορουμένων, στον τρόπο δράσης τους,...
Το καρτέλ δεν μετακινούσε μόνο ναρκωτικά...
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Με τη μαρτυρία του επικεφαλής των λιμενικών ξεκίνησε στο Εφετείο η δίκη του NOOR ONE
Ανάμεσα στις μεγάλες υποθέσεις εγκληματικών οργανώσεων που αυτό το διάστημα εκδικάζονται είναι και η μισοξεχασμένη υπόθεση του φορτίου με τους 2,1 τόνους ηρωίνης. Η δίκη διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό και αξίζει...
Με τη μαρτυρία του επικεφαλής των λιμενικών ξεκίνησε στο Εφετείο η δίκη του NOOR ONE
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μαραθώνια η κατάθεση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας
Εν μέσω γενικής απεργίας διεξήχθη στις 12 Νοεμβρίου η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην εκδίκαση της υπόθεσης των 2 τόνων ηρωίνης του πλοίου «NOOR ONE». Λόγω της επικείμενης...
Μαραθώνια η κατάθεση του βασικού μάρτυρα κατηγορίας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
2,1 τόνοι ηρωίνης πάνε... Εφετείο
Με τα πρώτα εμπόδια να βρίσκονται ήδη προ των πυλών, η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης του ναρκω-πλοίου «NOOR ONE» ξεκινάει σήμερα σε δεύτερο βαθμό. Η σύνθεση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα είναι η...
2,1 τόνοι ηρωίνης πάνε... Εφετείο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ερωτήματα για τις καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης σε υποθέσεις ναρκωτικών
Με χαρακτήρα καρτέλ δρούσαν, σύμφωνα με τις αρχές, οι «βαρόνοι» των ναρκωτικών που συνελήφθησαν στο Μενίδι. Τώρα τα μέλη της συμμορίας αναμένεται να περάσουν το κατώφλι της Δικαιοσύνης. Αν κρίνει δε κανείς από...
Ερωτήματα για τις καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης σε υποθέσεις ναρκωτικών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αρση απορρήτου... αλλά μετ’ εμποδίων
​Αφού ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βομβαρδίστηκε επί μήνες από δημοσιεύματα σχετικά με τις τηλεφωνικές συνομιλίες του ισοβίτη της υπόθεσης «Noor One» Μ. Γιαννουσάκη κι ενώ υποτίθεται ότι όλοι ζητούσαν να βγουν...
Αρση απορρήτου... αλλά μετ’ εμποδίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας