• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 26.2°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 24.1°C
  2 BF
  72%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.7°C / 26.0°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.5°C / 22.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 22.7°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 26.0°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 22.7°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  86%

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο Γ. Μουζάλας ετοιμάζει σχέδιο αντικατάστασης των μελών των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου, εμφανιζόμενος άλλη μια φορά να δανείζεται στόχους, μέσα και επιχειρήματα από το αντιδραστικό οπλοστάσιο

ICONPRESS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Βρυξέλλες και Αθήνα μαγειρεύουν απελάσεις

 • A-
 • A+

Έντονες παρασκηνιακές πιέσεις ασκούν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες στην ελληνική κυβέρνηση για να «μαγειρέψει» τη σύνθεση των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μαζικές απελάσεις Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, που αποτελούν προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος της αμφισβητούμενης διακήρυξης Ε.Ε. και Τουρκίας στο προσφυγικό, συνιστούν όμως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Οι πιέσεις αυτές, που τις τελευταίες ημέρες παίρνουν και τη μορφή άτυπης ενημέρωσης των διεθνών και ελληνικών μέσων ενημέρωσης, εν όψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εσωτερικών και Δικαιοσύνης χθες και σήμερα στο Λουξεμβούργο, βασίζονται σε ανακρίβειες, αν όχι σε σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, με τον προφανή στόχο να μειωθεί το κύρος των Επιτροπών Προσφυγών και να ανοίξει ο δρόμος για την αντικατάστασή τους.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών εμφανίζεται σε πρόσφατη υπηρεσιακή ενημέρωση από τα γερμανικά ομοσπονδιακά υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης να εκφράζει «την έκπληξή του για τις επιτυχείς προσφυγές μεταναστών και προσφύγων στο δευτεροβάθμιο όργανο, οι οποίοι τελικά δεν επιστρέφονται από την Ελλάδα στην Τουρκία».

Απαντώντας μάλιστα σε Δανό συνάδελφό του, το στέλεχος επικαλείται πληροφορίες της γερμανικής πλευράς ότι η επιτυχία των προσφυγών «οφείλεται στη συμμετοχή εκπροσώπων ΜΚΟ στην Επιτροπή Προσφυγών» και σημειώνει με νόημα ότι «ο Γερμανός ΥΠΕΣ είναι σε επαφή με τον Έλληνα ομόλογό του».

Το ερώτημα

Από τη διατύπωση του εγγράφου προκύπτει βέβαια το ερώτημα αν παραπληροφορεί η ελληνική πλευρά τη γερμανική ως προς τη σύνθεση των Επιτροπών Προσφυγών ή αν η σοβαρή παραποίηση της πραγματικότητας οφείλεται στον Γερμανό αξιωματούχο.

Γιατί, βέβαια, κανείς εκπρόσωπος ΜΚΟ δεν συμμετέχει στις τριμελείς Επιτροπές Προσφυγών, οι οποίες αποτελούνται από έναν δημόσιο υπάλληλο, που εκτελεί χρέη προέδρου, και από δύο μέλη που υποδεικνύονται, ένα από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ένα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ύστερα από αυστηρές εξετάσεις αξιολόγησης της νομικής τους κατάρτισης ως προς το προσφυγικό δίκαιο.

Η Εθνική Επιτροπή είναι φυσικά ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδρύθηκε με τον νόμο 2667/1998, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι διεθνής οργανισμός με αρμοδιότητα τα δικαιώματα των προσφύγων, στον οποίο άλλωστε αναγνωρίζει η ίδια η διακήρυξη Ε.Ε. και Τουρκίας ρόλο επιτηρητή της εφαρμογής της διακήρυξης.

Είναι προφανές ότι η ψευδής αναφορά στους δύο αυτούς θεσμούς σαν ΜΚΟ έχει σκοπό την απαξίωσή τους, ώστε να πληγεί τεχνηέντως το κύρος των Επιτροπών Προσφυγών και να νομιμοποιηθεί η κατάργηση της ανεξαρτησίας τους.

Άλλωστε, αυτή η αναφορά είναι συμβατή με πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Μουζάλα που, κάτω από τη φράση «διάφορα κινήματα δικαιωμάτων», συμπεριλαμβάνει ΜΚΟ, εθελοντικές οργανώσεις, διεθνείς οργανισμούς, ανεξάρτητες αρχές και οργανώσεις δικαιωμάτων, σε μια προσπάθεια συλλήβδην στοχοποίησης της κριτικής που ασκείται στη διακήρυξη Ε.Ε. και Τουρκίας.

Παρόμοιες διατυπώσεις, που απέχουν από την πραγματικότητα, χρησιμοποιεί μάλιστα διπλωματική πηγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εσωτερικών και Δικαιοσύνης που μίλησε ανώνυμα σε μέσα ενημέρωσης στις Βρυξέλλες.

Είναι χαρακτηριστική η ανταπόκριση της εβδομαδιαίας εφημερίδας ευρωπαϊκών θεμάτων New Europe:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπουργών βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με το αν είναι λειτουργικό το εθνικό σύστημα ασύλου.

»“Προτείνουμε στην Ελλάδα να ξανασκεφτεί το σύστημα των επιτροπών”, είπε το Συμβούλιο, αμφισβητώντας πόσο ορθό είναι να αποφασίζουν στο ανώτατο νομικό στάδιο μιας επίσημης διαδικασίας πρόσωπα εκτός του δικαστικού μηχανισμού.

»Το Συμβούλιο πίεσε επίσης την ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει στους δικαστές της χώρας ότι η Τουρκία είναι ασφαλής για Σύρους και να επανεξετάσει τη σύνθεση και το ρόλο των Επιτροπών Προσφυγών, καθώς δεν είναι ουδέτερα τα πρόσωπα από τα κινήματα της κοινωνίας των πολιτών.

»Η διπλωματική μας πηγή υπέδειξε τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών που συμμετέχουν στις επιτροπές, ζητώντας από την Ελλάδα “να ξαναδεί προσεκτικότερα το ζήτημα”.

»Πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν στέλνει μαζικά τους Σύρους πίσω στη Συρία, αλλά μόνο σε περιπτώσεις που κάποιος μάχεται εναντίον του τουρκικού κράτους. “Υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια Σύροι στην Τουρκία και αισθάνονται μια χαρά”, κατέληξε η πηγή».

Οι εκθέσεις

Το πώς αισθάνονται οι Σύροι στην Τουρκία και πώς συμπεριφέρεται η Τουρκία στους πρόσφυγες δεν περιμένει βέβαια κανείς να το υποδείξει η Ε.Ε., που αποτελεί εμπλεκόμενο μέρος της αμφισβητούμενης διακήρυξης με την Τουρκία.

Το έχουν άλλωστε δείξει τεκμηριωμένα οι πρόσφατες εκθέσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και οργανώσεων όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch και οι τοποθετήσεις ειδικών απεσταλμένων του ΟΗΕ.

Η αξιοπιστία τους δεν μπορεί να πληγεί φυσικά από απαξιωτικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Θα χρειάζονταν γι’ αυτό τεκμηριωμένες μελέτες και αντεπιχειρήματα, που μέχρι στιγμής απουσιάζουν πλήρως από την πλευρά της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης.

Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ετοιμάζει σχέδιο αντικατάστασης των εξειδικευμένων και ανεξάρτητων μελών των επιτροπών Προσφυγών με δικαστικούς και νομικούς χωρίς παρόμοια εξειδίκευση στο προσφυγικό δίκαιο, εμφανιζόμενος άλλη μια φορά να δανείζεται στόχους, μέσα και επιχειρήματα από το αντιδραστικό οπλοστάσιο των συντηρητικών ηγεσιών της Ευρώπης-φρούριο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μυστικά και ψέματα για το άσυλο
Πολλαπλασιασμός απελάσεων Σύρων και άλλων προσφύγων στην Τουρκία και αξιοποίηση της δυνατότητας ταχείας παρέμβασης της Frontex στα σύνορα της Ευρώπης, μερικά από τα μέτρα της Κομισιόν. Στόχος, η χώρα μας να...
Μυστικά και ψέματα για το άσυλο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεύτερο «καμπανάκι» για τις απελάσεις προσφύγων
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αποφάσισε να εξετάσει κατά προτεραιότητα την προσφυγή Σύρου αρμενικής καταγωγής, του οποίου το αίτημα ασύλου στην Ελλάδα είχε κριθεί απαράδεκτο σε δεύτερο...
Δεύτερο «καμπανάκι» για τις απελάσεις προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νομικά τερτίπια κατά των προσφύγων
Με ένα καινοφανές σκεπτικό που είναι ζήτημα αν αντέχει σε νομικό έλεγχο, πόσο μάλλον σε έλεγχο λογικής, το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. αντιστρέφει ακόμα και την ξεκάθαρη διατύπωση της ανακοίνωσης του Ευρωπαϊκού...
Νομικά τερτίπια κατά των προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
111 πρόσφυγες έφυγαν, χιλιάδες... περιμένουν
Αλλοι 111 πρόσφυγες από τη Συρία ταξίδεψαν χθες το πρωί από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Φινλανδία και προστέθηκαν στους 5.400 πρόσφυγες που έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε....
111 πρόσφυγες έφυγαν, χιλιάδες... περιμένουν
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Δεν υπάρχει πολιτική βούληση να αλλάξουν οι συνθήκες»
«Τα κοντέινερ δεν είναι λύση για τη φιλοξενία προσφύγων, εντάσσονται στην ίδια κατηγορία με τις σκηνές. Πώς είναι δυνατόν να συνεχίζουν να ζουν σ’ αυτές τις συνθήκες στην Ελλάδα και σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή...
«Δεν υπάρχει πολιτική βούληση να αλλάξουν οι συνθήκες»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απελπίστηκαν, απέσυραν το αίτημα ασύλου και απελάθηκαν
Το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα των προσφύγων για το μέλλον τους και τη μεγάλη καθυστέρηση της διαδικασίας ασύλου, είναι πιθανότατα οι λόγοι που οδήγησαν 8 Σύρους να...
Απελπίστηκαν, απέσυραν το αίτημα ασύλου και απελάθηκαν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας