Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεν θα φιλοξενηθούν, τελικά, πρόσφυγες στον Ασπρόπυργο

O αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Δημήτρης Βίτσας

EUROKINISSI

Δεν θα φιλοξενηθούν, τελικά, πρόσφυγες στον Ασπρόπυργο

  • A-
  • A+

Η σημαντική περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση της περιοχής Γκορυτσά του Ασπρόπυργου φαίνεται πως μέτρησε στην επιλογή του Συντονιστικού για τη Διαχείριση του Προσφυγικού να αποσύρει τελικά την πρόταση για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων σε πρώην χώρο του υπουργείου Οικονομίας στα πρότυπα του Σκαραμαγκά.

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτίνας Δυτικής Αττικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύης Χριστοφιλοπούλου, στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Δημήτρης Βίτσας πρότεινε «να κάτσουμε να δούμε σε αυτή την περιοχή που υπάρχουν τέτοια φαινόμενα […] πώς θα τα λύσουμε και με μέτρα ανάπτυξης της περιοχής και με μέτρα, πιθανώς, καταστολής και με μέτρα πρόληψης» και σημείωσε: «Δεν πρόκειται να ανοίξουμε διαμάχες τοπικού χαρακτήρα, ας αφήσουμε για ευθετότερο χρόνο τη συζήτηση που φέρνει σε αντίθεση φτωχούς και κατατρεγμένους ανθρώπους ενάντια σε φτωχούς και κατατρεγμένους ανθρώπους».

Την ίδια στιγμή, έκανε λόγο για «ακατανόητη επιχειρηματολογία» και «ψέματα» εκ μέρους του δημάρχου Νίκου Μελετίου και τοπικών φορέων. «Εχουν αρχίσει και γράφουν πράγματα -πώς να το πω;- απλώς τελείως παλαβά, στην επιστολή του δήμου, [...] ότι είναι το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ότι είναι το διυλιστήριο της ΕΥΔΑΠ, ότι είναι το διυλιστήριο του πετρελαίου. Υπονοεί κανένας ότι υπάρχουν ζητήματα εθνικής ασφαλείας από την παρουσία αυτών των ανθρώπων, που ξέφυγαν από τη φρίκη του πολέμου και ψάχνουν ασφάλεια και ζωή, ή εννοεί κανείς ότι αυτό σημαίνει κακές συνθήκες; Ομως, αν το εννοεί για τους χίλιους πρόσφυγες, γιατί δεν το εννοεί για τις είκοσι χιλιάδες των κατοίκων της Γκορυτσάς; Προσωπικά, θα ήθελα να σας πω ότι θα περίμενα από τους εμπλεκομένους περισσότερη παλικαριά και όχι ψευτομαγκιές», είπε ο κ. Βίτσας.

Κατήγγειλε τη δημοτική αρχή ότι υποδεικνύει χώρους μη διαθέσιμους για κέντρα φιλοξενίας και εξήγγειλε ότι θα βρεθούν κατάλληλοι χώροι για να αναπληρωθεί η δομή με τη συνεργασία αρχών «που αντιλαμβάνονται την εθνική και ανθρωπιστική σημασία» της φιλοξενίας προσφύγων.

Συντονισμένη αντίδραση

Η δημοτική αρχή του Νίκου Μελετίου, γνωστή από τις δύο ημερίδες στοχοποίησης των Ρομά Ασπροπύργου που έχει διοργανώσει, ενορχήστρωσε την αντίδραση στο κέντρο φιλοξενίας, στέλνοντας επιστολή στον πρωθυπουργό, γεμίζοντας φέιγ βολάν όλο τον Ασπρόπυργο, ζητώντας από τους μαθητές των σχολείων, παιδιά μεταναστών πολλοί ανάμεσά τους, να ξεσηκωθούν κατά του κέντρου, κλείνοντας τον δήμο και υποδεικνύοντας στους δημοτικούς υπαλλήλους να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Σε μια από αυτές τις εκδηλώσεις, την ώρα που ο κ. Μελετίου έλεγε το γνωστό «δεν είμαστε ξενοφοβικοί, αλλά…» και ζητούσε από τους ντόπιους «να υπερασπιστούμε μέχρις εσχάτων τις ζωές μας και το πολιτισμικό μας υπόβαθρο», ακούγονταν συνθήματα «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες», ενώ η Αθηνά Σωτηριάδου, πρόεδρος του μεγαλύτερου συλλόγου Ποντίων της περιοχής, στην οποία έδωσε τον λόγο, απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους με την προσφώνηση «Ορθόδοξοι» και συνέχισε με το εύγλωττο:

«Δεν θέλουμε να μας περάσουν τα δικά τους μηνύματα, γιατί οι περισσότεροι έχουμε βιώσει από τους μουσουλμάνους όλες τις διώξεις, όλη τη βαρβαρότητα, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι θέλουν και με τι σκοπό έρχονται εδώ πέρα».

Αλλη εκπρόσωπος φορέα ισχυρίστηκε πως η παρουσία προσφύγων θα σταματήσει την αθλητική δραστηριότητα στο παρακείμενο αθλητικό κέντρο και ότι δεν θα μπορούν να φορούν σορτσάκια οι γυναίκες! Αλλά και στα δύο δημοτικά συμβούλια που έγιναν για το θέμα, ακούστηκαν, χωρίς να αντιδράσει ο δήμαρχος, φόβοι πως θα μολύνουν οι πρόσφυγες το νερό της δεξαμενής ή θα κάνουν τρομοκρατικές ενέργειες στο αεροδρόμιο!

Την κατάσταση επιχείρησε να εκμεταλλευτεί και η ναζιστική οργάνωση, ωστόσο η επίσκεψη του Ηλία Κασιδιάρη δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 30 μέλη και οπαδούς.

Στην ίδια περιοχή, στις 15 Μαΐου 2011, είχε επιχειρήσει να ξεσηκώσει πογκρόμ κατά των Ρομά, καλώντας τους κατοίκους «να ξεφορτωθούν τα ανθρώπινα σκουπίδια», υπόθεση για την οποία έχει αρθεί από τη Βουλή η βουλευτική ασυλία του.

Νωρίτερα τον Μάιο του ’11, η Χρυσή Αυγή είχε οργανώσει το πολυήμερο πογκρόμ κατά μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, μια από τις μεγαλύτερες ρατσιστικές εγκληματικές επιθέσεις των τελευταίων χρόνων. Αυτά τα φαινόμενα θα όφειλαν να φοβούνται οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή κι όχι την παρουσία και τη φιλοξενία των προσφυγικών οικογενειών.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ενστολος ρατσισμός εναντίον προσφύγων
Υπερδιπλασιάστηκαν τα περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς και βίας εκ μέρους ένστολων που κατέγραψε το 2018 το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, με θύματα κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες.
Ενστολος ρατσισμός εναντίον προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Λιγότερα μεν, αλλά ακόμα εύκολα θύματα
Η έκθεση του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία, «Αντιγόνη» σημειώνει, τόσο την εθελοντική δράση αλληλέγγυων πολιτών στο πλευρό των νεοεισερχόμενων...
Λιγότερα μεν, αλλά ακόμα εύκολα θύματα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Προκαλεί για το «γκέτο» της Μανωλάδας
Δαιμονοποίηση των εργατών γης στην ΗΛΕΙΑ από τον βουλευτή της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρα Προκάλεσε την πολιτεία να βάλει κανόνες στους σύγχρονους σκλάβους της περιοχής όπου εκλέγεται, αντί για τους εργοδότες που...
Προκαλεί για το «γκέτο» της Μανωλάδας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η έκθεση «Βάλ’ τους Χ» ξανά στην Τεχνόπολη
Ο εκθεσιακός χάρτης της Αθήνας σημαδεύτηκε από την έκθεση «Βάλ’ τους Χ - Ο μαύρος χάρτης της ρατσιστικής βίας» που έφερε περισσότερους από 3.000 επισκέπτες στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Η έκθεση «Βάλ’ τους Χ» ξανά στην Τεχνόπολη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Κουλουριάστηκα για να αποφύγω τα χτυπήματα αλλά συνέχιζαν»
Η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει σήμερα τη μαρτυρία γυναίκας που χτυπήθηκε και προπηλακίστηκε από «αγανακτισμένους» κατοίκους στη Σάμο. Εκανε το λάθος να βρίσκεται στο σημείο όταν κάτοικοι θέλησαν να ξεκινήσουν πογκρόμ...
«Κουλουριάστηκα για να αποφύγω τα χτυπήματα αλλά συνέχιζαν»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ενωμένοι και ορατοί κατά των διακρίσεων
Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών διοργανώνει τον «Περίπατο κατά των διακρίσεων 2019» και καλεί σε συγκέντρωση στις 3 μ.μ. στο Σύνταγμα και πορεία μέχρι τα Προπύλαια.
Ενωμένοι και ορατοί κατά των διακρίσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας