• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.1°C / 32.8°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 33.3°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 34.3°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.1°C / 35.6°C
  3 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 32.0°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 32.4°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 28.8°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.2°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  4 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 32.2°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 33.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.3°C / 29.9°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 34.4°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  39%

Μόνο 264 χιλιάδες Σύροι, ποσοστό 10%, έχουν δεχτεί την υποστήριξη του τουρκικού κράτους.

AP PHOTO/ LEFTERIS PITARAKIS

«Εσκεμμένη διαστρέβλωση»

 • A-
 • A+

Πολλοί δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο ενός διαμερίσματος και αναγκάζονται να ζουν σε αυτοσχέδια καταλύματα ή να κοιμούνται σε τεμένη, σε πάρκα και σε σταθμούς του μετρό ή κάτω από γέφυρες.

Καμία ασφάλεια, με οποιαδήποτε ουσιαστική ερμηνεία του όρου, δεν μπορεί να προσφέρει στους πρόσφυγες η Τουρκία σήμερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της επιτόπιας έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιοποιούνται σήμερα στην έκθεση «Μη ασφαλές καταφύγιο: οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες στερούνται αποτελεσματικής προστασίας στην Τουρκία».

Η οργάνωση κατηγορεί την Ε.Ε. για εσκεμμένη διαστρέβλωση της πραγματικότητας προκειμένου να εφαρμοστεί η ανεύθυνη και παράνομη, όπως τη χαρακτηρίζει, διακήρυξη Ε.Ε.-Τουρκίας στο προσφυγικό και απορρίπτει έναν προς έναν τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία αποτελεί σήμερα ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες και άρα ότι μπορεί να απελαύνονται εκεί οι Σύροι και οι άλλοι πρόσφυγες που ζητούν διεθνή προστασία στην Ευρώπη.

«Στην αδιάκοπη προσπάθειά της να αποτρέψει παράτυπες αφίξεις στην Ευρώπη, η Ε.Ε. έχει εσκεμμένα διαστρεβλώσει αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην Τουρκία. Ηταν αναμενόμενο ότι ένα νέο σύστημα ασύλου, σε μια χώρα που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο, θα αντιμετώπιζε δυσκολίες. Παρότι είναι ευκταίο να υποστηριχθεί και να ενθαρρυνθεί η Τουρκία για να αναπτύξει ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα ασύλου, η Ε.Ε. δεν μπορεί να δρα ωσάν αυτό να υφίσταται ήδη», δηλώνει ο διευθυντής της οργάνωσης για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Τζον Νταλουίσεν.

Η οργάνωση δεν αμφισβητεί τη φιλόξενη διάθεση της Τουρκίας, αντιθέτως, τη χαρακτηρίζει «γενναιόδωρο οικοδεσπότη».

Επισημαίνει όμως ότι στην πράξη ο πολύ μεγάλος αριθμός των προσφύγων που φιλοξενεί, περίπου 2,75 εκατομμύρια Σύροι και 400 χιλιάδες πρόσφυγες άλλης εθνικότητας, εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του νέου συστήματος ασύλου της χώρας και δεν επιτρέπει στο τουρκικό κράτος να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες των προσφύγων.

Η αδυναμία της τουρκικής υπηρεσίας ασύλου να ανταποκριθεί στον όγκο των αιτημάτων (4 χιλιάδες αιτήσεις είχαν εξεταστεί μέχρι τον Απρίλιο, ποσοστό 1,5% από τις 266 χιλιάδες αιτήσεις που είχε καταγράψει η Υπατη Αρμοστεία το 2015) σημαίνει πως όσοι ζητούν άσυλο πρέπει να περιμένουν χρόνια, όντας σε νομικό κενό.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει πλήρες καθεστώς πρόσφυγα παρά μόνο σε Ευρωπαίους πολίτες και συνεπώς αρνείται την ενσωμάτωση των προσφύγων στην τοπική κοινωνία.

Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. δεν προσφέρει παρά ελάχιστες θέσεις μετεγκατάστασης σε ευρωπαϊκό έδαφος, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να εγκλωβίζονται στην Τουρκία, όπου όμως δεν μπορούν να ξεκινήσουν τη ζωή τους.

Μόνο 264 χιλιάδες Σύροι, ποσοστό 10%, έχουν δεχτεί την υποστήριξη του τουρκικού κράτους για να βρουν κατάλυμα και μόνο 100 από τους 400 χιλιάδες πρόσφυγες άλλης εθνικότητας μπόρεσαν να ενταχθούν σε πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης.

Οι υπόλοιποι προσπαθούν να βρουν όπως μπορούν τα μέσα για να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη, βάζοντας μάλιστα τα ανήλικα παιδιά τους να εργαστούν για να τα βγάλει πέρα η οικογένεια.

Μαρτυρίες

Συγκλονίζει η μαρτυρία μιας Σύρας, μητέρας τριών παιδιών, ο σύζυγος της οποίας τραυματίστηκε από θραύσματα στη Συρία και δεν μπορεί να δουλέψει.

Η μητέρα είπε στην οργάνωση ότι η επταμελής οικογένειά της επιβιώνει χάρη στην εργασία του εννιάχρονου γιου της σε παντοπωλείο, που του αποφέρει 5-10 τουρκικές λίρες την ημέρα (όχι περισσότερο από 1,5 με 3 ευρώ).

Αλλοι πρόσφυγες έχουν ακόμη χειρότερη τύχη στην Τουρκία.

Οπως είχε δείξει η προηγούμενη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, στα τέλη του 2015 και στις αρχές του 2016, η Τουρκία απέλασε πρόσφυγες στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία, όπου αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση απάντησε σε μια από τις ζοφερότερες ανθρωπιστικές καταστροφές της εποχής μας υψώνοντας φράχτες, αναπτύσσοντας περισσότερους συνοροφύλακες και συνάπτοντας ανέντιμες συμφωνίες με γειτονικές χώρες για να κρατήσουν τους ανθρώπους μακριά. Το αποτέλεσμα είναι εξαθλίωση και πόνος και περισσότεροι θάνατοι στη θάλασσα», επισημαίνει ο κ. Νταλουίσεν, ζητώντας από την Ε.Ε. να σταματήσει αμέσως τις απελάσεις προσφύγων στην Τουρκία και να επιταχύνει την προσπάθεια να δεχτεί μεγάλο αριθμό προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος, παρέχοντάς τους προστασία για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παραβιάζει νόμους σε κάθε στάδιο
Δύο μήνες μετά την υπογραφή της αμφισβητούμενης συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας για το προσφυγικό, η εφαρμογή της συνεχίζει να παραβιάζει τον νόμο και τα δικαιώματα των προσφύγων σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και...
Παραβιάζει νόμους σε κάθε στάδιο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Υπόλογη η Ελλάδα για τα... απόνερα της «συμφωνίας»
Καμία νομική αξία δεν έχει η αμφισβητούμενη «συμφωνία» Ε.Ε. και Τουρκίας στο προσφυγικό, που φαίνεται ότι αποτελεί απλώς μια πολιτική διακήρυξη και όχι ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο, όπως επισήμανε στη χθεσινή...
Υπόλογη η Ελλάδα για τα... απόνερα της «συμφωνίας»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η διακήρυξη της αμηχανίας...
Παρότι όλοι συμφώνησαν πως η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για πρόσφυγες και πως εκεί καταπατούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, εντούτοις κατέληξαν πως η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας είναι το αναγκαίο... κακό στην...
Η διακήρυξη της αμηχανίας...
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εν κενώ η «συμφωνία» ΕΕ-Τουρκίας παραδέχεται ο εμπνευστής της!
Παρότι η διακήρυξη για το προσφυγικό εφαρμόζεται ήδη από τις 20 Μαρτίου, ο εμπνευστής της, Τζέραλντ Κνάους, εμμέσως πλην σαφώς ομολογεί ότι η βασική προϋπόθεσή της, η αναγνώριση δηλαδή της Τουρκίας ως...
Εν κενώ η «συμφωνία» ΕΕ-Τουρκίας παραδέχεται ο εμπνευστής της!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Για ποια δικαιώματα μιλάτε;
Σφοδρή κριτική ασκείται στους Ευρωπαίους αξιωματούχους από πλήθος ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και από ένα σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής Αριστεράς, καθώς η συμφωνία με την Ε.Ε. για την αναχαίτιση της...
Για ποια δικαιώματα μιλάτε;
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αιτούντες άσυλο ή πληθυσμοί προς ανταλλαγή;
Ενώ η αυριανή σύνοδος της Ε.Ε. με την Τουρκία αναμένεται να ξεκινήσει με μια παρουσίαση εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υπερασπίζεται τη νομιμότητα της συμφωνίας των δύο μερών και τη συμβατότητά της με...
Αιτούντες άσυλο ή πληθυσμοί προς ανταλλαγή;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας