• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 22.4°C
  4 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.2°C / 19.7°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.4°C / 23.0°C
  0 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 13.3°C
  0 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 17.1°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 12.0°C
  4 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 23.2°C
  4 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.4°C
  6 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  94%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  56%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 21.0°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 22.7°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 17.1°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.7°C / 16.1°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  67%
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Παρέμβαση Τμ. Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ για την κράτηση προσφύγων

 • A-
 • A+

Τη βία εναντίον των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν πριν από λίγες ημέρες κατήγγειλε κλιμάκιο του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Το κλιμάκιο ζήτησε επίσης να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους και να μεταφερθούν άμεσα οι ασυνόδευτοι ανήλικοι σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας.Επισήμαναν επίσης τις σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων και διαδικασιών που επιφέρει η εφαρμογή συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

Νωρίτερα, το Τμήμα Δικαιωμάτων είχε επισκεφθεί κρατητήριο της αστυνομίας στο Ελληνικό όπου κρατούνται γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστες και ζήτησε να απελευθερωθούν όσες κρατούνται πέρα από το διάστημα που ορίζει ο νόμος.

Μεταξύ αυτών βρίσκονταν δύο συγκεκριμένες γυναίκες, που έχουν συμπληρώσει το δωδεκάμηνο, και η ανήλικη Σανάα Τάλεμπ, που αφέθηκε ελεύθερη.

Ακολουθούν τα κείμενα των ανακοινώσεων του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσκεψη του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στον Γ. Μουζάλα

Με βασικά θέματα τις συνθήκες κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων, τις διαδικασίες ασύλου

Αντιπροσωπεία του Τμήματος  Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ (αποτελούμενη από τους βουλευτές Βασιλική Κατριβάνου, Γιώργο Πάλλη και Γιώργο Ψυχογιό, τον υπεύθυνο δικαιωμάτων της ΠΓ Πάνο Λάμπρου και τη συντονίστρια του Τμήματος Κατερίνα Κνήτου), επισκέφτηκαν την Τετάρτη 27 Απριλίου τον αν. υπουργό Μετανάστευσης  Γιάννη Μουζάλα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν  τα  βίαια επεισόδια και την επέμβαση των ΜΑΤ την Τρίτη 26.4.2016 στο κλειστό κέντρο ταυτοποίησης της Μόριας, καθώς και συνολικότερα ζητήματα νομιμότητας ως προς την κράτηση και τη διαδικασία ασύλου. 

Τα μέλη της αντιπροσωπείας κατήγγειλαν τη βία που ασκήθηκε  σε ασυνόδευτα ανήλικα που κρατούνται στο κέντρο της Μόριας και ζήτησαν να αποδοθούν ευθύνες, καθώς και  να ληφθούν μέτρα για να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Συγχρόνως ζήτησαν την άμεση μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων σε ανοιχτές δομές  φιλοξενίας, καθώς η κράτηση ανηλίκων σε κέντρα και κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων είναι  και παράνομη και απαράδεκτη.  

Ο υπουργός απάντησε ότι η μεταφορά των ανηλίκων  σε κατάλληλες δομές καθώς και η δημιουργία 1000 θέσεων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων αποτελεί άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων αναφέρθηκε, επίσης,  στα ζητήματα νομιμότητας που προκύπτουν από την υλοποίηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας όσον αφορά την έλλειψη ενημέρωσης των προσφύγων, την πρόσβαση τους στο άσυλο, την έλλειψη δικηγόρων/νομικής συνδρομής, διερμηνέων και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα κέντρα ταυτοποίησης, καθώς και την έκδοση αποφάσεων «επιστροφών» για ανθρώπους που έχουν εκδηλώσει βούληση κατάθεσης αιτήματος ασύλου.

Κατέθεσαν, επίσης, την έντονη ανησυχία τους για  τις καταγγελίες του Human Right Watch  και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον 13 από τους «επιστραφέντες» στην Τουρκία, είχαν εκφράσει την επιθυμία να υποβάλουν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα αλλά δεν τους δόθηκε η δυνατότητα αυτή.

Επίσης, για τις πρόσφατες απορρίψεις αιτήσεων ασύλου ως απαράδεκτων με πανομοιότυπη αιτιολογία· αιτιολογία που αναφέρει την Τουρκία ως «ασφαλή χώρα» για αυτούς, χωρίς ωστόσο την προβλεπόμενη από τον νόμο ειδική και εξατομικευμένη αιτιολόγηση για κάθε αιτούντα αλλά και κατόπιν ελλειμματικής διαδικασίας συνέντευξης, προηγούμενης ακρόασης, έκδοσης απόφασης, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα.

Ενόψει της έκδοσης των αποφάσεων των δευτεροβάθμιων επιτροπών προσφυγών, επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει συνολικά επαρκής νομική συνδρομή σε όλη την διαδικασία του ασύλου, ούτε, όσον αφορά ειδικότερα το στάδιο του δεύτερου βαθμού εξέτασης, η προβλεπόμενη από το νόμο δωρεάν συνδρομή για την υποστήριξη ενώπιον των Επιτροπών.

Τέλος, σημειώθηκε η ανάγκη να στηριχτεί και να αναπτυχθεί η σχέση των κρατικών δράσεων και δομών με το κίνημα αλληλεγγύης, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τους πολίτες: όχι μόνο γιατί η προσφορά τους έχει αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας, αλλά και επειδή μια τέτοια στάση βοηθάει αποφασιστικά την κοινωνία να ενεργοποιηθεί και να εκφράσει την αλληλεγγύη της.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο κράτησης γυναικών Ελληνικού

Την Τετάρτη 27 Απριλίου, αντιπροσωπεία του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τις βουλεύτριες Βασιλική Κατριβάνου και Ελένη Σταματάκη, τον βουλευτή Γιώργο Ψυχογιό, τη συντονίστρια του Τμήματος Κατερίνα Κνήτου και το μέλος του Σωτηρία Χήρα επισκέφθηκε το Κέντρο Κράτησης Γυναικών Ελληνικού, προκειμένου να διαπιστώσει τους όρους και τις συνθήκες κράτησης.

Στο κέντρο σήμερα κρατούνται 41 γυναίκες διαφόρων εθνικοτήτων. Σύμφωνα με όσα μας είπε ο διευθυντής του κέντρου, 31 κρατούμενες έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου και περιμένουν την απόφαση.

Υπάρχει μία ανήλικη από τη Συρία, δύο γυναίκες που παραμένουν στο κέντρο και μετά την πάροδο του εξαμήνου και μία που έχει συμπληρώσει δωδεκάμηνο κράτησης, η Σανάα Τάλεμπ, για την οποία έχει αναπτυχθεί ένα δραστήριο κίνημα αλληλεγγύης, που ζητάει την απελευθέρωσή της.

Καθώς διαπιστώσαμε, πολλές από τις κρατούμενες βρίσκονται ήδη πολλά χρόνια στην Ελλάδα και ενώ θα μπορούσαν να αιτηθούν άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς ή εξαιρετικούς λόγους, δεν διαθέτουν την απαραίτητη νομική ενημέρωση και συνδρομή.

Στο κέντρο δεν υπάρχουν μόνιμοι γιατροί, διερμηνείς, κοινωνικοί λειτουργοί και δικηγόροι.

Από τον Οκτώβριο έως και σήμερα, αυτές τις υπηρεσίες παρείχε η ΜΚΟ Praksis, ωστόσο το πρόγραμμα λήγει στο τέλος Απριλίου 2016 και αν δεν ανανεωθεί, το πρόβλημα θα είναι οξύ.

Ιδιαίτερο ζήτημα υπάρχει με ασθενείς που πάσχουν από ψυχικές νόσους και παραμένουν κρατούμενες χωρίς να παρακολουθούνται, καθώς και με διαβητικές που δεν έχουν δυνατότητα ειδικής διατροφής.

Ως Τμήμα Δικαιωμάτων, εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την αντίθεσή μας στην ύπαρξη κέντρων κράτησης. Πέραν τούτου όμως, θέλουμε να επισημάνουμε ότι η κράτηση, σε κάθε περίπτωση, με βάση τη νομοθεσία, είναι μέτρο έσχατο, εξατομικευμένο, και δεν μπορεί να υπερβαίνει το διάστημα των έξι μηνών.

Θεωρούμε αναγκαία τον άμεσο τερματισμό της κράτησης της Σανά Τάλεμπ, καθώς και των άλλων δύο γυναικών οι οποίες έχουν συμπληρώσει εξάμηνο κράτησης.

Φυσικά, η κράτηση ανηλίκων (όπως η μικρή Σύρια) σε κέντρα κράτησης (αντί της διαβίωσής τους σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας) είναι και παράνομη και απαράδεκτη.

Η εξασφάλιση δομών κατάλληλων για τη φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων και η άμεση υπαγωγή τους στις νόμιμες διαδικασίες όπως αυτή της οικογενειακής επανένταξης αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα.

Ενημερωθήκαμε ότι η διαδικασία αυτή θα ακολουθηθεί άμεσα για τη συγκεκριμένη ανήλικη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Η Μόρια είναι ό,τι πιο σοκαριστικό έχω δει»
Ο νέος γ.γ. της Διεθνούς Αμνηστίας επισκέφθηκε τις γυναίκες στο δίκτυο μεταναστριών η «Μέλισσα» στην πλατεία Βικτωρίας, μίλησε για τον Τραμπ και τη Λέσβο και τις κάλεσε να πουν τις ιστορίες τους για να...
«Η Μόρια είναι ό,τι πιο σοκαριστικό έχω δει»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σήμα κινδύνου από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για τη Μόρια
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση προς τις ελληνικές αρχές για άμεση μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών από τη Λέσβο προς την ενδοχώρα. Όπως τονίζουν, η κατάσταση στο νησί είναι για άλλη μια...
Σήμα κινδύνου από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για τη Μόρια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αλληλεγγύη στους διωκόμενους μετανάστες της Μόριας και της Π. Ράλλη
Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων και Ατόμων Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης (ΣΣΑΕΚΚ) καλεί την προσεχή Παρασκευή 27 Απριλίου, στις 9 το πρωί, στο Εφετείο Αθηνών (Λουκάρεως) σε ένδειξη συμπαράστασης στους διωκόμενους...
Αλληλεγγύη στους διωκόμενους μετανάστες της Μόριας και της Π. Ράλλη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ζητούν εξηγήσεις
Την ανάγκη να υποστηριχτούν το κίνημα αλληλεγγύης, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι εθελοντές, επισήμανε στον Γ. Μουζάλα κλιμάκιο του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ σε συνάντησή τους μετά τη βίαιη...
Ζητούν εξηγήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με τα παιδιά τι θα γίνει τελικά;
Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τον υπ. Προστασίας του Πολίτη για την αστυνομική βία στο κέντρο κράτησης στη Μόρια και από την υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά των ασυνόδευτων...
Με τα παιδιά τι θα γίνει τελικά;
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Human Rights Watch κατά των επαναπροωθήσεων
Μαρτυρίες για πρόσφατες επιθέσεις κουκουλοφόρων εναντίον προσφύγων στο Αιγαίο και για επιχειρήσεις επαναπροώθησης στον Εβρο δημοσιοποίησε χθες η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch, καλώντας τις ελληνικές...
Human Rights Watch κατά των επαναπροωθήσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας