• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.2°C / 35.8°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 35.3°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 37.6°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 34.2°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 34.1°C
  4 BF
  37%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.0°C / 38.2°C
  3 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.4°C / 33.7°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.3°C / 36.3°C
  1 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  5 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 29.8°C
  6 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.9°C / 33.9°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 34.9°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.7°C / 36.0°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.2°C / 35.5°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 32.8°C
  3 BF
  24%

Φωτογραφία από το 2009: Επίθεση χρυσαυγιτών σε μετανάστες, στο κέντρο της Αθήνας, υπό την παρουσία των ΜΑΤ.

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ρατσιστική ύφεση λόγω της δίκης

 • A-
 • A+

Είναι γνωστό ότι μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων σε βάρος των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής τα Τάγματα Εφόδου αποσύρθηκαν από τους δρόμους και οι ρατσιστικές επιθέσεις που μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν καθημερινό φαινόμενο μειώθηκαν δραστικά.

Οπως προκύπτει λοιπόν από την ετήσια έκθεση για το 2015 του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, που παρουσιάστηκε χθες στην ΕΣΗΕΑ, η ένταση της ρατσιστικής βίας είναι μειωμένη, ενώ οι επιθέσεις βρίσκονται σε ύφεση, γεγονός που φαίνεται ακόμη εντονότερα μετά την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής στις 20 Απριλίου του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Τίνα Σταυρινάκη, βοηθός συντονίστρια του Δικτύου, στην έκθεση του 2015 καταγράφονται 273 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 300 θύματα, από τα οποία μόλις τα 75 περιστατικά αφορούν επιθέσεις εναντίον προσφύγων και μεταναστών, ενώ στα 185 στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Το 2014 τα μέλη του Δικτύου είχαν καταγράψει συνολικά μόλις 81 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 100 θύματα (τα 46 περιστατικά αφορούσαν πρόσφυγες και μετανάστες), γεγονός που φανερώνει όχι βέβαια τη διόγκωση του φαινομένου των ρατσιστικών επιθέσεων αλλά την ενίσχυση της δυνατότητας καταγραφών από πλευράς Δικτύου, τη διεύρυνση της γεωγραφικής του εμβέλειας, καθώς επίσης και την αύξηση καταγραφών επιθέσεων κατά ομάδων που είναι παραδοσιακά λιγότερο προσεγγίσιμες.

Οπως άλλωστε δήλωσε η συντονίστρια της εκδήλωσης, Δάφνη Καπετανάκη, βοηθός Τομέα Προστασίας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, «όταν υπάρχουν υψηλοί αριθμοί καταγραφών περιστατικών ρατσιστικής βίας σημαίνει ότι μια πολιτεία κάνει καλά τη δουλειά της».

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι το 2012, που ακόμα τα τάγματα εφόδου βρίσκονταν στο απόγειο της εγκληματικής τους δράσης, το Δίκτυο είχε καταγράψει 154 περιστατικά ρατσιστικής βίας, τα οποία αφορούσαν σχεδόν όλα (συγκεκριμένα τα 151) μετανάστες ή πρόσφυγες.

Παρ’ όλα αυτά βέβαια το 2015 το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας, αν και σε ύφεση, εξακολουθεί να υπάρχει.

Κι ενώ από τη μία βλέπουμε την αλληλεγγύη που εκφράζεται έμπρακτα στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης, από την άλλη συνεχίζουν να καταγράφονται επιθέσεις, όπως και τα τραύματα και οι σωματικές βλάβες των θυμάτων τους.

Σύμφωνα με την έκθεση, μεγάλος αριθμός των επιθέσεων προκλήθηκε από περισσότερους του ενός δράστες, ενώ στα σημεία εισόδου και προσωρινής διαμονής προσφύγων καταγράφηκαν επτά περιστατικά κατά νεοαφιχθέντων, από τα οποία δύναται να συναχθεί μη κατάλληλη διαχείριση ορισμένων περιπτώσεων από τις αρχές.

Αυτό που αυξήθηκε ραγδαία είναι η καταγραφή επιθέσεων κατά ατόμων ΛΟΑΤΚΙ και μάλιστα καταγράφεται και περιστατικό πυροβολισμών, καθώς και «διορθωτικού» βιασμού, δηλαδή περιστατικού όπου οι δράστες προχώρησαν στην εγκληματική πράξη τους για να «διορθώσουν» υποτίθεται τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλλου του θύματος.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στοχοποιούνται όλο και περισσότερο οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με χαρακτηριστική την αύξηση των επιθέσεων κατά ακτιβιστών την περίοδο της συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή του συμφώνου συμβίωσης, όσο και κατά εθελοντών στα σημεία εισόδου προσφύγων.

Σημαντικός παραμένει ο αριθμός περιστατικών όπου εμπλέκονται ένστολοι, ενώ επισημαίνεται το γεγονός ότι τα θύματα αδυνατούν να εμπιστευτούν την αστυνομία λόγω προηγούμενων κακών εμπειριών.

Στην έκθεση καταγράφονται επίσης αντισημιτικά περιστατικά, κυρίως βεβηλώσεις, γεγονός που δείχνει ότι η δράση των ναζιστικών οργανώσεων συνεχίζεται τουλάχιστον υπό αυτή τη μορφή.

Τέλος, για πρώτη φορά καταγράφηκε ένα περιστατικό κατά μέλους της μουσουλμανικής μειονότητας και δύο περιστατικά κατά παιδιών Ρομά.

Εθνικό Συμβούλιο

Κατά τον χαιρετισμό του ο Κωστής Παπαϊωάννου, γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισήμανε το θετικό παράδειγμα της συνεργασίας των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών με θεσμικούς παράγοντες, όπως στην περίπτωση του Δικτύου και κατά την παρουσίαση των πρωτοβουλιών του υπουργείου Δικαιοσύνης στο πεδίο του ρατσισμού, αναφέρθηκε στην επικείμενη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.

«Δεν εφησυχάζουμε όσο κι αν έχουμε ενδείξεις ότι το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας είναι σε ύφεση», ανέφερε η Ελλη Βαρχαλαμά, β΄αντιπρόεδρος της ΕΕΔΑ, ενώ η Ann Maymann από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισήμανε ότι ο στόχος είναι «να δώσουμε φωνή σε όσους δεν έχουν και να τους βοηθήσουμε να θυμηθούν γεγονότα».

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, Σαμσιντίν Ιντρίσου, τόνισε ότι πρέπει για τα ρατσιστικά εγκλήματα να αποδίδεται δικαιοσύνη, ενώ ο πρόεδρος της Colour Youth, Φίλιππος Παγάνης, εξήγησε ότι ειδικά τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα βιώνουν τη βία συχνά μέσα στην οικογένεια και τα σχολεία και άρα τους είναι δύσκολο να απευθυνθούν σε μια οργάνωση.

Τέλος, ο δικηγόρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Βασίλης Κερασιώτης, τόνισε ότι τα περισσότερα από τα περιστατικά ρατσιστικής βίας δεν φτάνουν ενώπιον της Δικαιοσύνης και για τον λόγο αυτό η Εκθεση του Δικτύου καλύπτει το έως σήμερα κενό μεταξύ της πραγματικότητας και των δικαστικών αποφάσεων για ρατσιστικά εγκλήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας καλεί την πολιτεία να διασφαλίσει ότι η ρατσιστική βία δεν θα μένει ατιμώρητη και να υιοθετήσει συντονισμένα μέτρα για την υποστήριξη των θυμάτων ρατσιστικών επιθέσεων.

Επισημαίνει ακόμα ότι η πολιτεία οφείλει να λειτουργήσει προληπτικά, προάγοντας έμπρακτα την ανεκτικότητα και τον σεβασμό της διαφορετικότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Θα σε κάψουμε ζωντανό»
Με τα σημάδια από τα άγρια χτυπήματα ακόμα νωπά στο πρόσωπό του περιέγραψε ο Πακιστανός εργάτης γης Ασφάκ Μαχμούντ τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε ενώ εργαζόταν στο χωράφι στην Γκορυτσά Ασπροπύργου, όταν...
«Θα σε κάψουμε ζωντανό»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ερευνώντας το φαινόμενο της ξενοφοβίας
Σε δύο άξονες κινήθηκε η ενδελεχής μελέτη του Παντείου σε συνεργασία με το κέντρο «Αθηνά»: την ανάλυση της λεκτικής επιθετικότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των επιθέσεων, όπως καταγράφονται στον Τύπο...
Ερευνώντας το φαινόμενο της ξενοφοβίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Χρειάζεται ενημέρωση για την καταπολέμηση του φασισμού»
Δικαίωση για τη δολοφονία του γιου της και για όλα τα θύματα του φασισμού ζήτησε η Μάγδα Φύσσα από το βήμα της εκδήλωσης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Ευρωκοινοβούλιο, στο...
«Χρειάζεται ενημέρωση για την καταπολέμηση του φασισμού»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Είμαστε παιδιά της Μάγδας Φύσσα»
Μαζικές αντιφασιστικές συγκεντρώσεις για τα τρία χρόνια από τον χαμό του Παύλου έγιναν στο Κερατσίνι και τον Αγιο Παντελεήμονα. Ηχηρό μήνυμα ενάντια στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Συγκλονίζει το...
«Είμαστε παιδιά της Μάγδας Φύσσα»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εξελίξεις σε δύο παράλληλες υποθέσεις
Η επίθεση από μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου της Χ.Α. στον Κοινωνικό Χώρο «Συνεργείο» και η επίθεση 10μελούς τάγματος εναντίον δύο γυναικών από τη Βόρεια Ηπειρο στο Μεταξουργείο παίρνουν άλλη τροπή. Για την πρώτη ο...
Εξελίξεις σε δύο παράλληλες υποθέσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Προσωρινή διαταγή αξιοπρέπειας
Υπόθεση bullying με ρατσιστικό πρόσημο φέρνει στο φως η «Εφ.Συν.» με θύμα τετραμελή οικογένεια -με το τέταρτο μέλος της να είναι ανήλικο- η οποία τα τελευταία χρόνια συστηματικά και σε καθημερινή βάση έχει...
Προσωρινή διαταγή αξιοπρέπειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας