• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 10.1°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.3°C
  1 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 5.5°C / 9.5°C
  4 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.6°C / 6.9°C
  4 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 10.2°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 8.7°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.1°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 7.6°C
  3 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 13.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 13.8°C
  4 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 8.6°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 3.5°C / 7.1°C
  4 BF
  58%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 5.0°C
  2 BF
  94%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 10.3°C
  3 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 8.3°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.4°C
  3 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  52%

Η απαίτηση της κυβέρνησης να ενταχθούν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις στον κυβερνητικό σχεδιασμό αποτελεί απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήδη από τον Δεκέμβριο.

EUROKINISSI

Ευρωπαϊκή πολιτική η στοχοποίηση των ΜΚΟ

 • A-
 • A+

Κάθε άλλο παρά αθώα φαίνεται πως είναι η στοχοποίηση ΜΚΟ και αλληλέγγυων ομάδων που κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες στη συζήτηση για το προσφυγικό.

Οσο και αν κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να δώσουν την εντύπωση πως στρέφονται κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Ε.Ε., που χρηματοδοτεί απευθείας τις οργανώσεις για να υποκαταστήσουν το κράτος, στην πραγματικότητα η επιχείρηση στοχοποίησης αποτελεί μέρος του κεντρικού σχεδιασμού της Ε.Ε. στο προσφυγικό.

Η απαίτηση της κυβέρνησης να ενταχθούν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις στον κυβερνητικό σχεδιασμό αποτελεί απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήδη από τον Δεκέμβριο.

Στην «Εκθεση προόδου της υλοποίησης των hotspots στην Ελλάδα», η Επιτροπή ζητούσε «συντονισμό όλων των σχετικών κρατικών και μη κυβερνητικών παικτών που εμπλέκονται στις τοποθεσίες των hotspots», απαίτηση που έρχεται σε αντίθεση με τη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης πως «δεν πρέπει να επιχειρούν οι κρατικές αρχές να μετατρέπουν στην πράξη τις ΜΚΟ σε υπηρεσίες που εργάζονται υπό τον έλεγχό τους».

Και συλλήψεις...

Στους σχεδιασμούς της Ε.Ε. εντάσσεται και η σύλληψη μελών ΜΚΟ της οργάνωσης «Τeam Humanity» και της ισπανικής οργάνωσης «Proemaid» στη Λέσβο στις 14 Ιανουαρίου, με την κατηγορία της οπλοκατοχής (για τρία μαχαίρια στιλέτα!) και κυρίως της απόπειρας διευκόλυνσης αλλοδαπών για παράνομη είσοδο, επειδή οδηγούσαν προς τα ελληνικά παράλια πλοιάριο προσφύγων, εκτελώντας επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η ισπανική ομάδα αποτελείται από επαγγελματίες διασώστες που έρχονται στο ρεπό τους στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν στις διασώσεις, έχοντας μάλιστα πλοιάρια που περιπολούν σε μικρή απόσταση από την ακτή, εκεί όπου δεν φτάνουν τα πλοία του λιμενικού, ή να κάνουν διάσωση από ελικόπτερο.

Σήμερα μάλιστα έχει συναφθεί πρωτόκολλο συνεργασίας της ομάδας με το ελληνικό Λιμενικό.

Ενώ το Πρωτόκολλο του ΟΗΕ κατά της Διακίνησης Μεταναστών διαχωρίζει ξεκάθαρα τη διακίνηση για οικονομικό όφελος (trafficking) από τη διακίνηση για άλλους λόγους (smuggling: «σε αντίθεση με την εμπορία, δεν απαιτεί το στοιχείο της εκμετάλλευσης, του εξαναγκασμού ή της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει το Πρωτόκολλο), το Σχέδιο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου της Ε.Ε. στις 26 Ιανουαρίου αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τις δύο περιπτώσεις, με το αιτιολογικό ότι «τα δύο αδικήματα συχνά αλληλοσυνδέονται».

Επιπλέον, αν και ο ΟΗΕ ζητά να μην ποινικοποιείται η διευκόλυνση εισόδου προσφύγων και μεταναστών για ανθρωπιστικούς λόγους, το Σχέδιο Συμπερασμάτων της Ε.Ε. δεν περιέχει παρόμοια πρόβλεψη, ενώ παλιότερη οδηγία αφήνει τη μη ποινικοποίηση στη διακριτική ευχέρεια των κρατών.

Αστειότητες

Ακούγεται βέβαια αστεία η κατηγορία της Ε.Ε. για βία και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν έχει βάλει η ίδια σε εφαρμογή την πιο βίαιη πολιτική κλειστών συνόρων, αποτροπής και απελάσεων προσφύγων, πολιτική που σπρώχνει τους πρόσφυγες στα κυκλώματα εκμετάλλευσης και διακίνησης.

Στην πραγματικότητα, η στοχοποίηση των οργανώσεων μπορεί να ερμηνευτεί μόνο ως το αντίθετο όσων ισχυρίζεται η Ε.Ε., ως προσπάθεια να περιοριστούν οι αντιδράσεις στις μαζικές παραβιάσεις του νόμου και των δικαιωμάτων των προσφύγων που επιφέρει η συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας.

«Ενώ αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης στη Λέσβο τιμώνται με μια υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης, η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, ασκώντας πιέσεις στην κοινωνία των πολιτών. [...] Επικεντρώνονται στη διακίνηση μεταναστών και ζητούν αυστηρότερες ποινές και εντατικοποίηση της καταστολής, αυστηρή επιτήρηση των διαδικτυακών ΜΜΕ και την εμπλοκή ΜΚΟ σε ανακρίσεις σχετικά με τη διακίνηση», γράφει η Μαριάννα Γκλιάτη, υποψήφια διδάκτορας στο Ινστιτούτο Διεθνούς Νόμου στο Πανεπιστήμιο του Leiden, στο εύστοχο άρθρο της «Πιστοποιώντας τον ανθρωπισμό: το σχέδιο της Ε.Ε. να θέσει τέλος στην ανταπόκριση των πολιτών στη μεταναστευτική κρίση» (στην ιστοσελίδα του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης).

Περί «ασυδοσίας»

Την περίοδο των συλλήψεων των μελών των ΜΚΟ στη Λέσβο, ενώ είχαν προηγηθεί ρεπορτάζ για την... ασυδοσία των ΜΚΟ στις παραλίες, συστάθηκε στο νησί Συντονιστική Επιτροπή Καταγραφής ΜΚΟ, με πρόβλεψη να λειτουργεί σε εβδομαδιαία βάση.

Ωστόσο αγνοείται η τύχη της. Την ίδια περίοδο, το υπουργείο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δημιουργήσει Μητρώο Πιστοποίησης ΜΚΟ και Αλληλέγγυων με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάρτιο.

Το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά αυτό δεν εμποδίζει διαφορετικούς υπουργούς να εξαγγέλλουν τη δημιουργία του ξανά και ξανά, δίνοντας την εντύπωση πως το μόνο που επιδιώκουν είναι να επισείουν το Μητρώο ως απειλή.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη συντονισμού όσων συμμετέχουν στη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Δημιουργείται όμως το ερώτημα, αν μπορεί να φέρει το έργο αυτό σε πέρας ένα κράτος με προφανείς αδυναμίες συντονισμού των ίδιων των κρατικών υπηρεσιών, τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών και του νόμου, ή ακόμα και αν αποτελεί προτεραιότητα το έργο αυτό, τη στιγμή που δεν έχει αποδώσει ο συντονισμός των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για την εκταμίευση και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό.

Μόνο όταν τους χρειάζονται

Πριν ακόμα ανακοινωθεί η δημιουργία του Μητρώου, στα τέλη Δεκεμβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, έδινε εντολή να μην παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στην πλατεία Βικτωρίας η ομάδα Υγείας της Αυτοοργανωμένης Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, με το επιχείρημα ότι δεν ήταν πιστοποιημένη.

Λίγες εβδομάδες μετά, όταν το κλείσιμο των συνόρων δημιούργησε ασφυκτική κατάσταση στον Πειραιά και χρειάστηκε η συνδρομή των αλληλέγγυων, ξεχάστηκε αμέσως η προϋπόθεση της πιστοποίησης, ενώ πηγές του υπουργείου ισχυρίζονταν ότι η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία, που έχει οργανική σχέση με την οργάνωση Αλληλεγγύη για Ολους του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πιστοποιημένη στη συνείδηση του κόσμου και των αρχών λόγω της δράσης της.

Οταν έφτασε στο απροχώρητο η κατάσταση στον Πειραιά, θεωρήθηκαν υπεύθυνες για την παραμονή των προσφύγων και μεταναστών εκεί οι ΜΚΟ, χωρίς όμως να υπάρξει συγκεκριμένη καταγγελία.

Οι έρευνες των ΜΜΕ και των αρχών απέδωσαν μόνο ένα φυλλάδιο πολιτικού περιεχομένου του Συντονιστικού για τους Πρόσφυγες, που ζητούσε από τους πρόσφυγες να πολεμήσουν για το άνοιγμα των συνόρων και τον τερματισμό των πολέμων.

Το ίδιο και στην Ειδομένη: οι αλλεπάλληλες δηλώσεις για οργανώσεις που διανυκτερεύουν στη Γευγελή ή χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, δεν είχαν υπαρκτό αντίκρισμα παρά μόνο συλλήψεις αλληλέγγυων για πλημμελήματα, μεταξύ των οποίων η κατοχή μικροποσότητας κάνναβης και ενός μαχαιριού δέκα εκατοστών.

Καταγγελίες Μουζάλα

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μουζάλας κατήγγειλε στη Βουλή τη Διεθνή Αμνηστία για υποκριτική στάση απέναντι στη συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας, ισχυριζόμενος ότι «δεν υπάρχει ούτε μία έρευνα της οργάνωσης» τα τελευταία πέντε χρόνια για παραβίαση δικαιωμάτων των Σύρων στην Τουρκία, ενώ στοιχειώδης έρευνα στην ιστοσελίδα της δείχνει ότι υπάρχουν πολλές, ήδη από το 2009.

Σε ολοσέλιδη πρόσφατη συνέντευξη στη «RealNews», ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, επικεντρώθηκε όχι στις καταγγελίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων στα κέντρα κράτησης στα νησιά, αλλά σε ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς που πίεσαν πρόσφυγες να ζητήσουν άσυλο «προς άγραν πελατείας» -όπως είπε- κάτι «αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη Σύμβαση της Γενεύης».

Τη σκυτάλη πήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δήλωσε πως οι ΜΚΟ δεσμεύονται και από το πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, δήλωση αδιανόητη για νομικό κύρους του κ. Παυλόπουλου, καθώς η κοινή δήλωση των αρχηγών κρατών, ακόμα και αν θεωρηθεί ότι αποτελεί διεθνές δίκαιο, δεσμεύει κράτη και όχι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Πολιτική ίσων αποστάσεων

Αίσθηση δημιουργεί και η στάση του κ. Μουζάλα τη Δευτέρα στη Βουλή.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ενστερνίστηκε το κύριο θέμα του «Πρώτου Θέματος» της περασμένης Κυριακής, που, με υπονοούμενα και μισές αλήθειες, ισχυριζόταν διαπλοκή μεταξύ μελών του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ με «ύποπτες ΜΚΟ και διακινητές».

Το δημοσίευμα στοχοποιούσε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης των συλληφθέντων στη Λέσβο στις 14 Ιανουαρίου.

Είναι βέβαια η πολλοστή φορά που η εφημερίδα στοχοποιεί χυδαία τους «δικαιωματιστές του ΣΥΡΙΖΑ», όπως τους αποκαλεί.

Πρόσφατα, συνέδεε την παραμονή του κ. Μουζάλα στο νοσοκομείο με τη στενοχώρια που του έχει προκαλέσει η διαφοροποίησή τους από τη συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας, ενώ αρθρογράφος επιχειρηματολογούσε υπέρ της αναστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπροστά στην έκτακτη κατάσταση του προσφυγικού.

INTIME NEWS / ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το ερώτημα είναι, αν ενστερνίζεται το δημοσίευμα ο κ. Μουζάλας.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση της «Εφ.Συν.» και των Δήμων Ιωνίας και Νέας Φιλαδέλφειας, είχε χαρακτηρίσει τις συλλήψεις «μεμονωμένες ενέργειες» των αστυνομικών αρχών που «υπερβαίνουν το καθήκον τους».

Στη Βουλή τη Δευτέρα υιοθέτησε διαμετρικά αντίθετη στάση.

«Οταν κάτι είναι στα δικαστήρια, εκεί θα κριθεί ποιος είχε δίκιο και ποιος δεν είχε [...] Θα δείξουν τα πράγματα και εκεί πέρα μπορεί να φανεί ότι είχε δίκιο το υπουργείο Ναυτιλίας και το υπουργείο Μετανάστευσης και είχαν άδικο οι πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», είπε, ξεχνώντας πως ο υπουργός Ναυτιλίας έχει διαχωρίσει σαφώς τη θέση του από τις συλλήψεις και πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατηγορήσει ως μύθευμα το δημοσίευμα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δύο οργανώσεις εκθέτουν την Υπατη Αρμοστεία
Συγκάλυψη, αποσιωπήσεις, καθυστερήσεις και αδράνεια καταλογίζουν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ η γερμανική οργάνωση ProAsyl και η ελληνική οργάνωση Refugees Support Agean (RSA) σε ό,τι αφορά την ελληνοτουρκική...
Δύο οργανώσεις εκθέτουν την Υπατη Αρμοστεία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το ανθρωπιστικό κίνημα θρηνεί
​Ο κόσμος των υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποχαιρετά συγκλονισμένος σήμερα στις 3.30 το μεσημέρι στο Νεκροταφείο του Σχιστού ένα από τα πιο αφοσιωμένα, δραστήρια και αγαπητά μέλη του, τον Τζανέτο...
Το ανθρωπιστικό κίνημα θρηνεί
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Είμαι πρόσφυγας. Χρειάζομαι μέλλον»
Μετά τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τις συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό της Ριτσώνας στη Χαλκίδα, οι οποίες κορυφώθηκαν με απεργία πείνας που κήρυξαν την Παρασκευή δέκα έγκυες και μητέρες...
«Είμαι πρόσφυγας. Χρειάζομαι μέλλον»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παραβιάζει νόμους σε κάθε στάδιο
Δύο μήνες μετά την υπογραφή της αμφισβητούμενης συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας για το προσφυγικό, η εφαρμογή της συνεχίζει να παραβιάζει τον νόμο και τα δικαιώματα των προσφύγων σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και...
Παραβιάζει νόμους σε κάθε στάδιο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αδειασαν τη Human Rights Watch
Καταγγελία της διεθνούς οργάνωσης ότι το υπουργείο δεν εγκρίνει αίτημα επίσκεψης στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
Αδειασαν τη Human Rights Watch
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Για ποια δικαιώματα μιλάτε;
Σφοδρή κριτική ασκείται στους Ευρωπαίους αξιωματούχους από πλήθος ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και από ένα σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής Αριστεράς, καθώς η συμφωνία με την Ε.Ε. για την αναχαίτιση της...
Για ποια δικαιώματα μιλάτε;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας