Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οργισμένοι οι γονείς του Ρωμανού

«Ο κ. Αθανασίου προτείνει την εξ αποστάσεως μάθηση. Είναι εξοργιστικό να δείχνει ότι αγνοεί τον λόγο ύπαρξης των αδειών σε κρατούμενους» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους οι γονείς του Ρωμανού

Οργισμένοι οι γονείς του Ρωμανού

  • A-
  • A+

Το «θλιβερό ψεύδος» του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, ότι το παιδί τους λαμβάνει υγρή τροφή «ξεσκέπασαν» με χθεσινή επιστολή τους οι γονείς του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, απαιτώντας την έκδοση ιατρικού ανακοινωθέντος προκειμένου να φανεί η αλήθεια.

Οι δυο γονείς, Γιώργος Ρωμανός και Παυλίνα Νάσιουτζικ, επισημαίνουν ότι «δεν είναι δυνατόν να χτιστεί το μέλλον πάνω στον θάνατο», ζητώντας να χορηγηθεί η εκπαιδευτική άδεια στον γιο τους, διαφορετικά «η Ελλάδα σε λίγες μέρες θα θρηνεί τον πρώτο νεκρό πολιτικό κρατούμενο από απεργία πείνας».

Οσο για τον ισχυρισμό του υπουργού περί προσπάθειάς του να επικοινωνήσει μαζί τους, «είναι παράδοξο ότι δεν χρησιμοποίησε το τηλέφωνο επικοινωνίας που είχαμε θέσει στη διάθεσή του όταν, πριν από 7 ημέρες, ζητήσαμε να τον συναντήσουμε».

Στην επιστολή τους ξεχειλίζει η οργή για την προτεινόμενη ρύθμιση που αφορά τη φοίτηση του παιδιού τους, την ώρα που αυτό αργοσβήνει στο νοσοκομείο «Γεννηματάς».

«Ο κ. Αθανασίου προτείνει την εξ αποστάσεως μάθηση. Είναι εξοργιστικό να δείχνει ότι αγνοεί τον λόγο ύπαρξης των αδειών σε κρατούμενους. Οι άδειες βγάζουν τον κρατούμενο από το άβατο της φυλακής για να τον επανασυνδέσουν με την κοινωνία. Οι εκπαιδευτικές άδειες κρατάνε τη μόρφωση ζωντανή, δεν την αποστειρώνουν, τη συνδέουν με το κοινωνικό περιβάλλον για να τη μετουσιώσουν σε παιδεία. Είναι ανεπίτρεπτο να προτείνονται εικονικά δικαιώματα όταν η απεργία πείνας του γιου μας είναι πραγματική».

Κι ενώ ο απεργός πείνας προσπαθεί να επιβιώσει για 26η μέρα, χθες κατατέθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η διάταξη για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ η σχετική τροπολογία δεν αναμένεται να κατατεθεί πριν από την προσεχή Τρίτη. Συγκεκριμένα, η διάταξη που κατατέθηκε από το υπουργείο στο ΓΛΚ αναφέρει ότι η εξ αποστάσεως φοίτηση θα αφορά υπόδικους και κατάδικους ενώ, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «με το μέτρο αυτό, που οι λεπτομέρειες υλοποίησής του θα καθορισθούν με κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, δίδεται στον κρατούμενο δυνατότητα άλλης μίας επωφελούς για την ανάπτυξη της προσωπικότητας, του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς του ενασχόλησης, αλλά και διευκολύνεται η κοινωνική του επανένταξη».

Στο μεταξύ, ο Χαρ. Αθανασίου, ενόψει της τροπολογίας που θα καταθέσει, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους βουλευτές Νίκο Τσούκαλη (ΔΗΜΑΡ), Μαρίνα Χρυσοβελώνη (ΑΝ.ΕΛΛ.) και τον ανεξάρτητο Βασίλη Καπερνάρο. Ο Νίκος Τσούκαλης του προσκόμισε τροπολογία της ΔΗΜΑΡ -την οποία ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει- και σύμφωνα με αυτήν, όταν υπάρχει αρνητική άποψη του Συμβουλίου (φυλακών ή Πρωτοδικών), αυτή να αίρεται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης ειδικά αιτιολογημένη και με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου των Φυλακών.

Σύμφωνα με τη Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο υπουργός τη διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσει τη συνέχιση των σπουδών του Νίκου Ρωμανού, ενώ ο Βασίλης Καπερνάρος συμφώνησε με το πνεύμα της τροπολογίας και ζήτησε άμεση λύση ώστε να σωθεί ο κρατούμενος γιατί «δεν μας περισσεύει κανένα ελληνόπουλο».

Στον Αρειο Πάγο προσέφυγαν οι συνήγοροί του σε μια ύστατη προσπάθεια να αναιρεθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά με το οποίο απορρίφθηκε η αίτηση του Νίκου Ρωμανού να παίρνει εκπαιδευτικές άδειες για να παρακολουθεί τα μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών.

Οπως υποστηρίζουν, η γνωμοδότηση του ανακριτή Νικόπουλου ενέχει ακυρότητα καθώς η ιδιότητά του ως καταδικασμένου για ληστεία υπερκαλύπτει την ιδιότητά του ως υποδίκου για τρομοκρατία. Σημειώνεται ότι αυτός ήταν ο βασικός ισχυρισμός του ανακριτή ο οποίος εξέδωσε την υποχρεωτική και δεσμευτική για το Συμβούλιο των φυλακών γνωμοδότηση, με το σκεπτικό ότι ο Ρωμανός ως υπόδικος είναι ύποπτος φυγής.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Τρομακτική πίεση στον Νίκο και σε εμάς»
Παρά τη χειρόγραφη δήλωση του απεργού πείνας, με την οποία δηλώνει «κάθετα αντίθετος» για το ραντεβού των γονιών του με τον Σαμαρά, ο πατέρας του, Γιώργος Ρωμανός, υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» ότι θέλουν απλώς...
«Τρομακτική πίεση στον Νίκο και σε εμάς»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κινδυνεύει άμεσα η ζωή του
Λιποθυμικό επεισόδιο υπέστη χθες ο Νίκος Ρωμανός μετά από 25 μέρες απέργίας πείνας. Το περιστατικό ανατάχθηκε απο τους θεράποντες ιατρούς που καταγγέλλουν τον διοικητή του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» για...
Κινδυνεύει άμεσα η ζωή του
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σταματά την απεργία πείνας & δίψας ο Δημάκης
Σταμάτησε την απεργία πείνας και δίψας ο Βασίλης Δημάκης και νοσηλεύεται στο «Αττικό» νοσοκομείο. Ο κρατούμενος έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του....
Σταματά την απεργία πείνας & δίψας ο Δημάκης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απορρίφθηκε το αίτημα θεραπείας του Β. Δημάκη
Απορρίφθηκε ομόφωνα από το Πειθαρχικό Συμβούλιο Φυλακών Κορυδαλλού η αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει ο Βασίλης Δημάκης. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη δεδομένου ότι ήδη είχε μεσολαβήσει απόφαση του Δικαστικού...
Απορρίφθηκε το αίτημα θεραπείας του Β. Δημάκη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Νέα νομοθετική ρύθμιση για τις εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων»
Σε περίπτωση που η δικαιοσύνη δεν δώσει εκ νέου άδεια στον Νίκο Ρωμανό, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, υποσχέθηκε ότι θα προβεί σε νέα νομοθετική πρωτοβουλία, όπως δήλωσε ο ίδιος, με αφορμή την...
«Νέα νομοθετική ρύθμιση για τις εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σε απεργία πείνας γιατί δεν τον αφήνουν να σπουδάσει μέσα στη φυλακή
Σε απεργία πείνας έχει κατέβει εδώ και λίγες ημέρες ο κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού, Θέμης Δήμου, λόγω της άρνησης του συμβουλίου των φυλακών να του επιτρέψει να παρακολουθήσει μαθήματα μέσα στη φυλακή...
Σε απεργία πείνας γιατί δεν τον αφήνουν να σπουδάσει μέσα στη φυλακή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας