• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.1°C / 17.2°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 12.9°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 15.7°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 9.1°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 11.7°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.4°C / 7.4°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 15.6°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 16.1°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 17.9°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  5 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 5.5°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 9.8°C / 14.8°C
  1 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.0°C / 17.4°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.7°C / 11.0°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.7°C / 12.6°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  98%

Πολλοί κρατούμενοι, ανάμεσά τους και ορισμένοι που έχουν την οικογένειά τους

EUROKINISSI

Η πραγματικότητα τους διαψεύδει

 • A-
 • A+

Μπορεί να επικρατούσε χτες εμφανής ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά και σχεδόν ενθουσιασμός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας, με τις απελάσεις 202 προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία από τη Λέσβο και τη Χίο που έγιναν, όπως ανέφεραν πηγές του Συντονιστικού για την Προσφυγική Κρίση, χωρίς προβλήματα και με πλήρη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, ωστόσο η πραγματικότητα είναι μάλλον διαφορετική.

Σε αυτοψία που πραγματοποίησε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στο κέντρο κράτησης της ΒΙΑΛ στη Χίο στις 30 και 31 Μαρτίου, διαπίστωσε ότι οι προβλεπόμενες διαδικασίες δεν τηρούνταν.

«Σε κανέναν εκ των κρατουμένων δεν είχε επιδοθεί απόφαση κράτησης, ούτε είχε παρασχεθεί σαφής ενημέρωση για τους λόγους στέρησης της ελευθερίας του και τα δικαιώματά του», αναφέρει η οργάνωση, γεγονός που θέτει, όπως έχει γράψει επανειλημμένα η «Εφ.Συν.» τους πρόσφυγες και μετανάστες σε καθεστώς εξαίρεσης από τον νόμο.

Επισημαίνει, επιπλέον, ότι πολλοί κρατούμενοι, ανάμεσά τους και ορισμένοι που έχουν την οικογένειά τους σε ευρωπαϊκά κράτη και πιθανότατα δικαιούνται να ενταχθούν στη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης, ανέφεραν αδυναμία των Αρχών να καταγράψουν την επιθυμία τους για άσυλο.

Η οργάνωση «εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία της ως προς την επαρκή ενημέρωση των νεοεισερχομένων και την ουσιαστική δυνατότητα πρόσβασής τους στη διαδικασία ασύλου».

Πηγές του Συντονιστικού ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, υπήρξε ενημέρωση σε όλους τους κρατουμένους στα νησιά για τη δυνατότητα ασύλου και τις επικείμενες απελάσεις, δεν ήταν όμως σε θέση να διευκρινίσουν αν υπήρξε πλήρης και ουσιαστική ενημέρωση για τα δικαιώματα κάθε κατηγορίας, όπως οι ευάλωτοι ή όσοι έχουν οικογένειες σε άλλα κράτη-μέλη, γεγονός που προϋποθέτει εξατομικευμένη διαδικασία με αρκετή διάρκεια.

«Τυχόν επανεισδοχή προσώπων στην Τουρκία χωρίς προηγουμένως να τους έχει δοθεί η πραγματική και ουσιαστική δυνατότητα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου και, συνακολούθως, χωρίς να έχει εξεταστεί το αίτημά τους στο πλαίσιο μιας δίκαιης και αποτελεσματικής διαδικασίας θα συνιστά κατάφωρη παραβίαση του εθνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζει το ΕΣΠ.

Τίποτε από αυτά δεν φαίνεται να έχει υποπέσει στην αντίληψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή να την ενδιαφέρει. Σε ανακοίνωσή της, μάλιστα, περιέγραφε χτες τη συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας με την εξής εξιδανικευμένη και στα όρια του λυρισμού περίφραση: «Συμφωνία για την αντικατάσταση των ανοργάνωτων, χαοτικών, παράτυπων και επικίνδυνων μεταναστευτικών διαδρομών με νέα, οργανωμένα, ασφαλή και νόμιμα ανθρωπιστικά μονοπάτια στην Ευρώπη για όσους χρειάζονται διεθνή προστασία».

Πρόκειται για την ίδια συμφωνία που επισφραγίζει το δόγμα της Ευρώπης-φρούριο, που απαιτεί απελάσεις προσφύγων στην Τουρκία και κατηγορείται από διεθνείς οργανώσεις και οργανισμούς ότι απειλεί σοβαρά το μεταπολεμικό ευρωπαϊκό σύστημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για να στηρίξει τον ισχυρισμό της, η Επιτροπή βεβαιώνει ότι παράλληλα με τη χτεσινή απέλαση προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, άλλοι πρόσφυγες έφυγαν από την Τουρκία για να μετεγκατασταθούν σε ευρωπαϊκά κράτη και ισχυρίζεται ότι οι δύο διαδικασίες, «επιστροφών και μετεγκατάστασης», έγιναν σύμφωνα με το σχέδιο.

Δεν αναφέρει όμως ότι μόνο 70 πρόσφυγες αναχώρησαν από την Τουρκία και ότι προφανώς αυτό έγινε για επικοινωνιακούς λόγους εξωραϊσμού, καθώς το μόνο που προβλέπει η συμφωνία είναι μετεγκατάσταση ενός Σύρου για κάθε Σύρο που θα απελαύνεται κι αυτό μέχρι το όριο των μερικών δεκάδων χιλιάδων.

Μάλιστα, ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε ότι «η Τουρκία όσο και η Ελλάδα –που είναι οι κύριες υπεύθυνες για την εφαρμογή της συμφωνίας– έχουν ακόμη να κάνουν πολλά» με την υποστήριξη της Επιτροπής, δεν αναφέρθηκε όμως στην ασφυκτική πίεση της Επιτροπής να εφαρμοστεί η συμφωνία, ενώ ήταν δεδομένες οι ελλείψεις, με άμεσο αντίκτυπο στη ζωή και τα δικαιώματα των προσφύγων.

Απελάσεις δεν είχαν προγραμματιστεί για σήμερα. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί τι μέλλει γενέσθαι στα νησιά εκτός Χίου και Λέσβου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
Το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι παρασκηνιακές κινήσεις που προσπαθούν να αναδείξουν την Ελλάδα ως υπεύθυνη για τη μη ολοκληρωμένη εφαρμογή της αμφιλεγόμενης ευρωτουρκικής συμφωνίας.
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η διακήρυξη της αμηχανίας...
Παρότι όλοι συμφώνησαν πως η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για πρόσφυγες και πως εκεί καταπατούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, εντούτοις κατέληξαν πως η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας είναι το αναγκαίο... κακό στην...
Η διακήρυξη της αμηχανίας...
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Υπόλογη η Ελλάδα για τα... απόνερα της «συμφωνίας»
Καμία νομική αξία δεν έχει η αμφισβητούμενη «συμφωνία» Ε.Ε. και Τουρκίας στο προσφυγικό, που φαίνεται ότι αποτελεί απλώς μια πολιτική διακήρυξη και όχι ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο, όπως επισήμανε στη χθεσινή...
Υπόλογη η Ελλάδα για τα... απόνερα της «συμφωνίας»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αιτούντες άσυλο ή πληθυσμοί προς ανταλλαγή;
Ενώ η αυριανή σύνοδος της Ε.Ε. με την Τουρκία αναμένεται να ξεκινήσει με μια παρουσίαση εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υπερασπίζεται τη νομιμότητα της συμφωνίας των δύο μερών και τη συμβατότητά της με...
Αιτούντες άσυλο ή πληθυσμοί προς ανταλλαγή;
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Κακή και αναποτελεσματική η συμφωνία»
Εντείνονται οι προειδοποιήσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ζητούν από την Ε.Ε. να αλλάξει επειγόντως πορεία. «Οι άμεσες εξαναγκαστικές επιστροφές που επιτρέπει η συμφωνία είναι παράνομες και θα είναι...
«Κακή και αναποτελεσματική η συμφωνία»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Οχι η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη δεν χειρίστηκε καλά το προσφυγικό»
Στην Ε.Ε. απέδωσε την ευθύνη για τους ελλιπείς χειρισμούς της στο προσφυγικό η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μελίσα Φλέμινγκ, που επισκέφτηκε το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στον...
«Οχι η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη δεν χειρίστηκε καλά το προσφυγικό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας