• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 20.7°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.0°C
  0 BF
  80%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 19.0°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 17.3°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 14.4°C
  3 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 17.6°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 20.3°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 11.9°C / 16.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.1°C / 21.8°C
  2 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 15.0°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 13.8°C / 20.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 20.9°C
  1 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.3°C / 17.0°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.1°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  1 BF
  84%

O υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής με τον Υπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι

Πίσω από τις λέξεις του Υπατου Αρμοστή

 • A-
 • A+

Αίσθηση προκαλεί η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη συνάντηση του Γιάννη Μουζάλα με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, μετά τη διεθνή διάσκεψη του οργανισμού για τη διεύρυνση της μετεγκατάστασης των Σύρων στην Ευρώπη, που δεν απέδωσε σπουδαία αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μεταξύ άλλων ο ύπατος αρμοστής «σημείωσε ότι η επανεισδοχή από την Ελλάδα στην Τουρκία δεν είναι παράνομη, αλλά ότι πρέπει να γίνεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Σε ό,τι αφορά τους Σύρους πρόσφυγες επισήμανε ότι, μεταβαίνοντας από την Ελλάδα στην Τουρκία, επιστρέφουν σε ένα καθεστώς προσωρινής προστασίας. Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσει η Τουρκία σε νομοθετικές και άλλες βελτιώσεις όσον αφορά τους πρόσφυγες αφγανικής καταγωγής και τους Ιρακινούς».

Ισως ο κ. Γκράντι να υπήρξε υπερβολικά ευγενής, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να καθησυχάσει τον Ελληνα υπουργό.

Η Υπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αποχωρεί από την υλικοτεχνική υποστήριξη των κέντρων κράτησης στα νησιά, δηλώνοντας την αντίθεσή της στην κράτηση.

Και με μια -ίσως λιγότερο ευγενική, αλλά περισσότερο ακριβή- ανακοίνωση εξέφρασε «την ανησυχία της για το γεγονός ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας εφαρμόζεται, πριν τεθούν σε ισχύ οι απαιτούμενες εγγυήσεις στην Ελλάδα», διευκρινίζοντας ότι οι «συγκεκριμένες συνθήκες», στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Γκράντι, δεν υπάρχουν:

«Προς το παρόν, η Ελλάδα δεν έχει επαρκή ικανότητα στα νησιά για την αξιολόγηση αιτημάτων ασύλου, ούτε διαθέτει τις κατάλληλες συνθήκες για τη στέγαση των ανθρώπων με αξιοπρέπεια και ασφάλεια, ώσπου να εξεταστεί το αίτημά τους. Η Υ.Α. δεν συμμετέχει στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, ούτε πρόκειται να αναμιχθεί στις επιστροφές ή την κράτηση».

Αλλωστε, επτά οργανώσεις δικαιωμάτων που αποτελούν την Καμπάνια για το Ασυλο (Αίτημα, Αρσις, Δίκτυο, ΕΠΣΕ, ΕΣΠ, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων) επισημαίνουν σε αναλυτική ανακοίνωσή τους ότι η συμφωνία καταργεί κάθε νομικό κεκτημένο προστασίας των προσφύγων, καλούν την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη νομιμότητα κατά τις διαδικασίες επιστροφής, απέλασης, επανεισδοχής και ασύλου και σημειώνουν ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σχετικά με την «εισαγωγή νέας διαδικασίας ασύλου στα νησιά με ιδιαίτερα ασφυκτικές προθεσμίες εγείρουν σοβαρές ανησυχίες ως προς το “δίκαιο και αποτελεσματικό” αυτής της διαδικασίας».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Υπόλογη η Ελλάδα για τα... απόνερα της «συμφωνίας»
Καμία νομική αξία δεν έχει η αμφισβητούμενη «συμφωνία» Ε.Ε. και Τουρκίας στο προσφυγικό, που φαίνεται ότι αποτελεί απλώς μια πολιτική διακήρυξη και όχι ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο, όπως επισήμανε στη χθεσινή...
Υπόλογη η Ελλάδα για τα... απόνερα της «συμφωνίας»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από την αυτοκαταστροφική διαμαρτυρία στα βίαια ξεσπάσματα
Προειδοποίηση προς τις «φωνές απομονωτισμού και ξενοφοβίας» πως οι φράχτες και τα κλειστά σύνορα οδηγούν σε αδιέξοδο απηύθυνε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του σε αφιέρωμα της...
Από την αυτοκαταστροφική διαμαρτυρία στα βίαια ξεσπάσματα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Λείπουν υποδομές για πρόσφυγες»
Την ανάγκη να υπάρξει κεντρικός συντονισμός του κρατικού μηχανισμού, σε επίπεδο πρωθυπουργού, ζήτησε ο επικεφαλής του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Γ. Τσαρμπόπουλος, προκειμένου να υπάρξει...
«Λείπουν υποδομές για πρόσφυγες»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επικίνδυνη για τους πρόσφυγες
Στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα παραμένει επικίνδυνη για τους πρόσφυγες και για όσους ζητούν άσυλο καταλήγει πρόσφατη έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου στη...
Επικίνδυνη για τους πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
Το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι παρασκηνιακές κινήσεις που προσπαθούν να αναδείξουν την Ελλάδα ως υπεύθυνη για τη μη ολοκληρωμένη εφαρμογή της αμφιλεγόμενης ευρωτουρκικής συμφωνίας.
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κινητοποίηση Ελλήνων και Τούρκων στον Εβρο
«Ανοιχτά σύνορα - όχι άλλοι πνιγμοί στο Αιγαίο - ρίξτε τους φράχτες», τρία συνθήματα, γραμμένα σε πανό στα ελληνικά, τα τουρκικά και τα αγγλικά, έδωσαν τον τόνο της αντιρατσιστικής κινητοποίησης που έκαναν την...
Κινητοποίηση Ελλήνων και Τούρκων στον Εβρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας