Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οδηγείται στον θάνατο για... τυπικούς λόγους

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχτηκε στους δημοσιογράφους ότι καθυστέρησε να πάρει νομοθετική πρωτοβουλία την οποία προανήγγειλε χθες, αλλά η υλοποίησή της θα αργήσει.

EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Οδηγείται στον θάνατο για... τυπικούς λόγους

  • A-
  • A+

Και ο Θεός να κατέβαινε, δεν μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα με βάση το ισχύον καθεστώς, ο Ρωμανός δεν μπορεί να πάρει άδεια». Με αυτή τη δήλωση και επικαλούμενος το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, νίπτει τας χείρας του για τη μη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας στον επί 24 ημέρες απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό.

Και ενώ η κατάσταση της υγείας του 21χρονου κρατούμενου επιδεινώνεται δραματικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχτηκε στους δημοσιογράφους ότι καθυστέρησε να πάρει νομοθετική πρωτοβουλία την οποία προανήγγειλε χθες, αλλά η υλοποίησή της θα αργήσει, αφού απαιτείται η επιστροφή του συναρμόδιου υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου από τη μακρινή Κίνα...

Ο υπουργός επέμεινε στη συνέντευξη Τύπου ότι οι δικαστές αποφάσισαν για τη μη χορήγηση άδειας στον κρατούμενο λόγω του ότι είναι υπόδικος και εκκρεμούν σε βάρος του τρία εντάλματα σύλληψης για κακουργήματα. «Ορθώς το Συμβούλιο απέρριψε για τυπικούς λόγους το αίτημα για άδεια στον Ρωμανό», είπε, επικαλούμενος κενό στη νομοθεσία, καθώς οι υπόδικοι δεν μπορούν να πάρουν άδεια αν δεν δώσει τη σύμφωνη γνώμη και ο αρμόδιος ανακριτής ο οποίος διέταξε την προσωρινή κράτησή τους. «Η διάταξη του ανακριτή αποτελεί οιονεί δικαστική απόφαση» ξεκαθάρισε.

«Εκκρεμοδικία»

Ωστόσο νομικές πηγές τονίζουν ότι το θέμα περιπλέκεται, καθώς ο Ρωμανός είναι μεν υπόδικος (έχει μπροστά του ακόμη δύο δίκες) με την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά το πρώτο δικαστήριο που τον καταδίκασε για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης έχει αποφανθεί ότι δεν είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. «Υπάρχει εκκρεμοδικία», τονίζουν οι ίδιες πηγές. «Δεν μπορεί να δικαστεί για την ίδια κατηγορία, συνεπώς τα επόμενα δικαστήρια δεν μπορεί παρά να είναι αθωωτικά».

Ο υπουργός χθες κάλεσε τους γονείς του απεργού πείνας, τους οποίους -όπως είπε- ψάχνει αλλά δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα, να... τον συνετίσουν προκειμένου να μην κινδυνεύσει η υγεία του. «Σαν άνθρωποι του συμπαραστεκόμαστε», είπε ο Χαράλαμπος Αθανασίου και πρόσθεσε ότι είναι σε συνεχή επαφή με το νοσοκομείο απ’ όπου μαθαίνει ότι λαμβάνει υγρή τροφή (!), έχει χάσει δέκα κιλά, οι ηλεκτρολύτες του δεν έχουν αλλοιωθεί και το μόνο που εμφανίζει είναι ορθοστατική υπόταση.

«Προτρέπουμε να τον πιέσουν να φάει και στερεή τροφή, γιατί υγρή λαμβάνει. Αν δεν θέλει όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Πρέπει να βοηθήσουν κι οι γονείς. Να μην παρασύρονται από τους δικηγόρους», είπε. Ωστόσο, ο απεργός Ρωμανός σε επιστολή του ξεκαθαρίζει ότι έχει υπογράψει επισήμως την άρνησή του για οποιαδήποτε χορήγηση ορού.

Η διάταξη

Η διάταξη που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους κρατούμενους έχουν διπλή ιδιότητα, καταδίκου και υποδίκου, όπως ο Νίκος Ρωμανός, να σπουδάζουν στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Αφού υπάρξει συνεννόηση με τον υπουργό Παιδείας και όταν υπογραφεί και από το υπουργείο Οικονομικών και φυσικά, αν στο μεταξύ ο Ρωμανός δεν έχει πεθάνει, θα προβλέπει την ηλεκτρονική παρακολούθηση των μαθημάτων ή δι’ αλληλογραφίας στο πρότυπο του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. «Θα του παραχωρηθούν δωρεάν τα βιβλία, θα διαβάζει και θα δίνει εξετάσεις στη φυλακή με την παρουσία καθηγητή, ενώ αν έχει κάποιες απορίες, θα μπορεί να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τους καθηγητές του», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Οσον αφορά τα δύο εργαστήρια της σχολής του (Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μονάδων Υγείας στο ΤΕΙ Πειραιά), που είναι υποχρεωτικά, για το ένα θα έχει τη δυνατότητα να παραδώσει εργασία αντί της παρακολούθησης, ενώ για το δεύτερο θα του χορηγηθεί δωρεάν ηλεκτρονικός υπολογιστής και θα σταλεί μέσα στη φυλακή βοηθός από το ΤΕΙ για να τον εκπαιδεύσει.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά χθες απέρριψε για τυπικούς λόγους το αίτημα του Ρωμανού να αρθεί η άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών από τις φυλακές Κορυδαλλού, χωρίς να εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε ότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, επικαλούμενο το άρθρο 50 του σωφρονιστικού κώδικα για τους υπόδικους, που προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του οργάνου που διέταξε την κράτηση.

Στην προκειμένη περίπτωση είναι ο ειδικός εφέτης ανακριτής, που είπε «όχι» στο αίτημα του Ρωμανού κρίνοντας ότι η παραμονή του στη φυλακή είναι απαραίτητη μέχρις ότου εκδικαστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις εις βάρος του, καθώς έχει τρία εντάλματα για τα οποία κρατείται.

Για τον Κωστάρη

Ο υπουργός, όταν ρωτήθηκε για ποιον λόγο «κόπηκαν» οι άδειες και από τον Ηρακλή Κωστάρη που είναι κατάδικος, παρέπεμψε εκ νέου στο Συμβούλιο των φυλακών λέγοντας: «Οφείλω να παραδεχτώ ότι επί δυόμισι χρόνια η συμπεριφορά του Κωστάρη ήταν υποδειγματική. Το Συμβούλιο των φυλακών τού λέει όχι. Εγώ θα απολογηθώ και γι’ αυτό; Τι να κάνω;» Εκπροσώπους όλων των κομμάτων κάλεσε ο Χαρ. Αθανασίου προκειμένου να τους ενημερώσει για την υπόθεση και τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους βουλευτές Παναγιώτη Λαφαζάνη, Θόδωρο Δρίτσα, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Τάσο Κουράκη, Μάνια Παπαδημητρίου, Βασιλική Κατριβάνου, επισκέφθηκε χθες τον υπουργό. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Θ. Δρίτσας χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ατελέσφορη ως προς το περιεχόμενο και τον χρόνο και πρόσθεσε ότι «αποτελεί πολιτική ατολμία».

 

Νέα αίτηση για άδεια

■ Αργά χθες το βράδυ, σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με τον κ. Γιώργο Ρωμανό, ενημερωθήκαμε ότι ο Νίκος Ρωμανός θα υποβάλει σήμερα το πρωί, μέσω του δικηγόρου του, νέα αίτηση για παροχή εκπαιδευτικής άδειας. Με αυτόν τον τρόπο θα ζητηθεί εκ νέου η γνωμοδότηση του ειδικού ανακριτή Τρομοκρατίας, ο οποίος την πρώτη φορά είχε αρνηθεί να δώσει τη συναίνεσή του. Αυτή, άλλωστε, η άρνηση είναι καθοριστική στην υπόθεση, αφού είναι δεσμευτική για τα μέλη του Συμβουλίου.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αλλαξε ή όχι τελικά ο νόμος για τον τρόπο λήψης DNA;
Με την περίπτωση του αναρχικού Π. Ασπιώτη και την απόφασή του να παραδοθεί μόνος του στην αστυνομία ένα χρόνο πριν με βάση ένταλμα που είχε εκδοθεί σε βάρος του, έχει ασχοληθεί η «Εφ.Συν.» και ειδικά με τη βία...
Αλλαξε ή όχι τελικά ο νόμος για τον τρόπο λήψης DNA;
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παράτυπη λήψη γενετικού υλικού από τον Γρηγόρη Τσιρώνη
Φαίνεται ότι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχει φτάσει ακόμα το ΦΕΚ με τον νέο νόμο και τις προϋποθέσεις λήψης γενετικού υλικού (DNA) για οποιονδήποτε συλλαμβάνεται ως ύποπτος για τέλεση...
Παράτυπη λήψη γενετικού υλικού από τον Γρηγόρη Τσιρώνη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σε απεργία πείνας γιατί δεν τον αφήνουν να σπουδάσει μέσα στη φυλακή
Σε απεργία πείνας έχει κατέβει εδώ και λίγες ημέρες ο κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού, Θέμης Δήμου, λόγω της άρνησης του συμβουλίου των φυλακών να του επιτρέψει να παρακολουθήσει μαθήματα μέσα στη φυλακή...
Σε απεργία πείνας γιατί δεν τον αφήνουν να σπουδάσει μέσα στη φυλακή
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Αμέριστη συμπαράσταση»
«Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε τον Νίκο Ρωμανό ώστε να προετοιμαστεί και να δώσει εξετάσεις για δύο τουλάχιστον (θεωρητικά) μαθήματα από τα έξι του πρώτου εξαμήνου προκειμένου να μη χάσει την άδεια [πρέπει να...
«Αμέριστη συμπαράσταση»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οργισμένοι οι γονείς του Ρωμανού
«Δεν είναι δυνατόν να χτιστεί το μέλλον πάνω στον θάνατο» επισημαίνουν σε επιστολή τους η μητέρα και ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατατέθηκε η διάταξη για την εξ αποστάσεως...
Οργισμένοι οι γονείς του Ρωμανού
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κινδυνεύει άμεσα η ζωή του
Λιποθυμικό επεισόδιο υπέστη χθες ο Νίκος Ρωμανός μετά από 25 μέρες απέργίας πείνας. Το περιστατικό ανατάχθηκε απο τους θεράποντες ιατρούς που καταγγέλλουν τον διοικητή του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» για...
Κινδυνεύει άμεσα η ζωή του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας