Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενα βουνό αλληλεγγύης στο Σύνταγμα

Πόσοι πέρασαν από την πλατεία; Τρεις χιλιάδες, πέντε, δέκα; Είναι αδύνατον για τους εθελοντές να τους μετρήσουν...

PHASMA / Γ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Ενα βουνό αλληλεγγύης στο Σύνταγμα

  • A-
  • A+

Ηταν μια σακούλα από εκείνες τις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ που πουλάνε ανώνυμα τρόφιμα με τη δική τους ετικέτα. Και ντρεπόταν πολύ για τη σακούλα της.

Γιατί ήταν μόνο μία, γιατί τα πράγματα ήταν λίγα, γιατί τα παιδιά που πεινάνε και κρυώνουν είναι πολλά.

Αλλά η σύνταξή της έφτανε μόνο για αυτή τη σακούλα και την άφησε στα γρήγορα, φεύγοντας εξίσου γρήγορα όσο εμφανίστηκε, Κυριακή μεσημέρι στο Σύνταγμα.

Ετσι πέρασαν χιλιάδες άνθρωποι από την κεντρική πλατεία της πόλης μας χτες: χωρίς καμία διάθεση επίδειξης, άφηναν άλλοτε μικρές κι άλλοτε τεράστιες σακούλες στους εθελοντές.

Με τα παιδάκια τους στα καρότσια, με τους συντρόφους τους από το χέρι, μόνοι και σε παρέες, οι Αθηναίοι ανταποκρίθηκαν από νωρίς το πρωί στο κάλεσμα του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τόσο πολύ, που τα χέρια για να τακτοποιήσουν τα πράγματα δεν έφταναν και οι εθελοντές καλούσαν συνεχώς σε βοήθεια για να τακτοποιήσουν τα τρόφιμα, τα είδη υγιεινής, τα φάρμακα, τα σλίπινγκ μπαγκ.

Αμέτρητοι

Πόσοι πέρασαν από την πλατεία; Τρεις χιλιάδες, πέντε, δέκα;

Είναι αδύνατον για τους εθελοντές να τους μετρήσουν, όπως αδύνατον είναι να δώσουν εικόνα για το πόσους τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας μάζεψαν.

Πάντως σίγουρα μιλάμε για βουνά από πράγματα, για δεκάδες χέρια που τα τακτοποίησαν και χιλιάδες που τα έφεραν εδώ, ακόμα και από την άλλη άκρη της πόλης: από τον Μαραθώνα μέχρι τον Ασπρόπυργο, στο Σύνταγμα έφτασαν πολίτες κάθε ηλικίας και κάθε εθνικότητας.

Κι όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, μόνο μιας τάξης. Οι άλλοι, οι... αστραφτεροί, δεν εμφανίζονται σε δράσεις όταν οι κάμερες δεν τους συνοδεύουν για ένα μεγκάλο αποκλειστικό τηλεφιλανθρωπίας.

«Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ευρώπη, να εύχεσαι να είναι ασφαλής ο δρόμος», έγραφε το πανό που άνοιξαν Αφγανοί διαδηλωτές.

Μαζί με το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, την Αφγανική Κοινότητα, τη Διεθνή Αμνηστία, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν μέχρι τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βασιλίσσης Σοφίας, ζητώντας άσυλο για να χαρακτηριστούν πρόσφυγες και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Κάτω στην πλατεία, η ροή του κόσμου συνεχιζόταν αμείωτη. Αρκούσε να κάτσει κανείς σε μια γωνιά και να παρατηρεί αυτό το πολύβουο αεικίνητο μελίσσι για να νιώσει βαθιά χαρά.

Εν ριπή οφθαλμού

Οι άνθρωποι οργανώνονταν μέσα σε δευτερόλεπτα: τη μια στιγμή χρειάζονταν περισσότερους εθελοντές για τα τρόφιμα και, ω του θαύματος, εμφανίζονταν!

Την άλλη, περισσότερους οδηγούς και να οι οδηγοί! Τα χρόνια της κρίσης, αλλά και η εμπειρία μας από το κίνημα των πλατειών και τις δομές αλληλεγγύης, μας έχουν αφήσει κληρονομιά μια συλλογική εμπειρία και γνώση που ενεργοποιείται αυθόρμητα –κι εξόχως αποτελεσματικά– όταν υπάρχει ανάγκη.

➱ «Πώς το καταφέρνετε αυτό;» ρωτούσε και ξαναρωτούσε ο ξένος δημοσιογράφος τους εθελοντές.

➱ «Με κέφι και αγάπη», του απαντούσε η εθελόντρια.

Ο συνάδελφος γύρισε σ’ εμένα για συμπαράσταση στη φιλοσοφική απορία του: «Μα πού το βρίσκετε το κέφι τέτοιες ώρες;».

➱ «Δεν είναι κέφι με την έννοια του γλεντιού, είναι η χαρά της ζωής που παλεύει», του μεταφράζω την εξήγηση που δίνει ο μεσόκοπος κύριος δίπλα μου.

➱ «Οταν βλέπουμε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν περάσει τα πάνδεινα να αντέχουν και να διεκδικούν, παλεύουμε κι εμείς δίπλα τους. Από τη μια είναι ο άνθρωπος που παλεύει κι από την άλλη η Ευρώπη που τους πετάει έξω και τους δίνει βορά στα θηρία. Εμείς είμαστε με τη ζωή», του λέει ο κύριος Γιώργος.

Τι κατάλαβε ο συνάδελφος; Τι θα μεταδώσει στο ΜΜΕ που εργάζεται; Και τι θα διαβάσει στο τέλος ο ξένος αναγνώστης; Αγνωστο!

Εξ ου ίσως και ο σκεπτικισμός –μέχρι και η εχθρότητα καμιά φορά– με τον οποίο και εδώ και αλλού οι εθελοντές αντιμετωπίζουν τους δημοσιογράφους.

Μιζέρια

Δεν έλειψε και η μιζέρια κάποιες στιγμές –πώς αλλιώς;

«Για τους Ελληνες δεν κάνετε τίποτα», μουρμούριζαν ελάχιστοι (πιθανώς οι ίδιοι που λατρεύουν τα συσσίτια «μόνο για Ελληνες»).

Αλλοι γκρίνιαζαν... εξ ευωνύμων: «Δεν θα στηρίξουμε εμείς την κυβέρνηση που φέρνει το ΝΑΤΟ και δεν ανοίγει τον Εβρο», έγραφαν στα σόσιαλ μίντια.

Ομως το μεγάλο, το ορμητικό ποτάμι της αλληλεγγύης που ξεχύθηκε στην πόλη μας χτες δεν είχε καιρό να χάσει με τη μιζέρια ούτε με την εύκολη κριτική.

Από νωρίς το βράδυ οι κούτες με τη βοήθεια έφταναν στο Στέκι Μεταναστών, στο Κυριακάτικο Σχολείο, στο Ελληνικό.

Η Αθήνα στα καλύτερά της!

✔ Δείτε τον διαδραστικό πανελλαδικό χάρτη σημείων συλλογής ειδών για τους πρόσφυγες.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ανεκτικοί με τους πρόσφυγες δύο στους τρεις Αθηναίους
Ερευνα του δήμου έδειξε ότι οι περισσότεροι (72%) συμφωνούν πως τα παιδιά των προσφύγων πρέπει να πηγαίνουν στα δημόσια σχολεία και (65%) με την εγγραφή τους σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, όμως το 44%...
Ανεκτικοί με τους πρόσφυγες δύο στους τρεις Αθηναίους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
44.360 μεγάλα «ευχαριστώ»
Καθώς η καμπάνια «Πιάσε το χέρι μου» φτάνει στο τέλος της, έχοντας βρει όλους αυτούς τους μήνες ανέλπιστη ανταπόκριση από δεκάδες χιλιάδες μαθητές που στάθηκαν με μεγαλοψυχία και αλληλεγγύη στο πλευρό των...
44.360 μεγάλα «ευχαριστώ»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Είσαι αστυνομικός... αντί να τους προστατεύεις, πας να τους σκοτώσεις;»
Καταγγελία για ρατσιστική και επικίνδυνη συμπεριφορά αστυνομικού στη Δομή του Ελαιώνα ● Η Αλεξία Τσούνη, μέλος του Σωματείου Γυναικείων Δικαιωμάτων το ΜΩΒ, περιγράφει σοκαρισμένη την αχαρακτήριστη και προφανώς...
«Είσαι αστυνομικός... αντί να τους προστατεύεις, πας να τους σκοτώσεις;»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
Συλλογή υπογραφών ενάντια στην επικείμενη λειτουργία δομής ασυνόδευτων ανηλίκων στην Παλλήνη οργανώνουν ορισμένοι στην πόλη, σε μια εμφανή προσπάθεια υποκίνησης ξενοφοβικών αντιδράσεων και καλλιέργειας φόβου,...
Σπέρνουν φόβο για να θερίσουν... ψήφους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Η Μόρια είναι ό,τι πιο σοκαριστικό έχω δει»
Ο νέος γ.γ. της Διεθνούς Αμνηστίας επισκέφθηκε τις γυναίκες στο δίκτυο μεταναστριών η «Μέλισσα» στην πλατεία Βικτωρίας, μίλησε για τον Τραμπ και τη Λέσβο και τις κάλεσε να πουν τις ιστορίες τους για να...
«Η Μόρια είναι ό,τι πιο σοκαριστικό έχω δει»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Γιορτή ζωής, αγάπης και ελπίδας
​Είναι μια γιορτή για τον Χασάν και για τον Ναμπίλ και για την Αϊσέ και για την Μπιμπικάλ. Είναι μια γιορτή και για τον Γιώργο και τον Πέτρο και τη Μαρία και την Ελένη. Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων χθες και οι...
Γιορτή ζωής, αγάπης και ελπίδας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας