Μια κοινή προσπάθεια από την κυβέρνηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις οργανώσεις αλληλεγγύης και άλλους τοπικούς φορείς βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες στον Πειραιά, προκειμένου να συντονιστεί η διαχείριση της προσφυγικής ροής και να αντιμετωπιστούν τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν από τους πρόσφυγες που φτάνουν καθημερινά στο λιμάνι.
Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η πολύωρη (πάνω από 4 ώρες) χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Ναυτιλίας στον Πειραιά, στην οποία οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο γ.γ. του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος και ο γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζαννέτος Φιλιππάκος ενημέρωσαν και παράλληλα άκουσαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη, των δημάρχων Πειραιά Γιάννη Μώραλη, Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου, Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη, Κορυδαλλού Σταύρου Κασιμάτη και του γ.γ. του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη.
Εργασίες
Στη σύσκεψη κυριάρχησε το θέμα του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σχιστό και -όπως έκανε γνωστό ο Θ. Δρίτσας- έχουν ήδη ξεκινήσει οι κατασκευαστικές εργασίες και θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το αργότερο μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου.
Οπως εξήγησε, δεν πρόκειται για κέντρο κράτησης, αλλά ελεύθερης ελεγχόμενης εισόδου-εξόδου, το οποίο θα είναι κλειστό μόνο τη νύχτα, το ονόμασε προαναχωρησιακό κέντρο, δυναμικότητας το ανώτερο 1.500 ανθρώπων και στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει τον συγκεκριμένο χαρακτήρα.
Οπως δήλωσε, στη συνάντηση εξετάστηκαν και συζητήθηκαν και εναλλακτικές λύσεις και μία από αυτές εμπεριέχεται στο ερώτημα που έθεσε νωρίτερα ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, «γιατί το λιμάνι του Πειραιά να είναι το μοναδικό λιμάνι της χώρας που υποδέχεται τα πλοία με τους πρόσφυγες;».
Ο υπουργός υποστήριξε ότι αυτό συμβαίνει, γιατί ο Πειραιάς έχει τις περισσότερες ακτοπλοϊκές συνδέσεις, ενώ η Θεσσαλονίκη δεν έχει καμία αυτή τη στιγμή, στην Αττική υπάρχουν τα κέντρα των αιτούντων άσυλο και για αυτό οι ίδιοι οι πρόσφυγες επιλέγουν το λιμάνι του Πειραιά.
Επισήμανε όμως ότι τη δυνατότητα αυτή (δηλαδή να πηγαίνουν πλοία και σε άλλα λιμάνια της χώρας) μπορεί να τη δουν μελλοντικά μόνο με τα ναυλωμένα πλοία (τώρα είναι τρία) και έκανε γνωστό ότι αυτή την εποχή βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας νέου πλαισίου για τις ναυλώσεις των πλοίων.
Ο Θ. Δρίτσας, τέλος, απηύθυνε έκκληση στις τοπικές κοινωνίες να μη βλέπουν φοβικά την εγκατάσταση προσφύγων σε χώρους όπως το Σχιστό, στον οποίο θα φιλοξενούνται προσωρινά και δεν είναι κατοικημένος.
Μετά το τέλος της σύσκεψης δηλώσεις έκανε και ο δήμαρχος Πειραιά, ο οποίος εξέφρασε την ενόχλησή του γιατί η ενημέρωση αυτή από την πλευρά της κυβέρνησης έγινε καθυστερημένα.
Ωστόσο, επισήμανε ότι ζούμε σε μια δύσκολη περίοδο και όλοι θα πρέπει να επωμιστούμε ένα κομμάτι της επιβάρυνσης αυτής.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας