• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 26.2°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 20.7°C / 25.2°C
  4 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.4°C
  0 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.2°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 21.9°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 24.8°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.7°C / 24.5°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 24.3°C
  1 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 24.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  93%

Το κεντρικό πανό που κρατούσαν οι επικεφαλής της πορείας που έγινε χθες στα Διαβατά, «Οχι στη δημιουργία κέντρου μεταναστών», έδινε άλλο στίγμα, εξαφανίζοντας τη λέξη «πρόσφυγας» από το πεδίο του δημόσιου λόγου

AΠΕ-ΜΠΕ/ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

«Ή ταν ή επί τας»

 • A-
 • A+

Από τις νέες κινητοποιήσεις των κατοίκων Διαβατών και Νέας Μαγνησίας, που επεκτάθηκαν και στα σχολεία της περιοχής, αλλά και από προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και της κρατικής μηχανής να εξηγήσουν το είδος του κέντρου μετεγκατάστασης που θα λειτουργήσει στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» σημαδεύτηκε η χθεσινή μέρα.

Τη στιγμή που η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να εκμεταλλευτεί -όπως μπορεί- τα γεγονότα, εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής κατοίκων της περιοχής ξόρκιζαν σε διαδοχικές συνεντεύξεις τους οιαδήποτε σχέση με ακροδεξιά στοιχεία.

Παράλληλα οι ίδιοι κατήγγειλαν ότι ξένα στην περιοχή άτομα προσπάθησαν να δημιουργήσουν περαιτέρω εντάσεις στην κυριακάτικη κινητοποίηση έξω από το στρατόπεδο.

Το μέλος της Συντονιστικής Ηλίας Διαμαντόπουλος δήλωσε ότι αυτοί που διακρίνονται να καταστρέφουν τον φράχτη του στρατοπέδου είναι άγνωστα στην περιοχή άτομα.

Πάντως, το κεντρικό πανό που κρατούσαν οι επικεφαλής της πορείας που έγινε χθες στα Διαβατά, «όχι στη δημιουργία κέντρου μεταναστών», έδινε άλλο στίγμα, εξαφανίζοντας τη λέξη «πρόσφυγας» από το πεδίο του δημόσιου λόγου.

Σε ψήφισμα που διάβασαν μέλη της Επιτροπής, μετά την πορεία που πραγματοποίησαν κάτοικοι και μαθητές των Διαβατών που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις γυμνασίων και λυκείων, τονίζεται ότι «ο επιλεγείς χώρος είναι παντελώς ακατάλληλος για τη φιλοξενία τόσων ψυχών», πράγμα φυσικά που θα καταλάβαινε οποιοσδήποτε, αφού μιλάμε για εγκαταλειμμένο στρατόπεδο.

Μόνο που οι κινητοποιήσεις αντιφάσκουν με τα λεγόμενα, αφού προσπαθούν να εμποδίσουν ακριβώς να γίνει ο χώρος κατάλληλος.

Κοντά σ’ αυτό τίθενται και ζητήματα «υγείας και ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των ιδίων των προσφύγων», ενώ στη συνέχεια η στάση τους ξεκαθαρίζει περαιτέρω με την υπενθύμιση «λέτε και δεν υπάρχουν άλλοι χώροι, μέσα στη Θεσσαλονίκη έχουν εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα...».

Για να μην υπάρχει -δε- καμιά αμφιβολία για το «πολεμικό κλίμα» που έχει δημιουργηθεί, η ανάγνωση του κειμένου έκλεισε και με το «είπαμε και στους δημάρχους: ή ταν ή επί τας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινητοποίηση των μαθητών έγινε με τη σιωπηλή συναίνεση του δημάρχου Δέλτα Ευθύμιου Φωτόπουλου.

Και φυσικά, ούτε λόγος για τις χθεσινές διευκρινίσεις του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μουζάλα ότι «πρόκειται για ανοικτές αλλά φυλασσόμενες δομές, όπου παρέχεται η αναγκαία φιλοξενία, μέχρι να υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή η επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους μέσω χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. προγραμμάτων εθελούσιας επιστροφής».

Στον αντίποδα, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε επισκεφτεί νωρίτερα χθες το στρατόπεδο συνοδεία αξιωματικών της Αστυνομίας και του στρατού, προκειμένου να ενημερωθεί για τα έργα και τις αντιδράσεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε στη συνέχεια ότι θα επικοινωνήσουν με την τοπική κοινωνία για να υπάρξει η καλύτερη πληροφόρηση και ότι «η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις διεθνείς συνθήκες, να δείξει αλληλεγγύη στις προσφυγικές ροές και να εξασφαλίσει υποδομές άρτιες για την υγεία των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα και να επιβαρύνουν τις τοπικές κοινωνίες».

Ο Νίκος Παυλίδης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι «στο κέντρο θα φιλοξενηθούν άνθρωποι που είναι πρόσφυγες και όχι κοινωνικά απορρίμματα», ενώ σε ό,τι αφορά την κριτική στην καθυστέρηση ενημέρωσης ακόμη και του τοπικού κομματικού μηχανισμού τονίζει ότι «ήμασταν ενημερωμένοι, υπήρξαν όμως διαφορετικές προσεγγίσεις, σεβαστές μεν, αλλά όλα έχουν ειπωθεί από τον Σεπτέμβριο σε όλους. Θα συνεχίσουμε την ενημέρωση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεξιότερα των δεξιών ο Γιάννης Μπουτάρης
Ασκήσεις πολλαπλών ιδεολογικών ισορροπιών εκτελούνται στη Θεσσαλονίκη μετά την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης των τριών καταληφθέντων χώρων στέγης προσφύγων. Με δεδομένο το κοινωνικό χάσμα, το ζήτημα που...
Δεξιότερα των δεξιών ο Γιάννης Μπουτάρης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στη Σίνδο ο «άγνωστος εχθρός»
Αν πριν από μία εβδομάδα ο δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος δήλωνε ότι θα ήταν ο τελευταίος «που θα βάλει ένα λιθαράκι για την έξοδο της χώρας από τη Σένγκεν», αν συνομιλούσε με τον αρμόδιο υπουργό Γ....
Στη Σίνδο ο «άγνωστος εχθρός»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ολοκλήρωση προγράμματος βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες
Εκατόν σαράντα άνθρωποι κυρίως ευάλωτες γυναίκες και ασυνόδευτα παιδιά από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική που αιτούνταν διεθνούς προστασίας φιλοξενήθηκαν σε διαμερίσματα τους τελευταίους είκοσι μήνες...
Ολοκλήρωση προγράμματος βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από τη Μόρια στο «καμίνι» της Νέας Καβάλας Κιλκίς
Στον νέο τους καταυλισμό βρίσκονται από χθες οι 635 πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν με πλοίο από τη Μυτιλήνη στη Θεσσαλονίκη. Για κίνδυνο λειψυδρίας κάνουν λόγο τοπικοί φορείς του Κιλκίς.
Από τη Μόρια στο «καμίνι» της Νέας Καβάλας Κιλκίς
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγέλλει επιχειρήσεις-σκούπα κατά μεταναστών
Τις επιχειρήσεις-σκούπα που διεξάγει τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη η ΕΛ.ΑΣ. καταγγέλλει το τμήμα Προσφυγικής- Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνονας λόγο για ανθρωποκυνηγητό.
Καταγγέλλει επιχειρήσεις-σκούπα κατά μεταναστών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Λόγια κενά περιεχομένου
Στα Διαβατά πήγε, τη Μόρια σχολίασε και τις ακροδεξιές κυβερνήσεις της Ευρώπης δικαιολόγησε. Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη χθες,...
Λόγια κενά περιεχομένου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας