• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.2°C
  3 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.6°C / 13.8°C
  0 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.9°C
  4 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.7°C / 9.9°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.4°C / 13.2°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.4°C / 7.3°C
  1 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 16.6°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  16°C 15.5°C / 17.5°C
  0 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.1°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  0 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 16.4°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.9°C / 17.6°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.7°C / 13.9°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  60%

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε ομόφωνα πως δεν μπορεί να δοθεί σε πτυχιούχο ΤΕΕ που έχει κάνει μη αναστρέψιμη επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου νέο πτυχίο που θα γράφει το νέο όνομα και το νέο φύλο Στη Δικαιοσύνη θα διεκδικήσουν οι τρανς την αλλαγή εγγράφων ταυτότητας

Τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ζητά το Σωματείο Διεμφυλικών

 • A-
 • A+

Οσο παραμένει το νομικό κενό στο θέμα των εγγράφων ταυτότητας των τρανς και καθυστερεί η υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει ένα ζήτημα που δυσκολεύει πολύ την καθημερινότητά τους και ευθύνεται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, τόσο θα ανακύπτουν νέες προβληματικές καταστάσεις για τις τρανς, όπως η πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (180/2015).

Το Συμβούλιο έκρινε ομόφωνα πως δεν μπορεί να δοθεί σε πτυχιούχο ΤΕΕ που έχει κάνει μη αναστρέψιμη επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου νέο πτυχίο που θα γράφει το νέο όνομα και το νέο φύλο.

Το Συμβούλιο επικαλείται διάταξη προεδρικού διατάγματος (323/2003), το οποίο ορίζει πως «τα πτυχία των Α' και Β' κύκλων για τους μαθητές των ΤΕΕ εκδίδονται μία φορά και δεν αλλάζουν».

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, επιτρέπεται μόνο η χορήγηση αποδεικτικού πτυχίου που θα γράφει τα νέα στοιχεία.

«Αυτή η “νομιμοφανής” αιτιολόγηση δεν λαμβάνει υπόψη της πως το πτυχίο του προσώπου παραμένει στα ίδια στοιχεία, γεγονός που προσβάλλει την προσωπικότητα του τρανς προσώπου, ενώ το υπάρχον πτυχίο δεν αντικατοπτρίζει τα νέα πραγματικά νομικά δεδομένα του προσώπου, που πλέον βρίσκονται σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα έγγραφά του», επισημαίνει ανακοίνωση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Προσθέτει πως σε περίπτωση που έχει κατατεθεί σε υπηρεσίες το παλιό πτυχίο, χωρίς να μπορεί να δοθεί το νέο, δημιουργείται σύγχυση, προσβολή της προσωπικότητας του τρανς ατόμου και παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση φύλου ανατέθηκε στην ίδια επιτροπή που θα επεξεργαζόταν το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 24ης Απριλίου 2015.

Πηγές του υπουργείου σημείωναν πως η επιτροπή θα ξεκινούσε να επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου όταν ολοκλήρωνε την επεξεργασία του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης. H δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει στη ρύθμιση ανανεώθηκε τον Δεκέμβριο, όταν ψηφίστηκε το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Το θέμα επανέφεραν την Παρασκευή 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτη τη Βασιλική Κατριβάνου, που κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό.

Επισημαίνουν ότι «το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο [...] είναι τουλάχιστον ανεπαρκές και αναχρονιστικό, ενώ έχει συστηματικά κατακριθεί από διεθνή και κοινοτικά όργανα» και ρωτούν τον υπουργό ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει για να καταργηθούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των τρανς και πότε θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πρώτη φορά, ίσοι απέναντι στον νόμο
Νομική αναγνώριση των ομόφυλων σχέσεων συνιστά ο νόμος -πλέον- για το σύμφωνο συμβίωσης, με εξαίρεση τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν τα παιδιά των ομόφυλων οικογενειών, για την οποία δεσμεύτηκε ο υπουργός...
Πρώτη φορά, ίσοι απέναντι στον νόμο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκδήλωση για τους ΛΟΑΤ από το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ
Με δημόσια συζήτηση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ εγκαινιάζει για φέτος τις δράσεις της με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών η Ομάδα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Eκφρασης και Ταυτότητας Φύλου...
Εκδήλωση για τους ΛΟΑΤ από το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πρώτα συμβίωση και βλέπουμε για γάμο και υιοθεσία
Το «σύμφωνο συμβίωσης και άλλες ρυθμίσεις» παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος. Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση για τις επόμενες 20 μέρες. Στο τέλος της...
Πρώτα συμβίωση και βλέπουμε για γάμο και υιοθεσία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πρώτη φορά... με υπουργό
Την είδηση ότι το σύμφωνο συμβίωσης που θα περιλαμβάνει τα ομόφυλα ζευγάρια βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε η αν. υπουργός...
Πρώτη φορά... με υπουργό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μια μεγάλη γιορτή αγκάλιασε το κέντρο της Αθήνας
Tο φετινό Athens Pride κέρδισε το στοίχημα της μεταφοράς του από την πλατεία Κλαυθμώνος στην πλατεία Συντάγματος και ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Εκπρόσωποι θεσμών και κομμάτων έδωσαν το «παρών», τόσο στην πλατεία...
Μια μεγάλη γιορτή αγκάλιασε το κέντρο της Αθήνας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Για να μη γίνει η θηριωδία της ομοφοβίας εικόνα από το μέλλον
Το βιβλίο «Οι άντρες με το ροζ τρίγωνο», που κυκλοφορεί το Σάββατο με την «Εφ.Συν.» φέρνει την ανθρώπινη θηριωδία και τη φρίκη της ομοφοβίας και κάθε ρατσισμού πολύ κοντά μας, όχι σαν αναπάντεχη,...
Για να μη γίνει η θηριωδία της ομοφοβίας εικόνα από το μέλλον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας