Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γέφυρα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς

«Πιάσε το χέρι μου» ονομάζεται η καινούργια δράση για τους πρόσφυγες, που εγκαινιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.» σε συνεργασία με τους Δήμους Ν. Ιωνίας και Ν. Φιλαδέλφειας, σχολεία και φορείς

Φωτ.: Βασίλης Μαθιουδάκης

Γέφυρα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς

  • A-
  • A+

Υπάρχουν ειδήσεις που θα ήθελες να μη χρειάζεται να γράψεις ποτέ. Αυτό συμβαίνει εδώ και μήνες κάθε φορά που το τηλέφωνο της Χριστίνας χτυπάει για να της ανακοινώσουν πως πρόσφυγες χάθηκαν στη θάλασσα, κάθε φορά που ο Δημήτρης πρέπει να γράψει για τείχη που υψώνονται και για πολιτικές που δεν έχουν κύριο μέλημα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη ζωή, κάθε φορά που ένας ρεπόρτερ ή ένας ανταποκριτής μας πρέπει να περιγράψει τον φόβο, την απελπισία, τη βαθύτατη οδύνη που συναντά στη Βικτώρια, τη Μυτιλήνη, την Ειδομένη.

Oταν πρέπει να γράψεις τέτοιες ειδήσεις –ακατάπαυστα εδώ και μήνες– οι λέξεις δεν (σου) φτάνουν: νιώθεις πως κάτι πρέπει να κάνεις κι εσύ.

Πολύ περισσότερο όταν δεν εργάζεσαι απλώς σε μια εφημερίδα, αλλά σε ένα συνεταιριστικό εγχείρημα, σε μια μικρή κοινότητα ανθρώπων, δηλαδή, που εκτός από το να κάνουν διαφορετική δημοσιογραφία, επιδιώκουν να παρέμβουν στον καιρό τους, να αφήσουν ένα στίγμα στον κόσμο.

Βασίλης Μαθιουδάκης

Eτσι, όλους αυτούς τους μήνες που παρακολουθούμε τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να περνούν από την Ελλάδα κατευθυνόμενοι προς την Ευρώπη, προσπαθήσαμε με διάφορους τρόπους να φανούμε χρήσιμοι και βοηθητικοί κι έξω από τις σελίδες μας:

➥ μαζί με τη θεατρική ομάδα «Συντεχνία του γέλιου» και τον Βασίλη Κουκαλάνι διοργανώσαμε παράσταση, της οποίας τα έσοδα διατέθηκαν για τις ανάγκες των προσφύγων στο «Παλαί»

➥ και συνδιοργανώσαμε με το Ιδρυμα Κακογιάννη μια ημέρα πολλαπλών δράσεων στον χώρο του Ιδρύματος, όπως κι ένα δείπνο αλληλεγγύης για Αφγανούς και Σύρους.

Σήμερα ξεκινάει η καινούργια μας δράση: συνεργαζόμαστε πρώτη φορά με δύο δήμους που ξέρουν καλά τι σημαίνει προσφυγιά, με την «Αλληλεγγύη για Ολους» που έχει δώσει μάχες για να ανακουφίσει την ανθρωπιστική κρίση και με το δίκτυο μεταναστριών η «Μέλισσα», που αγκαλιάζει οργανώσεις μεταναστριών από όλο τον κόσμο.

Η αρχική ιδέα ήταν απλή και προέκυψε μετά από ένα ρεπορτάζ: οι μετανάστριες ετοίμαζαν σακίδια για τα παιδιά πρόσφυγες κι αναζητούσαν έναν τρόπο η δράση τους να αγκαλιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές.

Εκτός από το να καταγράφει την επικαιρότητα, μια εφημερίδα έχει κι άλλη αποστολή: να ανοίγει παράθυρα και να ρίχνει γέφυρες στον κόσμο.

Επικοινωνήσαμε με τον δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, Αρη Βασιλόπουλο, και τον δήμαρχο Νέας Ιωνίας, Ηρακλή Γκότση, και τους προτείναμε να συνεργαστούμε με τα σχολεία τους ώστε κάθε τάξη να φτιάξει συμβολικά ένα τέτοιο σακίδιο: προφανώς μια τέτοια κίνηση δεν πρόκειται να ανακουφίσει επί της ουσίας το πρόβλημα των προσφύγων, αλλά σε μια κρίσιμη στιγμή μπορεί να ανοίξει τη συζήτηση στη σχολική κοινότητα.

Οι δήμαρχοι δέχθηκαν και η περιπέτεια ξεκίνησε.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» στη συνέχεια παρουσίασε την ολοκληρωμένη ιδέα για το project «Πιάσε το χέρι μου».

Με φορείς υλοποίησης τους δήμους, η καμπάνια αξιοποιεί τη γνώση της μνήμης και τη δύναμη της αλληλεγγύης και εμπλέκει την τοπική κοινωνία στο σύνολό της: τη σχολική κοινότητα, αφού μία από τις βασικές δράσεις εκτυλίσσεται μέσα στα σχολεία, εμπλέκει τους δημότες, αφού συμμετέχουν ενεργά τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, τους πολίτες κάθε ηλικίας, εφόσον οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας καλούνται να συμμετάσχουν εξίσου και δυναμικά.

Ο μήνας δράσης για τους πρόσφυγες ξεκινάει σήμερα με τη διανομή των σακιδίων σε 7.698 μαθητές της Νέας Ιωνίας, σε 51 σχολεία από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, και σε 4.612 μαθητές της Νέας Φιλαδέλφειας, σε 32 σχολεία από Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο.

Κάθε σακίδιο συνοδεύεται από ένα τετράδιο: ο στόχος είναι μαθητές και δάσκαλοι να το χρησιμοποιήσουν σαν ημερολόγιο για την τάξη, όπου τα παιδιά θα εκφράσουν, με όποιον τρόπο, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για τη δράση (από μια ανάμνηση που έχουν ίσως από κάποιον παππού ή γιαγιά πρόσφυγα μέχρι μια ζωγραφιά ή μια συνταγή).

Εκθεση με έργα των παιδιών

Στο τέλος της δράσης θα μας επιστρέψουν το τετράδιο ώστε να συνδημιουργήσουμε μια έκθεση με τα έργα και τις σκέψεις των παιδιών.

Επίσης, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους δραστήριους προσφυγικούς συλλόγους τους, έχουμε οργανώσει μια σειρά από παράλληλες δράσεις:

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, 7.00 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας, «Διαβάζουμε το βιβλίο της μνήμης»: πρόσφυγες από τη Μικρασία και σύγχρονοι μοιράζονται μαζί μας εμπειρίες από το βιβλίο της ζωής τους.

Το ίδιο βράδυ «Συναντιόμαστε στις κουζίνες των λαών» και δοκιμάζουμε γεύσεις των λαών της περιοχής μας.

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, 7.00 μ.μ., στο ΠΠΙΕΔ Νέας Φιλαδέλφειας «Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη», συζητώντας για την προσφυγική κρίση με θεσμικούς φορείς και εθελοντές, αναζητώντας τους τρόπους με τους οποίους οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αναλάβουν δράση.

Από αύριο έως τις 10 Φεβρουαρίου «θυμόμαστε τα περάσματα»: δύο παράλληλες εκθέσεις φωτογραφίας στο Συνεδριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας και στο ΠΠΙΕΔ Νέας Φιλαδέλφειας.

Εικόνες από το πέρασμα των προσφύγων το 1922 από το αρχειακό υλικό των δήμων και σημερινών προσφύγων, του φωτορεπόρτερ μας Βασίλη Μαθιουδάκη.

Αυτή τη στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι –ντόπιοι και ξένοι εθελοντές– σε όλη την Ελλάδα φτιάχνουν ένα δίχτυ ανθρωπιάς κι αξιοπρέπειας.

Σ’ αυτό το κύμα της αλληλεγγύης μπαίνει και η εφημερίδα μας με τους δήμους, τους καθηγητές, τους δασκάλους και τους μαθητές, την «Αλληλεγγύη για Ολους» και το δίκτυο μεταναστριών «Η Μέλισσα».

     
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκθεση για τα παιδιά προσφύγων που μετακινούνται στην Ελλάδα
Στα παιδιά της οικονομικής κρίσης έρχονται να προστεθούν και τα παιδιά του πολέμου. Παιδιά που μετακινούνται από τρίτες χώρες, με ή χωρίς τις οικογένειές τους, και παραμένουν αναγκαστικά στην Ελλάδα, μετά τη...
Εκθεση για τα παιδιά προσφύγων που μετακινούνται στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
44.360 μεγάλα «ευχαριστώ»
Καθώς η καμπάνια «Πιάσε το χέρι μου» φτάνει στο τέλος της, έχοντας βρει όλους αυτούς τους μήνες ανέλπιστη ανταπόκριση από δεκάδες χιλιάδες μαθητές που στάθηκαν με μεγαλοψυχία και αλληλεγγύη στο πλευρό των...
44.360 μεγάλα «ευχαριστώ»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο χάρτης της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της περηφάνιας
Μια ομάδα εδώ, μια παρέα εκεί, μια πρωτοβουλία πιο δίπλα. Αν όμως ενώσεις τα κομμάτια του παζλ, θα συνθέσεις την εικόνα μιας χώρας που μπορεί να σε κάνει εξαιρετικά χαρούμενο, καθώς τουλάχιστον σε 200 σημεία...
Ο χάρτης της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της περηφάνιας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εχει παράδοση στον θάνατο η Ευρώπη-φρούριο
Δυο νέοι «σκαλίζουν» την τραγωδία του 1997 στα Στενά του Οτράντο, τότε που 120 μετανάστες από την Αλβανία βυθίστηκαν και οι 81 πνίγηκαν ● Η μικρού μήκους ταινία τους διαγωνίζεται στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας.
Εχει παράδοση στον θάνατο η Ευρώπη-φρούριο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΥΠΑ / Pro Asyl: Κίνδυνος ένδειας και αστεγίας για χιλιάδες πρόσφυγες από τις εξώσεις
Οι οργανώσεις προειδοποιούν ότι κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι και σε κατάσταση ένδειας χιλιάδες πρόσφυγες, που εξωθούνται σε έξωση από τις δομές και τα διαμερίσματα της ενδοχώρας.
ΥΠΑ / Pro Asyl: Κίνδυνος ένδειας και αστεγίας για χιλιάδες πρόσφυγες από τις εξώσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ερευνα της ΕΛ.ΑΣ. για την προκλητική αστυνομικό στον Ελαιώνα
Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση της καταγγελίας για ρατσιστική συμπεριφορά αστυνομικού διέταξε η ΕΛ.ΑΣ. μετά το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», για το περιστατικό στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στον...
Ερευνα της ΕΛ.ΑΣ. για την προκλητική αστυνομικό στον Ελαιώνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας