• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.3°C / 30.7°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 29.9°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.0°C / 28.2°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 23.8°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.1°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 25.4°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 23.1°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  3 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  1 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 22.5°C / 30.6°C
  0 BF
  43%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.3°C
  1 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  1 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 28.4°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  61%

Νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των ανηλίκων που φτάνουν ολομόναχοι στη χώρα μας ετοιμάζει η κυβέρνηση με την πίεση και της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης

EUROKINISSI

Ασπίδα για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

 • A-
 • A+

Η πλήρης προστασία μιας από τις πιο ευάλωτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών, των ανηλίκων που φτάνουν στη χώρα μας ολομόναχοι, χωρίς κανέναν δικό τους, είναι το μεγάλο στοίχημα των εμπλεκόμενων αρχών για τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς, προκειμένου να δοθεί τέλος όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη σημερινή κατάσταση που εκθέτει τους ανηλίκους σε κάθε λογής κινδύνους και παραβιάζει τα δικαιώματά τους.

Αλλωστε, το ζήτημα το βάζουν πια σε έντονο βαθμό τα αρμόδια όργανα των διεθνών οργανισμών, όπως η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πιέζει την Ελλάδα να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες η Μαρία Ρωσσίδη, ειδική σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, μιλώντας στη Στρογγυλή Τράπεζα «Καθορισμός Βιώσιμων Λύσεων για τους Ασυνόδευτους Ανηλίκους», που διοργάνωσε στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), αναμένεται κοινή νομοθετική πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα θωρακίζει θεσμικά στον υψηλότερο βαθμό τα δικαιώματα των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Με βάση τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα της ομάδας εργασίας, προκρίνεται η ίδρυση ενός Μητρώου Επιτρόπων για τα ασυνόδευτα ανήλικα, καθώς έχει αποδειχτεί πολύ προβληματικός στην πράξη ο θεσμός της επιτροπείας ανηλίκων του αστικού κώδικα (αναθέτει την επιτροπεία στους εισαγγελείς Ανηλίκων, που δεν έχουν τον χρόνο να φέρουν στοιχειωδώς σε πέρας τις απαιτητικές υποχρεώσεις του επιτρόπου).

Η κ. Ρωσσίδη επισήμανε την ανάγκη να τεθεί το Μητρώο υπό την εποπτεία μιας κρατικής αρχής, η οποία θα αναλάβει τη συνολική διαχείριση των ζητημάτων που σχετίζονται με τα ασυνόδευτα ανήλικα, από το στάδιο της υποδοχής τους στη χώρα μας μέχρι το στάδιο της ένταξής τους στην κοινωνία και την ενηλικίωσή τους.

Η Στρογγυλή Τράπεζα

Δεν έλειψε η συναισθηματική φόρτιση από τη χθεσινή Στρογγυλή Τράπεζα, καθώς οι εκπρόσωποι των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και των οργανώσεων που ασχολούνται με το θέμα (πρώτη φορά υπήρξε τόσο μεγάλη διαθεσιμότητα κρατικών φορέων να συζητήσουν το θέμα, όπως και συμφωνία στους στόχους και στις βασικές παραμέτρους, όπως επισημάνθηκε) διηγούνταν περιπτώσεις ανηλίκων που χωρίστηκαν από την οικογένειά τους και δεν μπόρεσαν να ξαναβρούν τα ίχνη της, που αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω στη χώρα από την οποία έφυγαν για να γλιτώσουν από συνθήκες που δεν μπορεί να αντέξει ούτε μεγάλος, που έμειναν κρατούμενοι καιρό μέχρι να τους παραπέμψει το κράτος σε ειδική δομή φιλοξενίας, στην οποία μεταφέρονταν με περιπολικά και με τη συνοδεία Αστυνομίας, αντί για κάποιον κοινωνικό λειτουργό με τη γνώση και την ευαισθησία που απαιτείται, που καταγράφηκαν σαν ενήλικες και σαν ενήλικες αντιμετωπίστηκαν από το κράτος, αφού δεν εφαρμόζεται μια επιστημονική μέθοδος εκτίμησης ηλικίας.

Οπως άλλωστε επισημαίνει η αναλυτική και εμπεριστατωμένη έκθεση «Βιώσιμες Λύσεις για τους Ασυνόδευτους Ανηλίκους στην Ευρώπη: Ελλάδα», που εκπόνησε για το ΕΣΠ ο Αλέκος Αναστασίου, λείπει από την ελληνική νομοθεσία και την πρακτική η έννοια του «βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού», που πρέπει να καθορίζεται με μεγάλη ευαισθησία και γνώση της συνολικής ιστορίας του ανηλίκου, παίρνοντας υπόψη την ίδια την επιθυμία του.

Η έκθεση επισημαίνει την αποσπασματικότητα που χαρακτηρίζει την αντιμετώπιση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα, χωρίς μέριμνα για να επιτευχθεί μια λύση που θα αποσκοπεί στη μακροπρόθεσμη ευημερία τους.

Εξασφάλιση των παιδιών

Οπως συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στη Στρογγυλή Τράπεζα, χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο που θα διασφαλίζει «ότι κάθε παιδί που μετακινείται είναι σε θέση να ενηλικιωθεί σε ένα ασφαλές και σίγουρο περιβάλλον, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες του και θα διεκδικήσει τα δικαιώματά του, όπως αυτά ορίζονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, και δεν θα θέσει το παιδί σε κίνδυνο ποινικής δίωξης ή σοβαρής βλάβης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ειδομένη όπως... Αφρική
Η κατάσταση των προσφύγων που συνωστίζονται στην Ειδομένη για να περάσουν στην ΠΓΔΜ και από κει σε χώρες της Ευρώπης, αναδεικνύεται στο νέο πεδίο στο οποίο θα κριθούν τα ανακλαστικά της κυβέρνησης ως προς την...
Ειδομένη όπως... Αφρική
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κρίσιμες οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων
Εξαιρετικά ανησυχητικές και κρίσιμες χαρακτηρίζει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια...
Κρίσιμες οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι πρόσφυγες θα πληρώσουν τις ζημιές της Ειδομένης!
​Από τα παράβολα που καταβάλλουν οι μετανάστες για τη χορήγηση και ανανέωση των αδειών παραμονής θα χρηματοδοτηθεί, κατά παρέκκλιση του σχετικού νόμου, η αποκατάσταση των ζημιών που έγιναν στην Ειδομένη, στους...
Οι πρόσφυγες θα πληρώσουν τις ζημιές της Ειδομένης!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι ελλείψεις στο καμπ του Σκαραμαγκά και ο πνιγμός του 7χρονου
Νεκρό ανασύρθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Σκαραμαγκά 7χρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία, που είχε εξαφανιστεί από το κέντρο φιλοξενίας στη 1 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Οι γονείς δήλωσαν την...
Οι ελλείψεις στο καμπ του Σκαραμαγκά και ο πνιγμός του 7χρονου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ενηλικίωση μέσω... γραφειοκρατίας
​Τουλάχιστον 60 πρόσφυγες που δηλώνουν ανήλικοι έχουν καταγραφεί ως ενήλικοι στη Λέσβο, σύμφωνα με όσα είπαν οργανώσεις στη Human Rights Watch που επισκέφτηκε το νησί πρόσφατα. Η οργάνωση συνάντησε 20...
Ενηλικίωση μέσω... γραφειοκρατίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
25 νομά σε... δύο κοντέινερ
Από τα τέσσερα κοντέινερ που στεγάζουν τους 25 κρατούμενους ασυνόδευτους ανηλίκους στην Αμυγδαλέζα, στα δύο έχουν χαλάσει οι τουαλέτες, τα ντους και τα κλιματιστικά, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται οι...
25 νομά σε... δύο κοντέινερ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας