• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.0°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.1°C / 12.2°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.0°C
  5 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  3 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 8.2°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.0°C
  0 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.9°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  5 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  39%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 19.3°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.5°C
  3 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  3 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 12.3°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  1 BF
  94%

Παρά τις επιφυλάξεις για τις ελλείψεις του νομοσχεδίου, αποτελεί ιστορική στιγμή η νομική αναγνώριση των ομόφυλων σχέσεων

EUROKINISSI/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Βήμα προς την ισονομία

 • A-
 • A+

Ραντεβού έξω από τη Βουλή δίνουν οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ την ημέρα που ψηφίζεται το Σύμφωνο Συμβίωσης (αύριο αναμένεται η συζήτηση στην Ολομέλεια, όπου, όπως έχουν δηλώσει, επί της αρχής θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΟΤΑΜΙ, το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ενωση Κεντρώων, ενώ η Ν.Δ. εξέφρασε επιφυλάξεις και οι ΑΝ.ΕΛΛ. και το ΚΚΕ, όπως και το ναζιστικό κόμμα, θα καταψηφίσουν), για μια διαδήλωση που συνδυάζει τη γιορτή, τη διεκδίκηση και τη διαμαρτυρία, όπως ξέρει καλά να τα συνδυάζει το κίνημα των ΛΟΑΤ.

Γιορτή, γιατί, παρά τις επιφυλάξεις για τις ελλείψεις του νομοσχεδίου, αποτελεί ιστορική στιγμή η νομική αναγνώριση των ομόφυλων σχέσεων και μάλιστα με καθεστώς οικογένειας.

Μέχρι στιγμής, η μόνη δυνατότητα να κάνουν οικογένεια σύμφωνα με τον νόμο οι γκέι και οι λεσβίες ήταν ένας λευκός γάμος, που αποτελούσε το τελικό ζητούμενο στις περισσότερες αγγελίες αναζήτησης συντρόφου για «σχέση αλληλοκάλυψης» (δημοσιεύονταν μέχρι πολύ πρόσφατα στον γκέι Τύπο) ή ένας γάμος με ετεροφυλόφιλο σύντροφο, όπου αναγκάζονταν σε παράλληλη ζωή, συχνά κρυφή από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Παρ’ όλη την κωλυσιεργία της ελληνικής πολιτείας να κατοχυρώσει την ισονομία των γκέι και των λεσβιών (άλλες χώρες έχουν αναγνωρίσει από χρόνια το δικαίωμα των γκέι και των λεσβιών στην οικογενειακή ζωή, συχνά μάλιστα με πολιτικό γάμο και με νομική κατοχύρωση των παιδιών), το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης είναι το πρώτο ουσιαστικό -αν και μετέωρο- βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι εξαιρέσεις

«Τριάντα χρόνια αδερφή, πρώτη φορά με αναγνωρίζει το κράτος! Καταλαβαίνεις; Θα είμαι εκεί και θα είμαι εγώ, περήφανος, να δείχνω το πρόσωπο μου. Να είσαι κι εσύ εκεί μαζί μου. Να αγωνίζεσαι μαζί μου. Να δείχνεις ότι νοιάζεσαι να υπάρχω. Και το βράδυ θα βγω να το γιορτάσω», γράφει σε άρθρο του στο ΛΟΑΤ περιοδικό Antivirus ο ακτιβιστής Τέλης Ράπτης.

Συνεχίζει όμως μιλώντας για «ασταθές και μετέωρο βήμα» και παραλληλίζει τη γιορτή «σαν ένα πάρτι που δεν μπορούσα να διαλέξω τη μουσική». Γιατί, παρόλο που το νομοσχέδιο αναγνωρίζει στο σύμφωνο συμβίωσης σε γενικές γραμμές τα ίδια δικαιώματα με τον γάμο (δίνοντας επιπλέον τη δυνατότητα στους συντρόφους να ρυθμίσουν αυτόνομα τα περιουσιακά τους στοιχεία, αν το επιθυμούν), εισάγει μια πολύ σημαντική εξαίρεση σε οτιδήποτε αφορά τα παιδιά των ομόφυλων οικογενειών που αναγνωρίζονται με το Σύμφωνο και επιπλέον αφήνει τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα να προσδιοριστούν με προεδρικό διάταγμα σε έξι μήνες από την ισχύ του νόμου.

Στη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής, οι ΛΟΑΤ οργανώσεις και οι φορείς της πολιτείας, όπως η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ζήτησαν να ρυθμιστούν τα ζητήματα αυτά στο παρόν νομοσχέδιο, φαίνεται όμως πως δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί ο κρατικός μηχανισμός.

Ωστόσο, η ίδια διάταξη υπήρχε στο νομοσχέδιο που δημοσιοποίησε το υπουργείο Δικαιοσύνης τον Ιούνιο, πριν από έξι μήνες, και επρόκειτο να συζητηθεί στη Βουλή το καλοκαίρι, αν δεν υπήρχαν οι εξελίξεις με τη διαπραγμάτευση.

Η επέκταση της προθεσμίας για άλλους έξι μήνες από σήμερα αναδεικνύει πιθανά ζητήματα συντονισμού, αν όχι πολιτικής βούλησης, μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων.

Ως προς τις άλλες διεκδικήσεις του ΛΟΑΤ κινήματος (για παράδειγμα, τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και την αλλαγή του άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα), ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε πως γίνεται ήδη η σχετική επεξεργασία και, μόλις ολοκληρωθεί, θα εισαχθούν τάχιστα σε χωριστά νομοσχέδια.

Η γονική μέριμνα

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αφησε μάλιστα ανοιχτή τη μελλοντική ρύθμιση του ζητήματος της υιοθεσίας (το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα νομοθετήσει σχετικά κατά την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου), την οποία απέκλεισε στο παρόν νομοσχέδιο, προβαίνοντας μάλιστα σε ρητή διευκρίνιση, ύστερα από τη στάση της Ν.Δ. που εξάρτησε τη στάση της από το ζήτημα αυτό.

Αγνωστη είναι η στάση που θα κρατήσει ο υπουργός απέναντι στην τροπολογία που κατέθεσε το Ποτάμι, η οποία βασίζεται σε πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη να ρυθμιστεί η γονική μέριμνα των παιδιών, μια λιγότερο χρονοβόρα διαδικασία από την υιοθεσία.

Στην πρόταση του Συνηγόρου συμφώνησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου και οι άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή της Βουλής, ωστόσο το θέμα των παιδιών έχει αναδειχτεί σε κεντρικό από όσους μάχονται το σύμφωνο και τάσσονται υπέρ της συνέχισης των διακρίσεων σε βάρος των γκέι και των λεσβιών, όπως και των παιδιών τους.

Μπορεί να προκάλεσε αίσθηση η τοποθέτηση της εκπροσώπου της οργάνωσης «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», Στέλλας Μπελιά, στην επιτροπή της Βουλής, η οποία εξήγησε πως τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών αποτελούν μια πραγματικότητα που χρειάζεται ρύθμιση, ωστόσο οι ανοιχτά ομοφοβικές τοποθετήσεις όσων αντιδρούν δεν αφήνουν περιθώριο λογικής συζήτησης.

Ακραίες παρεμβάσεις

Αν και η στάση της επίσημης Εκκλησίας ήταν ήπια και έθεσε το ζήτημα σε θεολογική βάση, μια μικρή μερίδα ιεραρχών επιχείρησε να δώσει τον τόνο στη δημόσια συζήτηση, απορρίπτοντας εκ προοιμίου την ομοφυλοφιλία σαν κάτι μη φυσιολογικό και εξοβελιστέο από τη δημόσια ζωή (μάλιστα, το ύφος και τα επιχειρήματα του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, γνωστού για τις ακραίες παρεμβάσεις του στα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, φαίνεται ότι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας, που, σε επιστολή της στην επιτροπή της Βουλής, μιλά για «ανατροπή της ανθρώπινης οντολογίας και φυσιολογίας», φαλκίδευση της αξιοπρέπειας, «παράχρησης των σωματικών οργάνων» και μεταβολή του ανθρώπου σε... «βοσκηματώδη ύπαρξη»).

Αίσθηση μάλιστα δημιουργεί ότι παρόμοια επιχειρηματολογία χρησιμοποίησαν τόσο οι ΑΝ.ΕΛΛ. (με τον πρόεδρο του κόμματος-εταίρου της κυβέρνησης να συγκρίνει την ομοφυλοφιλία με την κτηνοβασία, αναπαράγοντας μυθεύματα του διαδικτύου για δήθεν οίκους ανοχής με καμηλοπαρδάλεις στην Ολλανδία), όσο και το ΚΚΕ, που μίλησε για σχέσεις που δεν συμφωνούν με την ανθρώπινη φύση.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο αγώνας των τρανς δεν έχει τελειώσει
Mε την καθιερωμένη πια πορεία με αναμμένα κεριά προς τη Βουλή, σε ένδειξη μνήμης για τα τρανς θύματα σε όλο τον κόσμο, 325 την εφετινή χρονιά, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ η 8η ετήσια εκδήλωση του...
Ο αγώνας των τρανς δεν έχει τελειώσει
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αδειασαν τη Human Rights Watch
Καταγγελία της διεθνούς οργάνωσης ότι το υπουργείο δεν εγκρίνει αίτημα επίσκεψης στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
Αδειασαν τη Human Rights Watch
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σύμφωνο συμβίωσης μέσω ληξιαρχείου
Η ισχύς του ιδιωτικού συμφωνητικού θα ξεκινά μετά την κατάθεση αντιγράφου στο ληξιαρχείο του τόπου κατοικίας των συμβαλόμενων έτσι ώστε να αναβαθμίζεται ως μια πράξη επικυρωμένη από το κράτος που θα αποδίδει...
Σύμφωνο συμβίωσης μέσω ληξιαρχείου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το σύμφωνο συμβίωσης επιτέλους αναβαθμίζεται
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης το νέο, ανανεωμένο σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο θα επεκτείνεται και στα ομόφυλα ζευγάρια. Σημαντικές παραλείψεις υπάρχουν σε ζητήματα τεκνοθεσίας και...
Το σύμφωνο συμβίωσης επιτέλους αναβαθμίζεται
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ανακοινώνεται το Σύμφωνο Συμβίωσης
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για ένα σύμφωνο συμβίωσης που δεν αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια και ρυθμίζει ζητήματα κληρονομικά, ασφαλιστικά και φορολογικά είναι έτοιμο και αναμένεται να αναρτηθεί...
Ανακοινώνεται το Σύμφωνο Συμβίωσης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Βήματα μπροστά, αλλά με αργές ταχύτητες
Σχεδόν πέντε μήνες από τις εκλογές η κυβέρνηση, αντί να καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο που αίρει τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης, δηλώνει πως θα συνεχιστεί και άλλο...
Βήματα μπροστά, αλλά με αργές ταχύτητες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας