• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 34.0°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.9°C
  3 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 36.5°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.8°C / 34.0°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.1°C / 32.6°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.7°C / 35.7°C
  3 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 31.0°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 31.2°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 32.9°C / 33.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.5°C / 35.5°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.4°C / 35.4°C
  4 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.3°C / 30.3°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 34.4°C
  3 BF
  45%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  0 BF
  29%

Στα θετικά περιλαμβάνονται η μείωση του χρόνου διοικητικής κράτησης, που εφάρμοσε η κυβέρνηση μετά τον Φεβρουάριο, η δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας και η δρομολόγηση πλοίων για τη μαζική μεταφορά των προσφύγων

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Λιγότερα μεν, αλλά ακόμα εύκολα θύματα

 • A-
 • A+

Η δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα κέντρα υποδοχής και στα κέντρα κράτησης, τα περιστατικά βίαιων επαναπροωθήσεων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, αλλά και η μείωση των ρατσιστικών εγκλημάτων σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν αποτυπώνονται στη φετινή έκθεση του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία, «Αντιγόνη», που δημοσιοποιείται σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών.

Η έκθεση σημειώνει, τόσο την εθελοντική δράση αλληλέγγυων πολιτών στο πλευρό των νεοεισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών, όσο και τα κρούσματα ρατσιστικής συμπεριφοράς στα νησιά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δηλώσεις της δημοτικής αρχής της Κω.

Στα θετικά περιλαμβάνονται η μείωση του χρόνου διοικητικής κράτησης, που εφάρμοσε η κυβέρνηση μετά τον Φεβρουάριο, η δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας, όπως το κέντρο του Ελαιώνα, και η δρομολόγηση πλοίων για τη μαζική μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Δεν λείπουν τα περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων, οι αυτοκτονίες και οι θάνατοι από ασθένειες κρατούμενων σε κρατητήρια, οι βεβηλώσεις εβραϊκών νεκροταφείων και συναγωγών, οι καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης.

Σύμφωνα με τον Νάσο Θεοδωρίδη, διευθυντή του Κέντρου, τα δημοσιοποιημένα περιστατικά ρατσιστικής βίας παραμένουν μειωμένα περίπου κατά τα δύο τρίτα σε σύγκριση με το 2012 και το 2013, γεγονός που αποδίδεται στην ενεργοποίηση μηχανισμών για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας (δικαστικές διώξεις με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο που αναγνωρίζει το ρατσιστικό κίνητρο, συλλήψεις μελών της Χ.Α., εφαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών).

Επίκαιρα ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα συζητήθηκαν και στη 14η ετήσια Στρογγυλή Τράπεζα κατά των Διακρίσεων, που διοργάνωσε το Κέντρο.

Ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, Βασίλης Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει εξορθολογισμός του συστήματος παροχής διεθνούς προστασίας, ώστε να υπάγονται όλοι οι πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται στην Ελλάδα σε καθεστώς νόμιμης διαμονής, με επέκταση του καθεστώτος προστασίας για εξαιρετικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέδειξε επίσης τα προβλήματα που δημιουργεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο η εφαρμογή ανορθόδοξων πρακτικών διαλογής μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, με χρήση μεθόδων προγραφής με βάση την εθνική προέλευση, το γνωστό ethnic profiling, που απαγορεύεται στο διεθνές δίκαιο.

Η ειδική σύμβουλος του γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπ. Δικαιοσύνης μίλησε για το σύμφωνο συμβίωσης και σημείωσε ότι δεν υπήρχε λόγος να μπει στην ελληνική νομοθεσία πλαγίως το θέμα της υιοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Ο ειδικός επιστήμονας του Συνηγόρου του Πολίτη, Μιχάλης Τσαπόγας, επισήμανε τα σοβαρά ζητήματα υλοποίησης του νέου αντιρατσιστικού νόμου και ζήτησε να ιδρυθεί παρατηρητήριο ρατσιστικού λόγου, ιδίως σε ό,τι αφορά τον λόγο δημόσιων λειτουργών.

Ο δικηγόρος Σπύρος Απέργης σημείωσε τη συμβολή της Αρχής Προσφυγών, της υπηρεσίας που εξετάζει σε δεύτερο βαθμό τα αιτήματα ασύλου, στην αποκατάσταση προβληματικών πρωτοβάθμιων αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου.

Η αντιδήμαρχος Χαλανδρίου, Ελενα Χριστούλη, μίλησε για την προσπάθεια κοινωνικής ένταξης των Ρομά Χαλανδρίου και μετεγκατάστασής τους σε χώρο με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Στέλλα Νάνου, μίλησε για τα προβλήματα υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πιο ευάλωτοι, πιο εκτεθειμένοι οι πρόσφυγες
Σχεδόν δυόμισι με τρεις φορές περισσότερο εκτεθειμένοι στον κορονοϊό σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό είναι οι πρόσφυγες, ωστόσο η πρόσβασή τους σε ιατρικές υπηρεσίες είναι αντιστρόφως ανάλογη προς τις...
Πιο ευάλωτοι, πιο εκτεθειμένοι οι πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ενστολος ρατσισμός εναντίον προσφύγων
Υπερδιπλασιάστηκαν τα περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς και βίας εκ μέρους ένστολων που κατέγραψε το 2018 το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, με θύματα κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες.
Ενστολος ρατσισμός εναντίον προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ενωμένοι και ορατοί κατά των διακρίσεων
Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών διοργανώνει τον «Περίπατο κατά των διακρίσεων 2019» και καλεί σε συγκέντρωση στις 3 μ.μ. στο Σύνταγμα και πορεία μέχρι τα Προπύλαια.
Ενωμένοι και ορατοί κατά των διακρίσεων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οκτώ συλλήψεις για βία στη Λέρο
Για τη βιαιοπραγία εναντίον δέκα προσφύγων τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης κατηγορούνται 8 άτομα, που αφέθησαν ελεύθερα, αφού είχε παρέλθει η διαδικασία του αυτόφωρου. Οι δράστες άλλων τριών επιθέσεων...
Οκτώ συλλήψεις για βία στη Λέρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι αντιδράσεις δεν σταματούν το Προαναχωρησιακό στην Κω
Με διαδικασίες εξπρές προχωρά η κυβέρνηση στη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης στην Κω, εφαρμόζοντας την πολιτική που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας για την...
Οι αντιδράσεις δεν σταματούν το Προαναχωρησιακό στην Κω
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία ο εγκλεισμός των ‘‘παραβατικών’’ μεταναστών και προσφύγων»
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να κλείνει σε κέντρα κράτησης τους λεγόμενους «παραβατικούς» μετανάστες και πρόσφυγες παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το κράτος δικαίου,...
«Παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία ο εγκλεισμός των ‘‘παραβατικών’’ μεταναστών και προσφύγων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας