• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 28.5°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 28.6°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  83%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  0 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 26.6°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 25.6°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  75%

«Ολοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε» ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου όπου και παρουσιάστηκε σχέδιο για τη διευκόλυνση της παροχής διεθνούς προστασίας σε ανθρώπους από εμπόλεμες περιοχές

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΑΡΖΗ

Σε «ασφαλές αδιέξοδο» οι μετανάστες

 • A-
 • A+

Κοινή διακήρυξη για τη στήριξη της Ελλάδας με άλλα 80 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια της έκτακτης χρηματοδότησης υπέγραψαν χτες μπροστά στις κάμερες η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ο βοηθός ύπατος αρμοστής Επιχειρήσεων, Τζορτζ Οκο Ομπο, και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ανακοινώνοντας τις προτεραιότητες της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσουν λεπτομέρειες, ήταν όμως φανερή η αγωνία τους μπροστά στις διαφορετικές γραμμές και ταχύτητες που επικρατούν στην Ε.Ε. και τις «μονομερείς ενέργειες» κρατών, στις οποίες οφείλεται πιθανότατα η καθυστέρηση της Ε.Ε. να διαχειριστεί επαρκώς το προσφυγικό ζήτημα, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε προσφυγική κρίση.

«Ολοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε, η Ε.Ε. έχει και τα χρήματα και τους ανθρώπους», είπαν, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο που βασίζεται στη διευκόλυνση της παροχής διεθνούς προστασίας σε ανθρώπους που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και στην εντονότερη προσπάθεια να βρεθούν εκτός Ευρώπης οι οικονομικοί μετανάστες.

Τα hotspots

Προς την πρώτη κατεύθυνση κινείται το σχέδιο δημιουργίας των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης, των λεγόμενων hotspots, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο υλοποίησης, σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, εκτός από αυτό της Κω, όπου τα έργα παρεμποδίζονται από τη δημοτική αρχή και κατοίκους που δεν θέλουν να γίνει «αποθήκη ψυχών» ο τέταρτος τουριστικός προορισμός της χώρας -όπως λένε- και προτείνουν να δημιουργηθεί η αποθήκη αυτή σε νησιά χωρίς μεγάλη τουριστική κίνηση.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται το διετές σχέδιο μετεγκατάστασης 66.000 προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη, το οποίο βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, με μόλις 54 πρόσφυγες να έχουν μετεγκατασταθεί μέσω δύο αποστολών και άλλες τέσσερις αποστολές να έχουν προγραμματιστεί μέσα στον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επιτυχία της μετεγκατάστασης είναι κρίσιμη, για να πείσει τα κράτη-μέλη πως είναι δυνατή η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, η οποία στην πράξη έχει αποτύχει, όπως λένε.

Στην ίδια, τέλος, κατεύθυνση κινείται το σχέδιο φιλοξενίας 30.000 προσφύγων που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα θα το υλοποιήσει η Υπατη Αρμοστεία, μετά από συμφωνία που θα υπογραφεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και περιλαμβάνει 20.000 επιδοτούμενες θέσεις σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ξενοδοχεία και ανάδοχες οικογένειες.

Ο οργανισμός διαθέτει ήδη 500 θέσεις, ενώ -σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό- στα τέλη Ιανουαρίου θα είναι έτοιμες οι πρώτες 10.000 θέσεις του προγράμματος.

Χωρίς χαρτιά

Τα πράγματα πάντως δεν είναι καθόλου καλά για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, καθώς η Ε.Ε. βάζει μπροστά ένα φιλόδοξο σχέδιο φύλαξης των συνόρων και διευκόλυνσης των απελάσεων.

«Πρόκειται για ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής τους, όμως δυστυχώς δεν υπάρχουν δουλειές στην Ευρώπη», δήλωσε η κ. Γκεοργκίεβα.

Μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 17 Δεκεμβρίου θα έχει ετοιμαστεί η πρόταση για τη νέα υπηρεσία συνοροφυλακής, που θα αντικαταστήσει τη Frontex, με αυξημένο προϋπολογισμό, υπερδιπλάσιο προσωπικό και νέα μέσα στη διάθεσή της, όπως και με τη δυνατότητα να δρα με κεντρικό σχεδιασμό σε όλη την Ευρώπη, ξεπερνώντας πιθανές αντιρρήσεις κάποιου κράτους-μέλους.

Η κ. Γκεοργκίεβα ξεκαθάρισε πως είναι δυνατός ο διαχωρισμός μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει πώς θα λειτουργήσει πρακτικά χωρίς τη μέθοδο των προγραφών με βάση εθνικά χαρακτηριστικά, το γνωστό «ethnic profiling», που απαγορεύεται με βάση το διεθνές δίκαιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Μουζάλας επανέλαβε πως μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και δικαιωμάτων. Εκανε λόγο για αλλαγή της ροής και για νέα χαρακτηριστικά μεταναστών, που περνούν στην Τουρκία με 60 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα προκάλεσαν προβλήματα και καταστροφές στις εγκαταστάσεις στο Τάε Κβον Ντο.

Οχι όλοι...

«Εχουμε ζητήσει να δημιουργηθούν ασφαλή περάσματα στην Ε.Ε. Από τη στιγμή που δεν έγιναν, δεν μπορεί να παραμείνουν εδώ οι άνθρωποι αυτοί. Δεν θα ήταν “ασφαλές πέρασμα”, θα ήταν “ασφαλές αδιέξοδο”» είπε.

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για την πολιτική κράτησης που άρχισε ήδη να εφαρμόζεται με τους 123 μετανάστες από το Τάε Κβον Ντο που κρατούνται στο στρατόπεδο της Κορίνθου, ο κ. Μουζάλας απάντησε πως στόχος είναι να υπάρξουν αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και πως θα κριθεί από το αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του, ο κ. Οκο Ομπο είπε ότι δεν αποτελεί θέση της Υπατης Αρμοστείας πως έχουν όλοι δικαίωμα να περνούν τα σύνορα, αλλά πως πρέπει να διασφαλίζεται σε όλους η πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου και η δίκαιη αντιμετώπιση με βάση το διεθνές δίκαιο.

Γ. Μουζάλας - ΚΕΔΕ: «Ιδιαίτερα ανήσυχοι» οι δήμαρχοι για το Ελληνικό

Οι αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο δημιουργίας του κέντρου υποδοχής στο Ελληνικό εκφράστηκαν από τους δημάρχους με... αποκαλυπτικό τρόπο. Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γ. Κωνσταντάτος, δήλωσε:

«Στο πρώην αεροδρόμιο, ο λαός περιμένει κάποια στιγμή να δει εργοτάξιο, μπουλντόζες, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ζωή και πολιτισμό και οτιδήποτε άλλο είναι μακριά από αυτό το σχέδιο όχι απλά μας βρίσκει αρνητικούς, μας βρίσκει πλέον σε θέσεις μάχης»...

Η συζήτηση για τη δημιουργία κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού θα συνεχιστεί σήμερα νωρίς το πρωί (07.30) στο υπουργείο Εσωτερικών, σε συνάντηση του αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική υπουργού Γ. Μουζάλα με τους δημάρχους της περιοχής, Γ. Κωνσταντάτο (Ελληνικού-Αργυρούπολης), Γ. Παπανικολάου (Γλυφάδας) και Α. Κονδύλη (Αλίμου).

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εξετάζεται η φιλοξενία προσφύγων στα εγκαταλειμμένα υπόστεγα (τολ) των παλιών εγκαταστάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ελληνικό.

Χθες, μετά από συνάντηση με στελέχη της αυτοδιοίκησης για το μείζον ζήτημα του προσφυγικού, ο κ. Μουζάλας, παρότι δεν αναφέρθηκε στο Ελληνικό, ενημέρωσε ότι η σημερινή συζήτηση με τους τρεις δημάρχους θα αφορά «κάποια πρακτικά ζητήματα που έχουν προκύψει».

Οι αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο δημιουργίας του κέντρου στο Ελληνικό εκφράστηκαν από τους δημάρχους με... αποκαλυπτικό τρόπο.

Ο κ. Κωνσταντάτος δήλωσε: «Στο πρώην αεροδρόμιο, ο λαός περιμένει κάποια στιγμή να δει εργοτάξιο, μπουλντόζες, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ζωή και πολιτισμό και οτιδήποτε άλλο είναι μακριά από αυτό το σχέδιο όχι απλά μας βρίσκει αρνητικούς, μας βρίσκει πλέον σε θέσεις μάχης».

Ο κ. Παπανικολάου σχολίασε ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε απολύτως καμία έκπτωση σε θέματα δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας υγείας».

Δηλώσεις που προφανώς μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτοματισμούς εναντίον κατατρεγμένων προσφύγων.

Με... πολεμικό τόνο και ο δημοτικός σύμβουλος Κω, Ν. Κανταρτζής. Επανέλαβε την αντίθεση της δημοτικής αρχής στη δημιουργία κέντρου ταυτοποίησης (hotspot):

«Αν θέλουν να το κάνουν, θα πρέπει να στείλουν τουλάχιστον δέκα διμοιρίες ΜΑΤ για να δείρουν τον μισό πληθυσμό της Κω. Είναι εξεγερμένο το μισό νησί».

Από την άλλη, στη χθεσινή συνάντηση, όπου συμμετείχαν δήμαρχοι δήμων που συνδέονται με το προσφυγικό και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, συμφωνήθηκε η σύσταση μεικτής επιτροπής (υπουργείου-ΚΕΔΕ), με στόχο την επίλυση όποιων έκτακτων καταστάσεων προκύψουν.

Ο πρόεδρος της Ενωσης, Γ. Πατούλης, κάλεσε την κυβέρνηση «να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο και η αυτοδιοίκηση να βοηθήσει, όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα, σηκώνοντας μόνη της, με ελάχιστα μέσα και προσωπικό, το ζήτημα της υποδοχής και διαχείρισης των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, ως ένας κρίκος σε αυτήν την προσπάθεια».

Συμπλήρωσε ότι «αν δεν συμβεί αυτό, την Τετάρτη στις 10.30 σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, η ΚΕΔΕ θα εξετάσει τις περαιτέρω κινήσεις της».

Ως προς τη φιλοξενία προσφύγων στο Τάε Κβον Ντο, ο δήμαρχος Π. Φαλήρου, Δ. Χατζηδάκης, διευκρίνισε ότι την Τετάρτη το γήπεδο θα αδειάσει ώστε να φιλοξενήσει αγώνες.

Σε επίπεδο δηλώσεων, τόσο ο κ. Μουζάλας όσο και ο κ. Πατούλης συμφώνησαν ότι η συζήτηση ήταν γόνιμη.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, παρατήρησε: «Είχε πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός και οι δήμαρχοι αντιμετωπίζουν το μεταναστευτικό γύρω από το ίδιο τραπέζι. Αυτό είναι ήδη μια μεγάλη κατάκτηση».

Τόνισε στη συνέχεια: «Το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό που απαιτεί συζήτηση και συνεργασία. Δεν μπορούμε να απαιτούμε τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μέσα στην ίδια μας τη χώρα να μην μπορούμε να την επιτύχουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε τοποθετήσεις αυτοδιοικητικών στη συνάντηση αποτυπώθηκε απροθυμία συμβολής στη διαχείριση του προσφυγικού, με βάση την κοντόφθαλμη λογική ότι όσοι δήμοι σήμερα δεν συνδέονται άμεσα με το παγκόσμιο αυτό ζήτημα δεν θα χρειαστεί να το διαχειριστούν ούτε στο μέλλον.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οικογένειες χωρισμένες; Κανένα πρόβλημα για την Κομισιόν...
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επιχείρησε να δικαιολογήσει -σε αντίφαση με... τον εαυτό του- τις παραβιάσεις που υφίστανται οι οικογένειες προσφύγων που παραμένουν χωρισμένες λόγω του ελληνογερμανικού πλαφόν, οι...
Οικογένειες χωρισμένες; Κανένα πρόβλημα για την Κομισιόν...
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
Το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι παρασκηνιακές κινήσεις που προσπαθούν να αναδείξουν την Ελλάδα ως υπεύθυνη για τη μη ολοκληρωμένη εφαρμογή της αμφιλεγόμενης ευρωτουρκικής συμφωνίας.
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Κύμα» αιτήσεων επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα
​Εφτά αιτήσεις επιστροφής προσφύγων και μεταναστών από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχει κάνει αποδεκτές η υπηρεσία Ασύλου από τις συνολικά 419 που έχει δεχτεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας. Από...
«Κύμα» αιτήσεων επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Να μάθουν γλώσσες και μετά να εργαστούν»
Για το επόμενο βήμα της ένταξης των προσφύγων και μεταναστών ετοιμάζεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς, τόσο ως προς την απόκτηση δεξιοτήτων όσο και ως προς...
«Να μάθουν γλώσσες και μετά να εργαστούν»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η διαδικασία ασύλου παραδίδεται στο EASO
Με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα επιτρέπει στους υπαλλήλους του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου, που ακολουθεί την αντιπροσφυγική ατζέντα της Ευρωπαϊκής...
Η διαδικασία ασύλου παραδίδεται στο EASO
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Ανεξάρτητες Επιτροπές» για γρήγορες απελάσεις
Eυθυγραμμισμένες με την πολιτική της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης για γρήγορες απελάσεις προσφύγων στην Τουρκία είναι στο σύνολό τους οι μέχρι τώρα γνωστές αποφάσεις των νέων Ανεξάρτητων Επιτροπών...
«Ανεξάρτητες Επιτροπές» για γρήγορες απελάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας