Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ντόμινο σκληραίνει τη μεταναστευτική μας πολιτική

Το κλείσιμο της βαλκανικής διαδρομής όσων προσφύγων δεν προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν έχει ήδη φτάσει και στην Ελλάδα που τους δείχνει με τη σειρά της την πόρτα εξόδου

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ντόμινο σκληραίνει τη μεταναστευτική μας πολιτική

  • A-
  • A+

Το φαινόμενο του ντόμινο που οδήγησε τις χώρες της βαλκανικής διαδρομής των προσφύγων και μεταναστών να κλείσουν η μία μετά την άλλη τα σύνορά τους για όσους δεν προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν (απόφαση αυθαίρετη και εκτός του νόμου, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση) έχει ήδη φτάσει και στην Ελλάδα και απειλεί να προξενήσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στη μεταναστευτική πολιτική.

Οσο κι αν η κυβέρνηση αντιστέκεται στις έντονες πιέσεις να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και να κλείσει τα σύνορα του Αιγαίου στους πρόσφυγες, αντιμετωπίζοντάς τους σαν εχθρικούς εισβολείς (την ίδια στιγμή, βέβαια, μεταφέρει με τη σειρά της την πίεση στην Τουρκία να κλείσει αυτή τα σύνορα, αναλαμβάνοντας το κόστος), την ίδια στιγμή δείχνει την πόρτα της εξόδου σε όσους δεν περνούν τα βόρεια σύνορα.

Από το γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο, όπου φιλοξενούνται περίπου 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες από την Ειδομένη (πολλοί άλλοι προτίμησαν το κέντρο της Αθήνας όπου μπορούν να αναζητήσουν τρόπους να περάσουν τα σύνορα, πληρώνοντας αδρά τα κυκλώματα διακίνησης), ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ήταν χθες σαφής ως προς τις επιλογές που έχουν οι φιλοξενούμενοι.

Μέσα στον ένα μήνα που διαρκεί η αναβολή απέλασης από τότε που πέρασαν τα σύνορα, πρέπει να αιτηθούν άσυλο ή να ζητήσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους, εντασσόμενοι στο πρόγραμμα υποστηριζόμενης επιστροφής που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Διαφορετικά, «θα ξεκινήσει η διαδικασία της υποχρεωτικής επιστροφής», όπως είπε, μια διαδικασία που προβλέπει εγκλεισμό σε κέντρα κράτησης και έχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων, όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

«Ισορροπία ασφαλείας»

Ο υπουργός ευχαρίστησε πάντως την αστυνομία επειδή στην επιχείρηση στην Ειδομένη χρησιμοποίησε ελάχιστη βία και εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή μέχρι σήμερα έχει τηρηθεί «η ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και δικαιωμάτων».

Αναγνώρισε ωστόσο πως το κράτος δεν εκπληρώνει στον επιθυμητό βαθμό την υποχρέωση να παρέχει αξιοπρεπή στέγαση και σίτιση, «αλλά η εναλλακτική θα ήταν να κοιμούνται στα χωράφια», είπε.

Τέλος, προανήγγειλε τη λειτουργία και άλλων χώρων προσωρινής φιλοξενίας, καθώς στο Τάε Κβον Ντο έχει προγραμματιστεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Kick Boxing και οι πρόσφυγες μπορούν να μείνουν μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, τέσσερις δήμαρχοι των νοτίων προαστίων (Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Παλαιού Φαλήρου) αντιδρούν στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν χώροι του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού για τη φιλοξενία όσων επιστρέφουν από την Ειδομένη, διαχωρίζοντας μάλιστα, με τρόπο που συναγωνίζεται σε αυθαιρεσία την ΠΓΔΜ και τα άλλα βαλκανικά κράτη, τους ανθρώπους σε επιθυμητούς πρόσφυγες και ανεπιθύμητους μετανάστες.

«Δεν θα επιτρέψουμε το πρώην αεροδρόμιο να μετατραπεί σε χώρο διαμονής οικονομικών μεταναστών -και όχι Σύρων προσφύγων- στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος στα Σκόπια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», λένε και καλούν σε «επαγρύπνηση» τις τοπικές κοινωνίες.

Θέτουν ερωτήματα για την «ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής» (καθώς «είναι επισήμως γνωστό πλέον ότι ανάμεσα στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που διέρχονται ή καταλήγουν στη χώρα μας βρίσκονται και εξτρεμιστικά στοιχεία»), για τις συνθήκες υγιεινής των εγκαταστάσεων, για τον αν θα είναι κλειστή ή ανοιχτή η δομή, μέχρι και για το ποιος θα κάνει την καταγραφή και «πώς και πότε θα πραγματοποιηθεί ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους μετανάστες».

Επισημαίνουν, τέλος, πως «3 μήνες τώρα έπραξαν το καθήκον τους ανθρωπιστικά όπως όφειλαν», βάζοντας μάλλον στενά όρια στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τόσο το ανθρωπιστικό καθήκον όσο και το προσφυγικό ζήτημα.

Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. προετοιμάζει το έδαφος για να ακολουθήσει πολιτική καταστολής. Στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η πρόταση του αρμόδιου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου να δημιουργηθεί κοινή ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοροφυλακή, μια διάδοχη υπηρεσία του FRONTEX, που θα μπορεί να κάνει επιχειρήσεις σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια με κεντρικό συντονισμό.

Αλλαγή ρητορικής

Οσο πιο τολμηρά προχωρά η εφαρμογή των πολιτικών καταστολής τόσο πιο δειλά και αβέβαια είναι τα βήματα για μια πολιτική αλληλεγγύης που θα βασιζόταν στην αναλογική κατανομή των ευθυνών.

Αλλοι 24 πρόσφυγες έφυγαν χθες από την Ελλάδα για τη Φινλανδία, ανεβάζοντας σε 54 τον αριθμό όσων έχουν μετεγκατασταθεί σε σύνολο περίπου 60.000 για δύο χρόνια.

Σε παρέμβασή του, ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς ζήτησε από την Ε.Ε. να αλλάξει άρδην την «αντιμεταναστευτική ρητορική που έχει διαποτίσει τον δημόσιο και πολιτικό διάλογο».

«Θα πρέπει να καταλάβουν ότι η κατάσταση εκείνων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη σήμερα δεν είναι διαφορετική από εκείνη των πατέρων και των μητέρων μας, οι οποίοι, όχι τόσο παλιά, έφυγαν για να γλιτώσουν από πολέμους, διώξεις, βασανιστήρια ή φτώχεια.

»Θα πρέπει να σχεδιάσουν πιο ανθρώπινες πολιτικές, που βελτιώνουν τις συνθήκες υποδοχής, διευκολύνουν την ασφαλή διέλευση και την πρόσβαση στο άσυλο, καθώς και προωθούν την αποτελεσματική ενσωμάτωση στις κοινωνίες υποδοχής», είπε.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μια μέρα στον καταυλισμό
Ο δρόμος προς τα σύνορα στρίβει δεξιά, στο ύψος του χωριού της Ειδομένης και οδηγεί στο μέσον του καταυλισμού που εκτείνεται περίπου 2 χιλιόμετρα κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών. Πίσω από σταθμευμένες...
Μια μέρα στον καταυλισμό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από την αυτοκαταστροφική διαμαρτυρία στα βίαια ξεσπάσματα
Προειδοποίηση προς τις «φωνές απομονωτισμού και ξενοφοβίας» πως οι φράχτες και τα κλειστά σύνορα οδηγούν σε αδιέξοδο απηύθυνε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του σε αφιέρωμα της...
Από την αυτοκαταστροφική διαμαρτυρία στα βίαια ξεσπάσματα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Βουβή οργή στη «νεκρή ζώνη» Ελλάδας-ΠΓΔΜ
Τα ραμμένα στόματα και η απεργία πείνας των... ανεπι­θύ­μητων μεταναστών είναι ενδεικτικά της απόγνωσής τους. Θέλουν μόνο να φτάσουν στο «EU», όπως λένε, και τονίζουν ότι θα μείνουν όσο χρειαστεί στο σημείο,...
Βουβή οργή στη «νεκρή ζώνη» Ελλάδας-ΠΓΔΜ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
111 πρόσφυγες έφυγαν, χιλιάδες... περιμένουν
Αλλοι 111 πρόσφυγες από τη Συρία ταξίδεψαν χθες το πρωί από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Φινλανδία και προστέθηκαν στους 5.400 πρόσφυγες που έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε....
111 πρόσφυγες έφυγαν, χιλιάδες... περιμένουν
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οικογένειες χωρισμένες; Κανένα πρόβλημα για την Κομισιόν...
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επιχείρησε να δικαιολογήσει -σε αντίφαση με... τον εαυτό του- τις παραβιάσεις που υφίστανται οι οικογένειες προσφύγων που παραμένουν χωρισμένες λόγω του ελληνογερμανικού πλαφόν, οι...
Οικογένειες χωρισμένες; Κανένα πρόβλημα για την Κομισιόν...
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Ανεξάρτητες Επιτροπές» για γρήγορες απελάσεις
Eυθυγραμμισμένες με την πολιτική της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης για γρήγορες απελάσεις προσφύγων στην Τουρκία είναι στο σύνολό τους οι μέχρι τώρα γνωστές αποφάσεις των νέων Ανεξάρτητων Επιτροπών...
«Ανεξάρτητες Επιτροπές» για γρήγορες απελάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας