• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.4°C / 12.4°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 6.3°C
  5 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 9.3°C
  0 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.3°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.8°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 1.2°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.2°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.5°C / 8.4°C
  1 BF
  94%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 11.5°C
  1 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 5.7°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  2 BF
  86%

Η ισχύς του ιδιωτικού συμφωνητικού θα ξεκινά μετά την κατάθεση αντιγράφου στο ληξιαρχείο του τόπου κατοικίας των συμβαλόμενων έτσι ώστε να αναβαθμίζεται ως μια πράξη επικυρωμένη από το κράτος που θα αποδίδει με αυτό τον τρόπο καθεστώς οικογένειας στους 2

DREAMSTIME

Σύμφωνο συμβίωσης μέσω ληξιαρχείου

 • A-
 • A+

Με μικρές αλλαγές κατατέθηκε στη Βουλή το Νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης, για τον σαφέστερο προσδιορισμό του ρατσιστικού εγκλήματος, τον τυποκτόνο Νόμο που εξουθένωνε οικονομικά δημοσιογράφους (και κυρίως την ελευθεροτυπία) και τέλος για τις αλλαγές σε ζητήματα που αφορούν ποινικές διατάξεις.

■ Από το ληξιαρχείο του τόπου κατοικίας τους θα πρέπει να περνούν και τα ζευγάρια που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε υπόψη του τις σχετικές παρατηρήσεις κατά τη δημόσια διαβούλευση και στο νομοσχέδιο προβλέπεται πλέον πως η ισχύς του συμφώνου δεν αρχίζει με την υπογραφή του συμβολαιογραφικού εγγράφου, αλλά με την κατάθεση αντιγράφου του στο ληξιαρχείο. Ετσι, το Σύμφωνο αναβαθμίζεται και τυπικά από ένα ιδιωτικό συμφωνητικό σε μια πράξη επικυρωμένη από το κράτος που αποδίδει καθεστώς οικογένειας στους δύο συντρόφους.

Αυτή είναι άλλωστε η μεγάλη καινοτομία του νομοσχεδίου, μαζί με την άρση της διάκρισης του σημερινού νόμου που αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια από το σύμφωνο συμβίωσης, μια παγκόσμια πρωτοτυπία που έφερε την καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζονται νομικά οι σχέσεις των ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα, και μάλιστα σαν οικογενειακές. Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στο θέμα των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν συμπεριέλαβε τη ρύθμιση για τη γονική επιμέλεια, που πρότεινε ο Συνήγορος του Πολίτη.

■ Προβλέπεται χωρίς αλλαγές η συγκρότηση και συγκεκριμένη στελέχωση από όλους τους συναφείς κρατικούς θεσμούς και τις θεσμοθετημένες ανεξάρτητες αρχές του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας με αρμοδιότητες τον σχεδιασμό πολιτικών πρόληψης, την επίβλεψη εφαρμογής της νομοθεσίας και την προώθηση/συντονισμό της δράσης των εμπλεκόμενων αυτών φορέων.

Ορίζονται τα χαρακτηριστικά του ρατσιστικού εγκλήματος και τροποποιούνται ζητήματα ποινών (αυξάνονται τα κατώτατα όρια). Τιμωρούνται ακόμα οι ρατσιστικές εξαιρέσεις από παντός είδους προσφορές για κοινωνικές υπηρεσίες.

■ Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές σε ποινικές διατάξεις, θεσπίζονται μέτρα και προϋποθέσεις κατ΄ οίκον έκτισης ποινής για εργαζόμενες μητέρες. Διευκρινίζονται περαιτέρω οι διατάξεις που αφορούν σε κράτηση ανηλίκων στην περίπτωση κακουργημάτων που σε ενήλικο θα επέφεραν ποινή ισοβίων. Δίνεται η δυνατότητα στα δικαστήρια να απαλλάσσουν τον/τους «δράστη/ες» που για παράδειγμα παρακώλυσε/αν συγκοινωνίες αν αυτό έγινε για την προάσπιση μείζονος κοινωνικού συμφέροντος.

Προβλέπονται διευκολύνσεις στη μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές, αλλά και ευρύτερη γεωγραφικά εφαρμογή της ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Τέλος, για τη δυνατότητα φοίτησης κρατουμένων αρμόδιο να κρίνει είναι το δικαστικό συμβούλιο των φυλακών. Ευεργετικά μέτρα προβλέπονται για τους ασθενείς κρατουμένους σε ό,τι αφορά την ιατρική τους περίθαλψη, ενώ υπάρχει διάταξη για την επανεξέταση αναπηρίας εάν αυτή διαπιστωθεί ότι είναι πρόσκαιρη.

■ Στις αλλαγές στον τυποκτόνο Νόμο, προβλέπεται κατάργηση των κατώτατων χρηματικών ορίων στις αγωγές, αλλά και βαθμίδες στον ορισμό της βλάβης, της έντασης της προσβολής και των συνεπειών για τον ενάγοντα και κυρίως η κοινωνική και οικονομική κατάσταση των διαδίκων. Προβλέπεται ακόμη εξωδικαστικός συμβιβασμός με επανόρθωση.

ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ - ΔΗΜΑΡ

Λένε ναι μεν, αλλά...

Το ΠΑΣΟΚ καλωσόρισε μεν με θερμά λόγια το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο αλλά επισημαίνει ότι “η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου θα είναι μια ευκαιρία για το ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει προοδευτική στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων του και να αποπροσανατολίσει από τη γενική εικόνα της συνεργασίας του με την ακροδεξιά του Πάνου και των άλλων Καμμένων”.

Στο ίδιο πνεύμα καλωσορίσματος βρίσκεται και η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ που διακατέχεται από την απορία για το τι θα πράξουν οι σύμμαχοι της κυβέρνησης.

Το Ποτάμι υποστηρίζει ότι πρόκειται για σημαντικό πρώτο βήμα προς τον εξευρωπαϊσμό του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου της χώρας μας”. Επισημαίνει όμως την απροθυμία και τη σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ρύθμισης σχέσεων πολιτείας -εκκλησίας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ανακοινώνεται το Σύμφωνο Συμβίωσης
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για ένα σύμφωνο συμβίωσης που δεν αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια και ρυθμίζει ζητήματα κληρονομικά, ασφαλιστικά και φορολογικά είναι έτοιμο και αναμένεται να αναρτηθεί...
Ανακοινώνεται το Σύμφωνο Συμβίωσης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Βήμα προς την ισονομία
Ραντεβού έξω από τη Βουλή δίνουν οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ την ημέρα που ψηφίζεται το Σύμφωνο Συμβίωσης για μια διαδήλωση που συνδυάζει γιορτή, διεκδίκηση και διαμαρτυρία, όπως συνδυάζει το...
Βήμα προς την ισονομία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το σύμφωνο συμβίωσης επιτέλους αναβαθμίζεται
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης το νέο, ανανεωμένο σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο θα επεκτείνεται και στα ομόφυλα ζευγάρια. Σημαντικές παραλείψεις υπάρχουν σε ζητήματα τεκνοθεσίας και...
Το σύμφωνο συμβίωσης επιτέλους αναβαθμίζεται
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στη δημοσιότητα το ν/σ για το σύμφωνο συμβίωσης
Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης αναρτήθηκε το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, που αίρει τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών και προβλέπει πλήρη κληρονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά...
Στη δημοσιότητα το ν/σ για το σύμφωνο συμβίωσης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
50+10... λόγοι να ανησυχούμε
Περισσότερα από 50 περιστατικά βίας κατά ΛΟΑΤ πολιτών έχει καταγράψει η οργάνωση Colour Youth–Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, ενώ έχουν αναφερθεί και περίπου άλλα δέκα που δεν καταγράφηκαν, καθώς δεν το θέλησαν...
50+10... λόγοι να ανησυχούμε
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πρώτη φορά... με υπουργό
Την είδηση ότι το σύμφωνο συμβίωσης που θα περιλαμβάνει τα ομόφυλα ζευγάρια βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε η αν. υπουργός...
Πρώτη φορά... με υπουργό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας