Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο δήμαρχος Κω κόντρα στο χότσποτ

Ο Γιώργος Κυρίτσης (με τη γραβάτα) προσελκύει για άλλη μια φορά με αρνητικό τρόπο τα φώτα της δημοσιότητας

EUROKINISSI

Ο δήμαρχος Κω κόντρα στο χότσποτ

  • A-
  • A+

Εκανε τα πάντα για να μη λειτουργήσει το καλοκαίρι ο χώρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο «Κάπταιν Ηλίας» και αρνήθηκε επίμονα να προτείνει κατάλληλο χώρο προσωρινής παραμονής, ζητώντας μάλιστα εγγυήσεις που δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη την κρισιμότητα της κατάστασης.

Οργάνωσε με σεκιουριτάδες επιχείρηση-σκούπα για την «ανακατάληψη» των δημόσιων χώρων από τους πρόσφυγες που δεν είχαν πού αλλού να σταθούν, κάνοντας το νησί να πρωταγωνιστήσει με αρνητικό τρόπο στην ελληνική και διεθνή επικαιρότητα.

Κάλεσε τον στρατό και την αστυνομία να «φυλάξουν» τα σύνορα και να δώσουν λύση στο προσφυγικό.

Τώρα, ο δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης, ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει σε άλλο ένα αντιπροσφυγικό επεισόδιο, αρνούμενος να γίνει στο νησί ευρωπαϊκό κέντρο ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων, το λεγόμενο χότσποτ, που έχει σχεδιαστεί να δημιουργηθεί στην περιοχή Λινοπότι.

Ο δήμος έχει εξαγγείλει επαφές με ανώτατους πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, ύστερα από την απόφαση που πήρε την περασμένη εβδομάδα η επιτροπή διαβούλευσης του δήμου, μετά από εισήγηση του δημάρχου, να μη γίνει το χότσποτ και, επιπλέον, να μεταφερθεί η υπηρεσία ταυτοποίησης και καταγραφής της αστυνομίας έξω από την πόλη, χωρίς να διευκρινίζεται πού.

Μιλώντας για «ασύμμετρη απειλή της μετατροπής της Κω σε αποθήκη ψυχών και [...] ακύρωση της ταυτότητάς της ως τουριστικού προορισμού», για «αργό ή και ξαφνικό θάνατο του νησιού», αλλά και για «φαιά προπαγάνδα και από μια πέμπτη φάλαγγα που λειτουργεί υπονομευτικά για το νησί και τον τουρισμό μας», ο δήμαρχος υποστήριξε ότι το χότσποτ θα είναι καταστροφή για την οικονομία «του τέταρτου τουριστικού προορισμού της χώρας» και ζήτησε να δημιουργηθεί σε νησιά με λίγο τουρισμό.

Ο μηχανισμός

EUROKINISSI/ ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΡΑΚΟΖΙΔΗΣ

Στην επιχειρηματολογία του, αμφισβήτησε ότι το χότσποτ θα έχει χωρητικότητα μόνο χιλίων θέσεων, ότι θα υπάρξει επαρκής μηχανισμός για την αναχώρηση των προσφύγων ή ότι θα λειτουργήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αναρωτήθηκε, μάλιστα, τι θα συμβαίνει με τους μετανάστες χωρίς χαρτιά «τη στιγμή που δεν έχουν αποφασιστεί άμεσες διαδικασίες επαναπροώθησης».

Ακούστηκαν και άλλα επιχειρήματα εναντίον της δημιουργίας χότσποτ. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, Π. Αβρίθης, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο και δεν θα δημιουργηθεί με την «ανυπαρξία μιας κυβέρνησης» που, όπως είπε, θα έχει μικρή διάρκεια ζωής, ενώ ο πατήρ Χρυσόστομος, εκπροσωπώντας την Εκκλησία, είπε ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε ευαίσθητα θέματα λατρείας, καθώς προέβλεψε ότι οι μουσουλμάνοι θα αντιδρούν στις ψαλμωδίες από μικροφώνου και στο άκουσμα της καμπάνας.

Ακούστηκαν επίσης στοιχεία για το χαμηλό ποσοστό της τουριστικής κίνησης σε σχέση με άλλα νησιά το καλοκαίρι και για πολλές ακυρώσεις κρατήσεων για την επόμενη περίοδο.

Οπως φάνηκε, η δημοτική αρχή μάλλον θεωρεί τα χότσποτ παράγοντα έλξης των προσφύγων και όχι έναν τρόπο αποτελεσματικής διαχείρισης της προσφυγικής ροής.

Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η προσφυγική ροή θα συνεχίσει να υπάρχει, ανεξαρτήτως της λειτουργίας των χότσποτ, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ομαλοποίηση της κατάστασης και τη βελτίωση της εικόνας του νησιού.

Διαφοροποιήσεις

Αλλωστε, πολλοί φορείς διατύπωσαν επιφυλάξεις για την πολιτική της δημοτικής αρχής, αλλά δεν καταγράφηκαν στην τελική απόφαση.

«Ηταν εκβιαστική η απόσπαση της ομοφωνίας της επιτροπής, υπήρχαν αρκετές διαφοροποιήσεις. Σίγουρα δεν εκφράζει τον κόσμο της Κω, ο οποίος δεν έχει καλή ενημέρωση, όχι βέβαια με ευθύνη του δημάρχου. Ως προς τις εγγυήσεις που ζητά ο δήμαρχος, εμείς του ζητάμε εγγυήσεις ότι η παρεμπόδιση της δημιουργίας τους δεν θα αποβεί μοιραία για την Κω, ότι δεν θα εντείνει αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι και ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τελικά κέντρο ταυτοποίησης χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Χαρτοφίλης, πρόεδρος του Σωματείου «Αλληλεγγύη Κως».

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ανάποδα δρομολόγια
Η κυβέρνηση θα ζητήσει από τη FRONTEX να βοηθήσει στη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου απέλασης των μεταναστών χωρίς χαρτιά προς την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Associated Press, το...
Ανάποδα δρομολόγια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Ο Κυρίτσης αρνείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα»
Αρνηση της πραγματικότητας, ψεύδη και ξενοφοβική αντίληψη αποδίδει στον δήμαρχο Κω, Γ. Κυρίτση, ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, απαντώντας στην άρνηση του δημάρχου να λειτουργήσει στο...
«Ο Κυρίτσης αρνείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Υψηλοί τόνοι για το προσφυγικό
Εκκληση να μη γίνει το προσφυγικό ζήτημα το επίδικο της προεκλογικής περιόδου έκανε στη σχετική σύσκεψη της ΚΕΔΕ η αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τ. Χριστοδουλοπούλου, επισημαίνοντας ότι η...
Υψηλοί τόνοι για το προσφυγικό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ξενοφοβικό παραλήρημα στο λιμάνι της Κω
Με «πολεμικές» ιαχές, παροτρύνσεις και χειροκροτήματα, κάτοικοι και δημοτική αρχή εμπόδισαν την Παρασκευή στη 1 μετά τα μεσάνυχτα να αποβιβαστούν στην Κω 48 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ξενοφοβικό παραλήρημα στο λιμάνι της Κω
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ξενοφοβικό κρεσέντο στη Σάμο
Δεν θα έχαναν φυσικά την ευκαιρία να εκδηλώσουν την ακραία ξενοφοβία τους και να προωθήσουν την ακροδεξιά ατζέντα τους οι ομάδες αγανακτισμένων πατριωτών της Σάμου, όπως δεν θα έχαναν την ευκαιρία να...
Ξενοφοβικό κρεσέντο στη Σάμο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η... σκούπα δεν γέμισε το φαράσι
Πενιχρά αποτελέσματα απέδωσε τεράστια αστυνομική επιχείρηση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου με στόχο τη σύλληψη και απέλαση προσφύγων των οποίων η αίτησή τους για άσυλο έχει απορριφθεί σε...
Η... σκούπα δεν γέμισε το φαράσι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας