Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Εξυπνα σύνορα» και κοντόφθαλμη πολιτική

Ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών.

EPA/LAURENT DUBRULE

«Εξυπνα σύνορα» και κοντόφθαλμη πολιτική

  • A-
  • A+

Επικαλούμενος το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, ο επίτροπος της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανακοίνωσε χτες στις Βρυξέλλες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισπεύδει τις κινήσεις της για την υιοθέτηση μιας πολιτικής ασφάλειας που βασίζεται μεταξύ άλλων σε αυστηρότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και σε μέτρα αποτροπής των μεταναστών χωρίς χαρτιά.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την προετοιμασία του Συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στις 20 Νοεμβρίου, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών, ότι την 1η Ιανουαρίου θα αρχίσει να λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο της Europol και ότι μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου θα υπάρξει πρόταση ευρωπαϊκής οδηγίας που αλλάζει το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την τρομοκρατία.

Τη στιγμή που το τεράστιο κύμα προσφύγων και μεταναστών αμφισβητεί στην πράξη την αποτελεσματικότητα των συνόρων προκειμένου για ανθρώπους που ζητούν προστασία, ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι βάση της πολιτικής της Ε.Ε. παραμένει η Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Ασφάλεια και υπενθύμισε ότι η Επιτροπή ετοιμάζεται να καταθέσει τον Δεκέμβριο την πρότασή της για τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής και τον Απρίλιο να καταθέσει πρόταση για την τεχνολογική αναβάθμιση της φύλαξης συνόρων, γνωστή με το όνομα «Εξυπνα σύνορα».

Ωστόσο, όπως έχουν επισημάνει διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο πιο δύσκολα και πιο «έξυπνα» γίνονται τα σύνορα, τόσο λιγότερο ευφυής και αποτελεσματική μοιάζει η πολιτική της Ε.Ε. στο προσφυγικό.

Η Συνθήκη Σένγκεν

AP Photo/Darko Vojinovic

Ο επίτροπος επισήμανε ότι θα ήταν οπισθοδρόμηση η αμφισβήτηση της Συνθήκης Σένγκεν, η οποία αμφισβητείται στην πράξη από το κύμα των ανθρώπων που έχουν ζωτική ανάγκη να μετακινηθούν στην Ευρώπη.

Σημείωσε ότι η ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ζώνης Σένγκεν προϋποθέτει ασφαλή εξωτερικά σύνορα και ζήτησε να διευκολυνθεί και να αξιοποιηθεί από τα κράτη η εφαρμογή των μέτρων ταξιδιωτικής απαγόρευσης, άρνησης εισόδου ή απέλασης που προβλέπει η Συνθήκη.

Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη «να σταθούμε με μια φωνή απέναντι στον λαϊκισμό και την ξενοφοβία», διευκρίνισε ότι οι δράστες του τρομοκρατικού χτυπήματος δεν είναι πρόσφυγες και επισήμανε το «ηθικό και νομικό καθήκον προστασίας όσων βρίσκονται σε ανάγκη».

Εδειξε όμως τα στενά όρια αυτής της ρητορικής, όταν στην επόμενη φράση έθεσε στόχο της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης την ασφάλεια και όχι τον σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων και την προσαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής στην πραγματικότητα των εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων.

Η δεύτερη επιλογή θα απαιτούσε άλλωστε, ένα πολύ πιο γενναίο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων στο εσωτερικό της Ευρώπης και απευθείας από την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, όπως και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα χορήγησης ανθρωπιστικής βίζας.

Αντί για μια τέτοια πολιτική, προβάλλει σήμερα ο κίνδυνος να γίνει πολύ πιο δύσκολο το ταξίδι των προσφύγων, εκτινάσσοντας στα ύψη την παραοικονομία της διακίνησης και τον κίνδυνο για τη ζωή των προσφύγων.

Μπροστά στον ορατό κίνδυνο να δημιουργήσει φράχτη η ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα, ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Β. Καρύδης, που επισκέφθηκε χτες την Ειδομένη, αφού επισήμανε την καλή διαχείριση της κατάστασης και τον καλό συντονισμό, ζήτησε από το κράτος ετοιμότητα για το ενδεχόμενο έκτακτης ανάγκης.

Την ίδια στιγμή, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που έχει αναλάβει σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τον σχεδιασμό του προγράμματος επιδότησης ενοικίου για περίπου 20.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων, δηλώνει στο ΑΠΕ ότι θα είναι συνεπής στη δέσμευση να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους.

Παρ’ όλα αυτά, το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμα στη φάση του σχεδιασμού, ενώ μελετάται η επιτυχημένη εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, προκειμένου να δοθεί λύση στα χρηματοδοτικά, νομικά και πρακτικά ζητήματα που έχουν ανακύψει.

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αντιδράσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το Ζέπελιν της Σάμου
Αντιδρά ο σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην εγκατάσταση του αερόπλοιου τύπου Ζέπελιν στον ουρανό της Σάμου και ζητά να ακυρωθεί η χρήση του δικτύου του πανεπιστημίου για τη μεταφορά των δεδομένων του.
Αντιδράσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το Ζέπελιν της Σάμου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το εξπρές της Ειδομένης για ανήλικους πρόσφυγες και η «καμπάνα» από το ΕΔΔΑ
Οι πέντε ανήλικοι Αφγανοί της φυλής Χαζάρα έφτασαν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2016, όταν είχε κλείσει για τους Αφγανούς ο βαλκανικός διάδρομος προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκεί όπου επιδίωκαν να πάνε.
Το εξπρές της Ειδομένης για ανήλικους πρόσφυγες και η «καμπάνα» από το ΕΔΔΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν ηταν παραπλανημένοι, ήταν όμως αγανακτισμένοι
Η κινητοποίηση προσφύγων να περάσουν μαζικά τα σύνορα την περασμένη εβδομάδα για να βρεθούν στην Ευρώπη φαίνεται, τουλάχιστον σε ένα πρώτο επίπεδο, πως ήταν μια οργανωμένη, αλλά απελπισμένη και ενδεχομένως...
Δεν ηταν παραπλανημένοι, ήταν όμως αγανακτισμένοι
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
Το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι παρασκηνιακές κινήσεις που προσπαθούν να αναδείξουν την Ελλάδα ως υπεύθυνη για τη μη ολοκληρωμένη εφαρμογή της αμφιλεγόμενης ευρωτουρκικής συμφωνίας.
Ευρωπαϊκό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μειώθηκαν οι θέσεις για ανήλικους πρόσφυγες, αυξήθηκαν οι κρατούμενοι
Οχι μόνο δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της κυβέρνησης να λειτουργούν 2.500 θέσεις φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στο τέλος του 2017, αλλά οι θέσεις μειώθηκαν σε σχέση με το 2016. Αυξήθηκαν...
Μειώθηκαν οι θέσεις για ανήλικους πρόσφυγες, αυξήθηκαν οι κρατούμενοι
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκές ασκήσεις επί χάρτου για την πολιτική ασύλου
Από το τέλος του 2016 η Ελλάδα δέχεται τις περισσότερες αιτήσεις από κάθε άλλο ευρωπαϊκό κράτος σε σχέση με τον πληθυσμό. Τι περιλαμβάνει το υπόμνημα της Υπηρεσίας Ασύλου, ποιοι οι στόχοι και οι προκλήσεις •...
Ευρωπαϊκές ασκήσεις επί χάρτου για την πολιτική ασύλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας