Aνθρακες αποδεικνύονται οι κυβερνητικές εξαγγελίες για δήθεν μεγάλη αύξηση των απελάσεων των προσφύγων και μεταναστών, που αποτέλεσε κεντρικό προεκλογικό σύνθημα της Ν.Δ. και βασικό δόγμα της πολιτικής της στο προσφυγικό. Σύμφωνα με τη χθεσινή αναφορά της οργάνωσης Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (Refugee Support Aegean – RSA) για τη διοικητική κράτηση και τις απελάσεις το 2024 («Στατιστικά διοικητικής κράτησης 2024: Συστηματική επιβολή απέλασης και κράτησης σε βάρος προσφύγων»), πέρσι έγιναν λιγότερες απελάσεις απ’ ό,τι το 2023. Συγκεκριμένα, με βάση τα επίσημα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, το 2024 έγιναν 5.865 απελάσεις, 470 λιγότερες από τις 6.340 απελάσεις το 2023.
Μάλιστα, σχεδόν οι μισές, 2.371, έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτούμενων απελάσεων που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), δίνοντας οικονομική ενίσχυση σε όσους αποφασίσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα πρώτα έξοδα εγκατάστασης. Οι αναγκαστικές απελάσεις στις οποίες εμπλέκονται οι αστυνομικές αρχές ανήλθαν σε 2.550. Αλλες 944 αναχωρήσεις έγιναν με πρωτοβουλία και υλοποίηση από τους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, χωρίς να εμπλακεί η αστυνομία, καθώς σε βάρος τους είχε βγει απόφαση απομάκρυνσης και καλούνταν να φύγουν από τη χώρα μέσα σε ένα μήνα.
Αλβανοί και Γεωργιανοί
Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των απελάσεων δεν αφορούν πρόσφυγες και μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μέσω του Εβρου και του Αιγαίου, αυτοί δηλαδή που έχουν τεθεί στο στόχαστρο της ξενοφοβικής ρητορικής στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι 4.330 απελάσεις, τρεις στις τέσσερις, αφορούσαν πολίτες της Αλβανίας και της Γεωργίας, οι οποίοι επέστρεψαν στη χώρα τους. Επιπλέον, στον συνολικό αριθμό των απελάσεων περιλαμβάνονται και απελάσεις Ευρωπαίων πολιτών, 114 Βουλγάρων και 61 Ρουμάνων.
Ενδεικτικά, το 2024 καταγράφηκαν στις διαδικασίες υποδοχής στα νησιά, στον Εβρο και στην ενδοχώρα 65.072 πρόσφυγες και μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα. Περισσότεροι από τους μισούς είναι από τη Συρία (21.500) και το Αφγανιστάν (15.561), αναγνωρίζονται δηλαδή πρόσφυγες στη συντριπτική τους πλειονότητα. Παρόλα αυτά, η ΕΛ.ΑΣ. συνέχισε και το 2024 να εκδίδει σωρηδόν αποφάσεις απέλασης κατά όσων φτάνουν σε ελληνικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των Αφγανών και των Σύρων, που αποτελούν τους πολίτες τρίτων χωρών που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό αποφάσεων απέλασης και με διαφορά.
Μάλιστα, παρά τη μείωση των απελάσεων που πραγματοποιήθηκαν, οι αποφάσεις απέλασης αυξήθηκαν πέρσι, φτάνοντας τις 31.629 (έναντι 29.869 το 2023). «Συνεχίζουμε να επισημαίνουμε ότι οι αστυνομικές αρχές καταστρατηγούν συστηματικά το ενωσιακό δίκαιο, καθώς εκδίδουν αδιακρίτως αποφάσεις απέλασης σε βάρος νεοαφιχθέντων προσώπων τα οποία αιτούνται άσυλο και δικαιούνται επομένως να παραμείνουν στη χώρα», επισημαίνει η RSA.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι στη διαδικασία απομάκρυνσης από την Ελλάδα εξακολουθεί να επιβάλλεται συστηματικά διοικητική κράτηση σε πρόσφυγες και μετανάστες, παρόλο που ο νόμος προβλέπει ότι η κράτηση πρέπει να επιβάλλεται μόνο κατ’ εξαίρεση.
Στα τέλη του 2024, κρατούνταν 1.626 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τα τέλη του 2023. Οι 1.463 κρατούνταν σε προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης και 163 σε αστυνομικά τμήματα. Η κυριότερη χώρα καταγωγής των ανθρώπων που βρίσκονταν κρατούμενοι στα τέλη του 2024 ήταν η Αίγυπτος (487) και το Πακιστάν (350), ενώ στις πέντε κυριότερες χώρες καταγωγής ήταν η Τουρκία και το Αφγανιστάν. Ωστόσο, οι κυριότερες χώρες καταγωγής όσων τέθηκαν σε διοικητική κράτηση συνολικά μέσα στη χρονιά ήταν το Αφγανιστάν (7.012) και η Συρία (5.724), γεγονός που, σύμφωνα με την οργάνωση, εγείρει «σοβαρούς προβληματισμούς για τη νομιμότητα και σκοπιμότητα της επιβολής στέρησης της ελευθερίας», με δεδομένο ότι πρόκειται σε συντριπτικό ποσοστό για πρόσφυγες, που δεν νοείται η απέλασή τους στη χώρα τους.
Χωρίς προοπτική
«Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβολή της προαναχωρησιακής κράτησης είναι, μεταξύ άλλων, η προοπτική απομάκρυνσης από το ελληνικό έδαφος. Στην περίπτωση, ωστόσο, των ατόμων από χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Συρία, η Ερυθραία, η Παλαιστίνη, η Υεμένη ή το Σουδάν, η προαναχωρησιακή κράτηση επιβλήθηκε χωρίς να υπάρχει προοπτική απομάκρυνσής τους είτε προς τη χώρα καταγωγής τους είτε προς την Τουρκία. Σημειώνουμε ότι τα ποσοστά θετικών αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου παραμένουν εξαιρετικά υψηλά και υπερβαίνουν το 99% για πολλές από τις παραπάνω χώρες», σημειώνει η αναφορά της RSA.
Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν την ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δέχονται οι κρατούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες. «Τα στοιχεία αποτυπώνουν συνεχείς ελλείψεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανθρώπων που τελούν υπό διοικητική κράτηση. Ενδεικτικά, προκύπτει από τα στοιχεία ότι δεν υπήρχε γιατρός στην Ξάνθη όπου κρατούνταν σχεδόν 200 άτομα, ενώ στο Παρανέστι υπήρχε ένας γιατρός για σχεδόν 300 άτομα», σημειώνει η οργάνωση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας