Στο δεύτερο προειδοποιητικό στάδιο πριν ξεκινήσει τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας που στερούνται οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα.
«Προχωρώντας τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας που ξεκίνησε το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει τα κρίσιμα συστημικά προβλήματα που εμποδίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων και τη συμμετοχή τους στην κοινωνία, ενόσω μάλιστα εντείνονται οι απελάσεις αναγνωρισμένων προσφύγων από άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
»Πρόκειται για σπάνιο παράδειγμα τήρησης του καθήκοντος της Επιτροπής να επιβάλλει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το άσυλο στη χώρα μας», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο Μίνως Μουζουράκης, νομικός σύμβουλος και υπεύθυνος προάσπισης δικαιωμάτων στην οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (Refugee Support Aegean – RSA).
Να συμμορφωθεί
Η Επιτροπή είχε απευθύνει προειδοποίηση τον Ιανουάριο του 2023 στην Ελλάδα, ζητώντας της να συμμορφωθεί με διατάξεις της οδηγίας για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας (2011/95/Ε.Ε.). Η απάντηση της Ελλάδας δεν θεωρήθηκε ικανοποιητική, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή αρνείται ότι μπορεί να αποτελεί δημοσιονομικό ζήτημα η ισοτιμία των προσφύγων ως προς τα κοινωνικά τους δικαιώματα.
«Μετά την αξιολόγηση της απάντησης, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας για τις ελάχιστες απαιτήσεις και, ως εκ τούτου, αποφάσισε να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη. Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα», αναφέρει στη χθεσινή της απόφαση η Κομισιόν. Αν δεν το κάνει, ξεκινά το επόμενο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει κατά της χώρας μας και «η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Οπως έγραφε στις αρχές Απριλίου κοινή έκθεση της RSA και του ιδρύματος Pro Asyl, στην Ελλάδα οι πρόσφυγες αποκλείονται στην πράξη από το επίδομα στέγασης (προϋποθέτει νόμιμη και συνεχή διαμονή τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν από την αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος), επίδομα γέννησης σε μητέρες (προϋποθέτει νόμιμη και συνεχή διαμονή τουλάχιστον 12 χρόνια πριν), μηνιαίο επίδομα παιδιού (προϋποθέτει νόμιμη και συνεχή διαμονή τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν), επίδομα ανασφάλιστων υπερήλικων (προϋποθέτει νόμιμη και συνεχή διαμονή τουλάχιστον 15 χρόνια πριν).
Η έκθεση σημείωνε ότι η Ελλάδα δεν είχε πάρει κανένα μέτρο για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας, συνεχίζοντας την πολιτική των έμμεσων διακρίσεων κατά των αναγνωρισμένων προσφύγων, την ίδια πολιτική για την οποία βρίσκεται υπόλογη στη διαδικασία επί παραβάσει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας