• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.2°C / 29.6°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 29.9°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 26.6°C
  1 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.0°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.2°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 28.8°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 29.3°C
  0 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 26.6°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 26.7°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  60%

Ο μικρός Αχμέτ, που γεννήθηκε στις ακτές της Λέσβου (Σκάλα Συκαμιάς) στις 13 Οκτωβρίου, κατάφερε να φτάσει ασφαλής στη Γερμανία με την οικογένειά του

PETER N. BOUCKAERT

Τουλάχιστον έγινε η αρχή

 • A-
 • A+

Αύριο ταξιδεύουν αεροπορικώς για το Λουξεμβούργο οι πρώτοι 30 πρόσφυγες που ταυτοποιήθηκαν στη Λέσβο, εγκαινιάζοντας το διετές πρόγραμμα αναλογικής μετεγκατάστασης 66.400 προσφύγων από την Ελλάδα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., το οποίο -όπως παραδέχεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής- βρίσκεται ακόμα σε πιλοτικό στάδιο.

Οι πρόσφυγες που θα φύγουν αύριο από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι Σύροι και Ιρακινοί (δικαίωμα μετεγκατάστασης έχουν επίσης οι υπήκοοι της Ερυθραίας και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, καθώς όσοι προέρχονται από τις χώρες αυτές έχουν προσφυγικό προφίλ σε ποσοστό τουλάχιστον 75%), ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά και παιδιά με ειδικές ανάγκες, που έφτασαν στην Ελλάδα μετά τις 16 Σεπτεμβρίου (δικαίωμα μετεγκατάστασης έχουν μόνο οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα ύστερα από αυτή την ημερομηνία).

Επισήμως το «αντίο»

Με σκοπό να υπογραμμιστεί η σημασία του προγράμματος, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., η αυριανή έναρξη συνοδεύεται με ειδική τελετή στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Ασελμπορν, του αρμόδιου επιτρόπου της Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Αλλωστε, και η επιλογή του Λουξεμβούργου, που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., έγινε -όπως γράφει η ανακοίνωση του υπουργείου- για «να παροτρύνει και να ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ώστε να εκδηλώσουν ζωηρό ενδιαφέρον για την υποδοχή των προσφύγων», φράση που αναδεικνύει την αποτυχία των κρατών-μελών να συμφωνήσουν σ’ ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης υποχρεωτικό για όλες τις χώρες υποδοχής, χωρίς να θέτουν κριτήρια για τα χαρακτηριστικά των προσφύγων.

Μέχρι στιγμής, εκτός από το Λουξεμβούργο, συμμετοχή στο πρόγραμμα έχουν δηλώσει μόνο άλλες έξι χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρος, Λιθουανία, Φινλανδία), γεγονός που χαρακτηρίζεται αρνητικό από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το πρόγραμμα «καταδεικνύει ότι, αντί για φράχτες, τείχη και συρματοπλέγματα, στην Ευρώπη θα πρέπει να πρυτανεύσουν η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός στην υποδοχή και περίθαλψη των προσφύγων [...] Μετά τις πρόσφατες τραγωδίες και το δράμα χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, η Ε.Ε. πρέπει να δραστηριοποιηθεί με γοργούς ρυθμούς, με σκοπό να βρεθούν ευρωπαϊκές λύσεις που θα βασίζονται στην εσωτερική αλληλεγγύη και την αποδοχή ότι είναι κοινή ευθύνη η χάραξη μιας αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

«Αγκάθια»

Υπάρχουν και άλλες δυσκολίες στην εφαρμογή του προγράμματος: από τη χρηματοδότηση, η οποία δεν έχει ακόμα ενταχθεί στα έκτακτα χρηματοδοτικά κονδύλια, μέχρι το χρονοβόρο και περίπλοκο στήσιμο των ευρωπαϊκών κόμβων, των λεγόμενων hot spots, στα οποία καταγράφονται, δακτυλοσκοπούνται και υποβάλλουν αίτημα ασύλου οι πρόσφυγες, προκειμένου να μετάσχουν στο πρόγραμμα.

Μέχρι στιγμής, η ανάγκη συντονισμού μεταξύ διαφορετικών φορέων (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου-EASO, Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, Frontex, ΕΛ.ΑΣ., ελληνική Υπηρεσία Ασύλου και Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) έχει δημιουργήσει πρόσθετες καθυστερήσεις.

Επιπλέον δυσκολία είναι η άρνηση πολλών προσφύγων να εγκατασταθούν σε χώρες που δεν είναι της επιλογής τους ή να κάνουν αίτημα ασύλου, καθώς φοβούνται ότι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

Το υπουργείο διευκρινίζει πως το αίτημα ασύλου υποβάλλεται στην ελληνική υπηρεσία, αν όμως οι πρόσφυγες ενταχθούν στη διαδικασία μετεγκατάστασης, θα εξεταστεί από την υπηρεσία του κράτους υποδοχής, το οποίο θα δώσει άδεια διαμονής στους πρόσφυγες και πρόσβαση στο σύστημα υποδοχής.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστη η τύχη όσων δεν συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, καθώς η Ε.Ε. εντείνει τις επιχειρήσεις απέλασης των προσφύγων και μεταναστών χωρίς χαρτιά.

- Σήμερα το πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής συναντάται με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στις 11.00 και τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, στις 12.00, συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς που άρχισε χτες με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του προέδρου της Ν.Δ., Ιωάννη Πλακιωτάκη και Κωνσταντίνο Τασούλα.

Νωρίτερα στις 10.00 συναντάται με τον γενικό γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, Ελχάτζ αλ Σι.

Διεθνής Αμνηστία

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η Διεθνής Αμνηστία για τους θανάτους προσφύγων στο Αιγαίο. «Ενώ οι ηγέτες της Ε.Ε. και της Ελλάδας παραμένουν άπραγοι ή κλεισμένοι σε αναποτελεσματικά συμβούλια και συσκέψεις, δεκάδες ζωές χάνονται καθημερινά στο Αιγαίο», σημειώνει.

Αντίθετα από τις τοποθετήσεις υπουργών, η οργάνωση σημειώνει ότι τα αυξημένα μέτρα φύλαξης των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων και ο φράκτης αναγκάζουν τους πρόσφυγες να επιλέγουν την πιο επικίνδυνη διαδρομή στο Αιγαίο.

«Πολλές ζωές μπορούν να σωθούν εάν υπάρξει η πολιτική βούληση», επισημαίνει ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος Γιώργος Κοσμόπουλος.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νεκρός 16χρονος στον δρόμο για την Ευρώπη
Η ευρωπαϊκή πολιτική των κλειστών συνόρων, που αναγκάζει τους πρόσφυγες να καταφεύγουν στα δίκτυα των διακινητών και να πραγματοποιούν το ταξίδι προς την ασφάλεια της Ε.Ε. μέσα από επικίνδυνες θαλάσσιες...
Νεκρός 16χρονος στον δρόμο για την Ευρώπη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
111 πρόσφυγες έφυγαν, χιλιάδες... περιμένουν
Αλλοι 111 πρόσφυγες από τη Συρία ταξίδεψαν χθες το πρωί από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Φινλανδία και προστέθηκαν στους 5.400 πρόσφυγες που έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε....
111 πρόσφυγες έφυγαν, χιλιάδες... περιμένουν
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κινδυνεύει με αποτυχία η διαδικασία της ταυτοποίησης
Σε φιάσκο φαίνεται ότι κινδυνεύει να εξελιχθεί η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων στα λεγόμενα hot spots, στα οποία έχουν βασίσει τις ελπίδες τους η Ε.Ε. και η Ελλάδα προκειμένου να...
Κινδυνεύει με αποτυχία η διαδικασία της ταυτοποίησης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Λείπουν υποδομές για πρόσφυγες»
Την ανάγκη να υπάρξει κεντρικός συντονισμός του κρατικού μηχανισμού, σε επίπεδο πρωθυπουργού, ζήτησε ο επικεφαλής του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Γ. Τσαρμπόπουλος, προκειμένου να υπάρξει...
«Λείπουν υποδομές για πρόσφυγες»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μειώθηκαν οι θέσεις για ανήλικους πρόσφυγες, αυξήθηκαν οι κρατούμενοι
Οχι μόνο δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της κυβέρνησης να λειτουργούν 2.500 θέσεις φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στο τέλος του 2017, αλλά οι θέσεις μειώθηκαν σε σχέση με το 2016. Αυξήθηκαν...
Μειώθηκαν οι θέσεις για ανήλικους πρόσφυγες, αυξήθηκαν οι κρατούμενοι
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
25 νομά σε... δύο κοντέινερ
Από τα τέσσερα κοντέινερ που στεγάζουν τους 25 κρατούμενους ασυνόδευτους ανηλίκους στην Αμυγδαλέζα, στα δύο έχουν χαλάσει οι τουαλέτες, τα ντους και τα κλιματιστικά, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται οι...
25 νομά σε... δύο κοντέινερ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας