«Μερικές φορές το σχολείο οργανώνει μικρές εκδρομές για τα παιδιά, αλλά η κόρη μου δεν μπορεί να πάει γιατί δεν μπορώ να πληρώσω ούτε λίγα ευρώ για τη συνεισφορά. Δεν έχω τίποτα. Τα άλλα παιδιά την κοροϊδεύουν γιατί φοράει καλοκαιρινά ρούχα. Τα πόδια της έχουν παγώσει με πλαστικά σανδάλια, ντρέπομαι, αλλά τι να κάνω; Δεν μπορώ να πάω να ψωνίσω τίποτα, ούτε καν για το παιδί μου», αναφέρει στις οργανώσεις Mobile Info Team και Refugee Legal Support γυναίκα από το Αφγανιστάν που μένει στην προσφυγική δομή της Θήβας.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της επικαιροποιημένης έκθεσης των δύο οργανώσεων, που δημοσιεύεται σήμερα, για την κατάσταση στις προσφυγικές δομές (««Ψυχικά, σωματικά και πρακτικά η ζωή δεν είναι δυνατή εδώ»: Οι άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας – Επικαιροποιημένη αναφορά στην έκθεση του περασμένου Ιουλίου Φωνές από τα Καμπ»), οι δύο οργανώσεις παρατήρησαν κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων ότι μέσα στον χειμώνα παιδιά και ενήλικες φορούσαν πλαστικά σανδάλια χωρίς κάλτσες ή παπούτσια με τρύπες.
Η έκθεση επισημαίνει ότι δεν παρέχονται πάντα στις δομές ούτε στις απαιτούμενες ποσότητες χειμερινά ρούχα, πάνες και προϊόντα υγιεινής, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων γυναικείας υγιεινής, ενώ το «πάγωμα» της καταβολής της μηνιαίας χρηματικής ενίσχυσης κάνει απαγορευτική την αγορά των προϊόντων.

Αφγανή πρόσφυγας από τη δομή της Μαλακάσας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κάποιες εβδομάδες δεν δίνουν σερβιέτες στις γυναίκες με αποτέλεσμα να αιμορραγούν κατευθείαν πάνω στα ρούχα τους. «Πώς μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτό; Είναι ντροπή, μας κάνουν να αισθανόμαστε βρόμικες, δεν τους νοιάζει που είμαστε γυναίκες», αναφέρει.
Γυναίκα από το Καμερούν που μένει στη δομή της Κορίνθου σημείωσε ότι δεν μπορεί να πάρει μπισκότα στα παιδιά της και ότι αν δεν υπάρχει οικογένεια στο εξωτερικό να στείλει χρήματα «δεν έχεις τίποτα». Αλλοι, ότι δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακα που τους συνταγογραφεί ο γιατρός, ενώ λόγω της έλλειψης τακτικής μεταφοράς, οργανωμένης από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, κάποιοι αδυνατούν να προσέλθουν σε βασικές υπηρεσίες και ραντεβού.

Οσοι έφτασαν στις δομές τους τελευταίους μήνες, δεν έχουν δει καν την τραπεζική κάρτα που υποχρεούται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να μοιράζει σε όσους μένουν σε προσφυγικές δομές περιμένοντας την αίτησή τους για άσυλο. Το υπουργείο έχει αναστείλει χωρίς αιτιολόγηση από τον περασμένο Ιούλιο την καταβολή του μηνιαίου χρηματικού βοηθήματος που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η εργασία δεν επιτρέπεται παρά μόνο δύο μήνες μετά την καταγραφή του αιτήματος ασύλου, δεν είναι όμως πάντα εύκολο να βρει κανείς δουλειά.
Ανάμεσα σε πρόσφυγες που συνάντησαν σε δομές οι δύο οργανώσεις, είναι και ορισμένες περιπτώσεις εξαιρετικά ευάλωτες. Εχει άλλωστε καταργηθεί το πρόγραμμα φιλοξενίας για ευάλωτους πρόσφυγες σε διαμερίσματα, το γνωστό πρόγραμμα ESTIA, και δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις για δυνατότητα φιλοξενίας σε διαμερίσματα έστω των πολύ ευάλωτων περιπτώσεων. Οι οργανώσεις βρίσκονται σε επαφή με άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο, εντελώς παράλυτο, που πάσχει επιπλέον από επιληψία. Εξήγησε στις οργανώσεις ότι δεν παίρνει καμία βοήθεια στη δομή και ότι αφήνεται να τα βγάλει πέρα μόνο του, ενώ αναγκάζεται να ουρεί μέσα σε μπουκάλι νερό επειδή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το μπάνιο.

Οι δομές εξακολουθούν να μη διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό για την αναγκαία ιατρική και ψυχοκοινωνική στήριξη, παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί σε λειτουργία το πρόγραμμα «Iπποκράτης», που όμως δεν παρέχει διερμηνεία, με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη η συνεννόηση όταν δεν υπάρχουν διερμηνείς στις δομές. Η έκθεση αναφέρεται στον θάνατο πεντάχρονου κοριτσιού στη δομή του Σχιστού τον Δεκέμβριο, καθώς οι γονείς προσπαθούσαν να εξηγήσουν στη γιατρό της δομής μέσω αυτόματης μετάφρασης στο κινητό ότι ήταν εξαιρετικά αδιάθετη, εκείνη όμως επέμεινε ότι το παιδί θα γινόταν καλά.
Αλλος ένας θάνατος άνδρα από τη Σιέρα Λεόνε σημειώθηκε στη δομή της Ριτσώνας στα τέλη Ιανουαρίου, χωρίς να είναι γνωστό πότε ακριβώς πέθανε. Πρόσφυγες χτύπησαν την πόρτα του κοντέινερ τη Δευτέρα για να πάει για δουλειά, αλλά ο άνθρωπος βρέθηκε νεκρός μέσα.
Τέλος, η έκθεση καταγράφει προβλήματα συντήρησης των υποδομών. Στην Καβάλα οι μονάδες κλιματισμού χάλασαν και υπήρξε αδυναμία επισκευής λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Νεαρός ανέφερε ότι έπρεπε να βρει μόνος του σόμπα για να ζεσταθεί και τρόπο να πλύνει τα ρούχα, καθώς υπήρχαν συνεχή προβλήματα με τα πλυντήρια της δομής. Καταγράφονται επίσης τρύπες στα δάπεδα των κοντέινερ, από τις οποίες κινδυνεύουν να μπουν ζωύφια, έντομα και τρωκτικά, όπως και κοντέινερ γεμάτα κατσαρίδες, χωρίς να παρέχουν οι διοικήσεις των δομών μέσα απολύμανσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας