Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα ΑμεΑ «δεν πουλάνε»

O Στέλιος Κυμπουρόπουλος (δεύτερος από δεξιά), πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής I-Living, και δίπλα του η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, στη συνέντευξη Τύπου με θέμα «Δικαίωμα ή φιλανθρωπία η ανεξάρτητη διαβίωση στην Ελλάδα του σήμερα;»

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Τα ΑμεΑ «δεν πουλάνε»

  • A-
  • A+

Στη χώρα μας η καθημερινή πραγματικότητα για όσους κατέχουν ποσοστό αναπηρίας δεν είναι απλώς εχθρική.

Πώς, αλήθεια, να περιορίσεις το ανήθικο στον ίδιο τον χαρακτηρισμό; Βρεθήκαμε ξανά μπροστά σε άλλη μία αφορμή να συνειδητοποιήσουμε την εγχώρια ανεπάρκεια, και μάλιστα από τα χείλη μαχόμενων μελών της ίδιας κατηγορίας ανθρώπων.

Από την 1η Οκτωβρίου, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, πρόεδρος του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας, εξελέγη στις Βρυξέλλες και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανεξάρτητης Διαβίωσης.

Γιατρός στο επάγγελμα και κάτοχος σοβαρής αναπηρίας ο ίδιος, κάλεσε «ΟΛΑ τα μέσα ενημέρωσης», για να πληροφορηθούν τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συνεδρίου Ανεξάρτητης Διαβίωσης «Freedom Drive».

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή 27μελούς ελληνικής αποστολής και με εκπροσώπους οργανώσεων από τις υπόλοιπες 29 χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Τα ΜΜΕ που παρευρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου ήταν μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Ελάχιστοι δώσαμε το παρών στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, προκειμένου να ακούσουμε τον πρόεδρο, την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, τον επιστημονικό συνεργάτη της Ανέστη Ρουκάι και τον Δημήτρη Μπάνο, υπεύθυνο της ιστοσελίδας τεχνολογικού περιεχομένου, να μιλούν για τη διαβίωση αυτής της κατηγορίας πολιτών.

Μεταξύ... φίλων

«Προφανώς οι συνάδελφοί σας έκριναν πως το θέμα δεν έχει ενδιαφέρον...», σημείωσε ο κ. Κυμπουρόπουλος, σαρκάζοντας για τη φτωχή δημοσιογραφική παρουσία στη μισοάδεια αίθουσα. Θύμιζε περισσότερο τη σύναξη μιας παρέας φίλων και λιγότερο συνέντευξη Τύπου για φλέγοντα εγχώρια ζητήματα.

Είναι πράγματι φλέγοντα, αρκεί να αναρωτηθεί κανείς πόσες κατηγορίες του πληθυσμού μας αφορούν η προσβασιμότητα των κοινόχρηστων χώρων και η γενικότερη ισοτιμία: «Κατόχους αναπηρίας, θύματα της γνωστής ελληνικής μάστιγας των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και αναπηρίες από παθολογικά αίτια, εργατικά ατυχήματα, καρδιοπαθείς, ηλικιωμένους με μειωμένες αντοχές, ακόμη και γονείς με καρότσι μωρού στο χέρι τους», επανέλαβαν οι ομιλητές, ώστε να αναδείξουν την «ανεπάρκεια του κοινωνικού περίγυρου σε όλη την Ελλάδα, καθώς μόνο κατ' εξαίρεση βρίσκεις ράμπες με σωστή κλίση και άλλα μέσα πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους!».

«Τα σχόλια δικά σας»

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος τόνισε: «Εκπρόσωποι 30 ευρωπαϊκών χωρών με κάθε μορφής αναπηρία ήταν εκεί. Κάναμε πορεία διαμαρτυρίας προς το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, επειδή προβλήματα υπάρχουν παντού, αλλά όχι τόσο γενικευμένα, όπως στην Ελλάδα. Καλέσαμε τους Ελληνες ευρωβουλευτές, για να τους θυμίσουμε ότι οφείλουν να κινητοποιηθούν για την ελληνική ανεπάρκεια, επειδή είναι δικαίωμα και όχι φιλανθρωπία να ζούμε στο σπίτι μας και όχι κλεισμένοι σε ίδρυμα, να ζούμε με ίσες ευκαιρίες, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, και όχι με αποκλεισμούς, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

»Η αναπηρία είναι αναπόφευκτο κομμάτι κάθε κοινωνίας και δεν είναι εμπόδιο ζωής, όπως αντιμετωπίζεται στη χώρα μας. Επίσης, για να τους θυμίσουμε ότι στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει νομοθεσία για την ανεξάρτητη διαβίωση με δικαίωμα ύπαρξης προσωπικού βοηθού, ενώ στην Ελλάδα όχι! Καλέσαμε όλους τους Ελληνες ευρωβουλευτές και ανταποκρίθηκαν μόνο έξι (!) στο κάλεσμά μας! Τα σχόλια δικά σας...».

«Ελλάδα των αποκλεισμών»

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα σημείωσε: «Συναντηθήκαμε δημιουργικοί, μορφωμένοι άνθρωποι, κάτοχοι αναπηρίας απ' όλη την Ευρώπη, όσοι προσφέρουν στην κοινωνία τους, αλλού αλλά όχι στην Ελλάδα των αποκλεισμών! Στις άλλες χώρες βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τους υπόλοιπους συμπολίτες τους, εδώ όχι! Στην Ελλάδα ακόμη ζητάμε τη θεσμοθέτηση προσωπικού βοηθού για κάτοχο κινητικού ή άλλου προβλήματος».

Ο Ανέστης Ρουκάι θύμισε ότι στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται η σύμβαση του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρία: «Τα παιδιά με παρόμοια προβλήματα προωθούνται σε ειδικά σχολεία, επειδή τα γενικά σχολεία δεν έχουν μέσα πρόσβασης, και στα ΚΕΠΑ σε καλούν κάθε τόσο, για να επιβεβαιώσουν πως έχεις ένα -ήδη γνωστό- πρόβλημα αναπηρίας».

Ο Δημήτρης Μπάνος υπενθύμισε «ότι την ανεξάρτητη διαβίωση ακόμη και η Βουλγαρία την έχει εντάξει στη νομοθεσία της. Η Ελλάδα, όμως, όχι!».

Υπογραφή με έμφαση από τον καθισμένο σε αναπηρικό αμαξίδιο πρόεδρο Στέλιο Κυμπουρόπουλο: «Εντός Ελλάδας, ο κάτοχος αναπηρίας δεν δημιουργώ, δεν προσφέρω, μελαγχολώ, εγκλωβίζομαι στη μοναξιά μου, δεν έχω ευθύνη της ζωής μου, δεν έχω ζωή! Απαιτώ να έχω τη ζωή μου όπως την ορίζω!».

Ακούει, επιτέλους, κανείς;

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μικροί Ροβινσώνες με αναπηρία δεν το... βάζουν κάτω
Ψυχαγωγική-εκπαιδευτική περιήγηση στην εχθρική Αθήνα (12-15 Μαΐου). Αν και η ιστοσελίδα που τους αφορά (Greece4All) επιμένει για το αντίθετο, η Ελλάδα δεν είναι... for all. To προσεχές Σάββατο 13 Μαΐου οι...
Μικροί Ροβινσώνες με αναπηρία δεν το... βάζουν κάτω
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καθημερινός «μαραθώνιος»
Ο κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας έλαμψε με το ρεκόρ συμμετοχών σε μια, ούτως ή άλλως, φωτεινή Κυριακή! Μια στιγμή παραφωνίας, ωστόσο, υπέπεσε στην αντίληψή μας.
Καθημερινός «μαραθώνιος»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ρατσιστική προκήρυξη Εθνικής για άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις
H Κωνσταντίνα Κούνεβα καλεί τη διοίκηση της Εθνικής τράπεζας, «τη διάσωση της οποίας ο ελληνικός λαός την έχει πληρώσει ακριβά να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αλλάξει άμεσα η απαράδεκτη...
Ρατσιστική προκήρυξη Εθνικής για άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι ανάπηροι πρόσφυγες χρειάζονται φροντίδα
Την ανάγκη να ενταθεί η διαδικασία εντοπισμού των προσφύγων με αναπηρία στην Ελλάδα και η ένταξή τους στο εθνικό σύστημα υγείας και στο εθνικό προνοιακό σύστημα επισημαίνουν οι φορείς που εμπλέκονται στην...
Οι ανάπηροι πρόσφυγες χρειάζονται φροντίδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μπορούν και δημιουργικά!
Αντίθετα με την συχνότερη μορφή και το ανάλογο περιεχόμενο παρόμοιων εκδηλώσεων για παιδιά με αναπηρία (όσων στοχεύουν στην συναισθηματική επιρροή που ασκούν τα ίδια παιδιά και μόνο…), η «ΕΛΕΠΑΠ» («Ελληνική...
Μπορούν και δημιουργικά!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι επαναπροωθήσεις ζουν και βασιλεύουν
Εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό επαναπροώθησης από το Διδυμότειχο στην Τουρκία ενός Τούρκου δημοσιογράφου, που κατέφυγε στη χώρα μας για να ζητήσει άσυλο καταγγέλλει η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του...
Οι επαναπροωθήσεις ζουν και βασιλεύουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας