Πρόσφυγας Αιγυπτιακής καταγωγής που κρατούνταν στο κέντρο κράτησης στο Παρανέστι της Δράμας βρήκε αιφνίδιο θάνατο την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες από κρατούμενους που επικοινώνησαν με την κουρδόφωνη ενημερωτική ιστοσελίδα Pishti-news, ενώ στο κέντρο επικρατεί αναβρασμός και ορισμένοι έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας.
Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο θάνατος του Αιγύπτιου κρατούμενου οφείλεται πιθανότατα σε καρδιακό επεισόδιο. Αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα ο μετανάστης ένιωθε πολύ πιεσμένος, καθώς παρέμενε σε κράτηση για οκτώ μήνες, από τη στιγμή της σύλληψής του σε βάρκα προσφύγων που προερχόταν από τη Λιβύη, όπου επικρατούν εφιαλτικές καταστάσεις για τους πρόσφυγες. Ο κρατούμενος είχε πληροφορηθεί ότι μπορεί να κρατούνταν άλλους δέκα μήνες στις ακατάλληλες συνθήκες των ελληνικών προαναχωρησιακών κέντρων, ενώ στη συνέχεια θα απελαυνόταν στην Αίγυπτο.
Ο αιφνίδιος θάνατός του αναδεικνύει τα αδιέξοδα της ελληνικής πολιτικής που καθιστά τη διοικητική κράτηση πρώτη και συχνά μόνη επιλογή, κατά παράβαση του ευρωπαϊκού δικαίου που θέλει την κράτηση τελευταίο μέτρο, αφού απορριφθούν οι εναλλακτικές. Αναδεικνύει επίσης τις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και υπηρεσιών στα κέντρα κράτησης, όπου την ιατρική περίθαλψη την έχει αναλάβει η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ). Η ΕΛ.ΑΣ., στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγονται τα κέντρα κράτησης, θα πρέπει να απαντήσει αν είχε ο κρατούμενος επαρκή πρόσβαση σε γιατρό και σε ιατρικές εξετάσεις , όπως και αν υπήρξε η προβλεπόμενη ιατρική κινητοποίηση και αν ακολουθήθηκε το ιατρικό πρωτόκολλο όταν εκδηλώθηκε το περιστατικό.
Έκθεση της οργάνωσης Mobile Info Team και των δικτύων The Border Violence Monitoring Network και Border Criminologies που δημοσιοποιήθηκε το Δεκέμβριο επισήμαινε ότι τον Ιούνιο για τους 303 κρατούμενους στο Παρανέστι δεν υπήρχε κανένας γιατρός, κανένας ιατρικός επισκέπτης και κανένας διερμηνέας, ενώ υπήρχαν 3 νοσηλευτές και ένας ψυχολόγος. Επισήμαινε επίσης αστυνομική βία, κακομεταχείριση και ρατσιστικές προσβολές σε κρατούμενους, ιδίως όταν ζητούν κάτι ή όταν διαμαρτύρονται Κατέγραφε επιπλέον αναφορές για μεταφορά κρατουμένων σε μυστικά δωμάτια, από τα οποία επέστρεφαν με μώλωπες και πληγές, ενώ οι κρατούμενοι καταφεύγουν συχνά σε απεργία πείνας, καθώς δεν λειτουργούν οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί καταγγελιών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας