Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.5° 16.7°
2 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.3° 13.7°
1 BF
51%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.5° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
93%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
48%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
6°C
6.4° 6.4°
0 BF
57%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
98%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.8° 15.8°
1 BF
63%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
86%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
4 BF
77%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.1° 16.1°
4 BF
67%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
3 BF
48%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
71%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 15.6°
2 BF
52%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
15°C
16.8° 15.4°
1 BF
87%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
18°C
17.8° 17.2°
3 BF
42%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
1 BF
89%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
55%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
10°C
10.2° 10.2°
0 BF
62%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
Ο Ιωάννης Σφυράκης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο Ιωάννης Σφυράκης

Παραιτήθηκε ο υποδιοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου στη σκιά σκανδάλου διαφθοράς

Ο Ιωάννης Σφυράκης, άλλοτε στενός συνεργάτης και εκλεκτός του Νότη Μηταράκη, αποτελεί παρελθόν για το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς το όνομά του ενεπλάκη σε υπόθεση χρηματισμού το 2020, όταν υπηρετούσε στο υπουργείο Εργασίας.

Παρελθόν αποτελεί για το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο υποδιοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου Ιωάννης Σφυράκης. Το υπουργείο ανακοίνωσε χθες αιφνιδιαστικά ότι ο υποδιοικητής υπέβαλε την παραίτησή του, όπως του ζητήθηκε, και ότι η παραίτηση έγινε δεκτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απομάκρυνση του κ. Σφυράκη οφείλεται στην εμπλοκή του ονόματός του σε καταγγελίες για απόπειρα χρηματισμού του το 2020, όταν υπηρετούσε στο υπουργείο Εργασίας, όπου είχε τοποθετηθεί από τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη, του οποίου υπήρξε στενός συνεργάτης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον περασμένο Ιανουάριο έγινε γνωστό ότι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη κατά του κ. Σφυράκη, εξέλιξη που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για τη χθεσινή απομάκρυνση. Μάλιστα, όπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.», ο έλεγχος για τα πεπραγμένα του δεν αφορά μόνο την περίοδο που βρισκόταν στο υπουργείο Εργασίας και ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προκειμένου να εξετάσει την απόρρητη αλληλογραφία του κ. Σφυράκη.

Ο υποδιοικητής φέρεται να είχε πέσει το τελευταίο διάστημα σε δυσμένεια, στο πλαίσιο της κάθαρσης – ή, κατ’ άλλους, της εκκαθάρισης– που έχει αναλάβει ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε ένα υπουργείο στο οποίο πέφτει βαριά η σκιά της κακοδιαχείρισης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Σφυράκης ετοιμαζόταν να μεταπηδήσει σε θέση ευθύνης στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ωστόσο, ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, όταν έμαθε ότι του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ματαίωσε χθες κάθε προοπτική διορισμού του, όπως επιβεβαιώνει στην «Εφ.Συν.» το γραφείο Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο άκουσμα της ματαίωσης της μεταπήδησής του στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Σφυράκης προχώρησε χθες σε ανάκληση της παραίτησής του, ωστόσο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δεν έκανε δεκτή την ανάκληση.

Οι καταγγελίες για τον κ. Σφυράκη είχαν γίνει επωνύμως μέσω του zougla.gr από επιχειρηματία εστίασης. Ο επιχειρηματίας ισχυρίστηκε ότι ο κ. Σφυράκης, τον οποίο γνώρισε μέσω αστυνομικού, κοινού τους γνωστού, του ζήτησε 4.000 ευρώ για να του σβήσει πρόστιμο 10.500 ευρώ από την Επιθεώρηση Εργασίας. Ομως στη συνέχεια η συμφωνία δεν προχώρησε.

Η καταγγελία αφορά την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2020. Ο Νότης Μηταράκης είχε φύγει από το υπουργείο Εργασίας και είχε αναλάβει τον Ιανουάριο του 2020 το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, που ξαναϊδρύθηκε τότε. Περίπου έναν χρόνο μετά, τον Μάρτιο του 2021, ο κ. Μηταράκης τοποθέτησε τον κ. Σφυράκη μετακλητό υποδιοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, θέση που είχε μέχρι χθες.

Ο κ. Σφυράκης αναγνώρισε ότι είχε έρθει σε επαφή με τον επιχειρηματία και ότι «τον πήγα τον άνθρωπο για να καταθέσει την ιεραρχική προσφυγή, επειδή είχε δικαίωμα, διότι αυτό λέει ο νόμος, και τίποτε άλλο» αλλά διέψευσε ότι πήρε χρήματα ή ότι είχε άλλη εμπλοκή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Παραιτήθηκε ο υποδιοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου στη σκιά σκανδάλου διαφθοράς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας