Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διοργάνωσε χθες, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία εξηγήσεις και λύσεις για τις τεράστιες καθυστερήσεις στην έκδοση και στην ανανέωση αδειών διαμονής που ταλαιπωρούν χιλιάδες μετανάστες.
«Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;» έγραφε το κεντρικό πανό. Το Φόρουμ επέδωσε αναλυτικό υπόμνημα με τα αιτήματα των μεταναστών στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Το Φόρουμ επικαλείται στοιχεία του υπουργείου σύμφωνα με τα οποία εκκρεμούν 272.930 άδειες διαμονής από τον Σεπτέμβριο 2017 έως τον Σεπτέμβριο 2024. Οι 186.300 εκκρεμείς άδειες αφορούν αιτήσεις που έγιναν μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Σεπτεμβρίου 2024, με το μεγαλύτερο ποσοστό (75%) να ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», αν και έχει επιταχυνθεί η διαδικασία λήψης βιομετρικών δεδομένων που είναι αναγκαία για την έκδοση ή την ανανέωση των αδειών, καθώς η λήψη έχει ανατεθεί από το υπουργείο σε ιδιωτικές εταιρείες, η διαδικασία έκδοσης ή ανανέωσης παραμένει εξαιρετικά αργή. Σε πολλές περιπτώσεις οι άδειες κάνουν να βγουν έξι μήνες έως έναν χρόνο και συχνά οι μετανάστες τις παίρνουν στα χέρια τους ενώ έχουν ήδη λήξει, με αποτέλεσμα να πρέπει να βιαστούν να προλάβουν την προθεσμία για την ανανέωση της ληγμένης άδειας που μόλις παρέλαβαν.
Αν και το υπουργείο παρέχει ηλεκτρονικές βεβαιώσεις κατάθεσης, οι βεβαιώσεις αυτές δεν αναγνωρίζονται από άλλα κράτη της Ε.Ε. ή κράτη εκτός Σένγκεν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκές χώρες οι μετανάστες αλλά να πρέπει για το ταξίδι να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους για να προμηθευτούν βίζα.
Το Φόρουμ σημειώνει ότι οι μετακινήσεις των μεταναστών περιορίζονται ακόμη περισσότερο, καθώς επιτρέπεται το ταξίδι προς και από τη χώρα προέλευσης μόνο μέχρι το τέλος του έτους για όσους έχουν βεβαίωση κατάθεσης. «Για μία ακόμη φορά, από 1/1/2025 παραμένει άγνωστο το καθεστώς, αν θα μπορούν να ταξιδέψουν προς ή από τη χώρα καταγωγής τους ή οπουδήποτε αλλού» επισημαίνει.
«Δεν το βάζουμε κάτω και ζητάμε ακόμα μία φορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας ουσιαστικής μεταναστευτικής πολιτικής -και όχι άλλα «μπαλώματα» με επιμέρους μέτρα- καθώς και τη δημιουργία ενός σχεδίου κοινωνικής ένταξης ως μια πολιτική ανθρωπισμού και ισοπολιτείας. Ετσι μόνο μπορεί να επιτευχθεί μια κοινωνία που σέβεται και προάγει τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως καταγωγής ή εθνικότητας, προωθώντας την κοινωνική συνοχή» καταλήγει.
Δηλώσεις-ευχολόγια από τον υπουργό Μετανάστευσης
Καμία απάντηση στα αιτήματα των μεταναστών για τις χρόνιες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών διαμονής ή στην απουσία πολιτικών ένταξης δεν είχε η δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκου Παναγιωτόπουλου, για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών. Καμία εξήγηση δεν έδωσε ο υπουργός, καμία δέσμευση δεν ανέλαβε, ούτε παρουσίασε κάποιο σχέδιο για τη λύση των σημαντικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους μετανάστες στην Ελλάδα.
Η δήλωση αναγνώριζε «τη σημαντική συμβολή τους στην παγκόσμια κοινωνία», σημείωνε ότι τάχα το υπουργείο «γίνεται αρωγός ενθάρρυνσης νόμιμων οδών μετανάστευσης», ενώ «στέκεται αυστηρά απέναντι στα παράνομα δίκτυα και, εν γένει, σε κάθε μορφή κατάχρησης, παράνομης διακίνησης και εκμετάλλευσης» και κατέληγε: «Τιμάμε, λοιπόν, σήμερα τις εμπειρίες των μεταναστών, υπογραμμίζουμε την ανάγκη για σεβασμό και ανθρώπινα δικαιώματα και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο έμπρακτης αλληλεγγύης, εντός του πλαισίου που ορίζουν οι συντεταγμένες σύγχρονες κοινωνίες». Στα λόγια βέβαια, καθώς η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας