Βαθιά ανησυχία για τις επίμονες ελλείψεις διερμηνείας για πρόσφυγες εκφράζουν με ανοιχτή επιστολή τους 36 οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό. Επισημαίνουν τις πολύμηνες καθυστερήσεις καταβολής της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς την οργάνωση ΜΕΤΑδραση, η οποία έχει αναστείλει τις υπηρεσίες διερμηνείας από τον Μάιο, και τα κενά που έχουν δημιουργηθεί, επηρεάζοντας σημαντικά την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας ασύλου και την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Η ανοιχτή επιστολή με τίτλο «Να μπει ένα τέλος στα κενά σε υπηρεσίες διερμηνείας που εξακολουθούν να υπονομεύουν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα» δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή και απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του υπουργείου Υγείας, στην Υπηρεσία Ασύλου της Ε.Ε., στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Υπατη Αρμοστεία, στον Συνήγορο του Πολίτη και στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.» («Mε translate και... τηλεπάθεια η διερμηνεία της Υπηρεσίας Ασύλου», 30/10/2024), η Υπηρεσία Ασύλου της Ε.Ε. έχει μειώσει περίπου στο μισό την έκτακτη βοήθεια που παρείχε από τον Μάιο στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τα κενά που δημιούργησε η αναστολή των υπηρεσιών διερμηνείας από τη ΜΕΤΑδραση, αφήνοντας γύρω στους 100 διερμηνείς κυρίως για την καταγραφή των αιτήσεων ασύλου στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών και της ενδοχώρας.
«Η απουσία βοήθειας διερμηνέα έχει αντίκτυπο σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ασύλου, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν οι συνεντεύξεις, δεν μπορούν να κοινοποιηθούν οι αποφάσεις στους αιτούντες και δεν μπορούν να υποβληθούν μεταγενέστερες αιτήσεις ή προσφυγές. Παρά τις σοβαρές ελλείψεις στη διερμηνεία, οι αρχές εξακολουθούν να προτρέπουν τους αιτούντες άσυλο να συνεχίσουν όλες τις ενέργειες που σχετίζονται με τα αιτήματα διεθνούς προστασίας τους. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται από τους αιτούντες να ταξιδέψουν, συχνά με δικά τους έξοδα, για να συναντήσουν τις αρχές ασύλου σε αστικά κέντρα, μόνο και μόνο για να μάθουν ότι το ραντεβού τους έχει αναβληθεί. Δεδομένου ότι οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να προχωρήσουν με τις αιτήσεις ή τις προσφυγές τους, αναγκάζονται να ζουν στην Ελλάδα χωρίς πρόσβαση σε βασικά δικαιώματα όπως η υγειονομική περίθαλψη, και χωρίς τη δυνατότητα να εργαστούν ή να λάβουν οικονομικά βοηθήματα», επισημαίνουν οι οργανώσεις.
Σημειώνουν ότι στο πρόγραμμα υγειονομικών υπηρεσιών στις προσφυγικές δομές «Ιπποκράτης» δεν προβλέπονται κονδύλια για παροχή διερμηνείας. Και υπογραμμίζουν: « Η έλλειψη διερμηνείας επιβαρύνει περαιτέρω νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις, που ήδη αντιμετωπίζουν κενά, και αυξάνει τον κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας μεταναστών και αιτούντων άσυλο που δυσκολεύονται να έχουν έγκαιρη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες. […] Τα γλωσσικά εμπόδια λόγω των ελλείψεων στη διερμηνεία μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα σοβαρά για άτομα με ευπάθειες και επείγουσες ή περίπλοκες ιατρικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες ή ψυχικές διαταραχές, καθώς και για τις επιζώσες έμφυλης βίας. Οταν η βοήθεια διερμηνέα είναι περιορισμένη ή ανύπαρκτη, οι αξιολογήσεις ευαλωτότητας δεν μπορούν να διεξαχθούν σωστά».
Την επιστολή υπογράφουν οι οργανώσεις Action for Women, ARSIS, Avocats Sans Frontières France, DIOTIMA, Collective Aid, Changemakers Lab, Γιατροί χωρίς Σύνορα, Dråpen i Havet / Stagona, ECHO100PLUS, Equal Legal Aid, Equal Rights Beyond Borders, European Lawyers in Lesvos, Fenix, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, HIAS, I Have Rights, Inter Alia, INTERSOS HELLAS, Irida Center, Jesuit Refugee Service- Greece, Legal Centre Lesvos, Lesvos Solidarity, Lighthouse Relief, Mazí Housing, Mobile Info Team, Project Armonia, Refugee Legal Support, Safe Passage International, Samos Volunteers, Second Tree, Symbiosis-Council of Europe School of Political Studies in Greece, Thalassa of Solidarity, Velos Youth, Yoga and Sport with Refugees.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας