Το ενδεχόμενο να επιστρέψουν σε κοντέινερ στο προαύλιο του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Αττικής στην Κατεχάκη ανησυχεί τους εργαζομένους της υπηρεσίας Ασύλου, μόνιμους και συμβασιούχους, καθώς φαίνεται ότι προχωρά το σχέδιο να στεγαστεί στα γραφεία της Υπηρεσίας στην Κατεχάκη η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ.
Η χθεσινή κοινή ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών και του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου με τίτλο «Υπάλληλοι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου [ΥΜΑ] πίσω στα κοντέινερ – το ΥΠΑ απρόθυμο να αντιδράσει στα σχέδια έξωσης του ΥΠΡΟΠΟ» επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» («Απειλούν με έξωση την Υπηρεσία Ασύλου από τα ιστορικά γραφεία της στην Κατεχάκη», 25/10/2024). Η «Εφ.Συν.» αποκάλυπτε ότι η Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής πρέπει να φύγει από το κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο ανήκε μέχρι το 2019, αλλά πέρασε έκτοτε στο υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. Το κτίριο της Κατεχάκη παραχωρήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2010 από την ΕΡΤ στο ΠΡΟ.ΠΟ. για να στεγάσει εκεί την Υπηρεσία Ασύλου, που τότε ανήκε στο ΠΡΟ.ΠΟ., αλλά έκτοτε έχει περάσει στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Από τις αρχές του φθινοπώρου, οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασύλου, χωρίς να έχουν λάβει καμία επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση [...], βλέπουν κλιμάκια υπαλλήλων του ΥΠΡΟΠΟ να μπαινοβγαίνουν στα γραφεία του κτιρίου, να μετρούν τους χώρους και να κανονίζουν τη διαρρύθμιση των μελλοντικών τους γραφείων. […] Με βάση όσα γνωρίζουμε ώς σήμερα, όταν ο μόνος διαθέσιμος χώρος είναι δύο εγκαταλειμμένα κοντέινερ και ελάχιστες θέσεις εργασίας, οι “φήμες” φαίνεται να επιβεβαιώνονται και να μετατρέπονται σε “συγκατοίκηση” με τους εργαζόμενους του ΥΠΡΟΠΟ, στη βίαιη μετακίνηση 29 εργαζομένων στο κτίριο Κεράνης, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, ανατρέποντας τον εργασιακό τους βίο και τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, αφού αλλάζουν απροειδοποίητα τόπο εργασίας, σε συνωστισμό των υπόλοιπων εργαζομένων σε λιγότερα γραφεία και στο μάλλον πρωτοφανές ενδεχόμενο εργαζόμενοι που μεταφέρθηκαν επιτέλους από τα κοντέινερ σε κτίριο να επιστρέφουν σε αυτά, με αόριστες δηλώσεις του υπουργείου ότι θα τα επισκευάσει ή θα τα αντικαταστήσει», σημειώνουν τα σωματεία.
Τα προβλήματα
Επισημαίνουν τα προβλήματα στέγασης που εξακολουθούν να υφίστανται σε χώρους αρμοδιότητας του υπουργείου, παρά τις υποσχέσεις ότι θα λυθούν:
● απαρχαιωμένα κοντέινερ που μπάζουν νερά στη βροχή και έχουν πρόβλημα θέρμανσης και κλιματισμού σε Αθήνα (Κατεχάκη), Θεσσαλονίκη (Πόντου), Φυλάκιο, Αμυγδαλέζα
● επικίνδυνους εξωτερικούς χώρους όπου έχουν σημειωθεί εργατικά ατυχήματα
● πρόβλημα με τον κλιματισμό στον Πειραιά και σε γραφεία του υπουργείου στη Νίκαια
● ακατάλληλο κτίριο στην Αλεξανδρούπολη, με αποτέλεσμα να αναστείλει την εξυπηρέτηση κοινού το γραφείο Θράκης
● δυσπρόσιτα κτίρια χωρίς εύκολη πρόσβαση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα
● συνωστισμός στο γραφείο Δυτικής Ελλάδας και στο γραφείο Πειραιά, με τους εργαζόμενους να ψάχνουν πού θα κάτσουν.
Οπως αποκάλυπτε η «Εφ.Συν.», τη στέγαση της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής στην Κατεχάκη τη ζητούσε πέρσι ο τότε γ.γ. Δημόσιας Τάξης Μάνος Λογοθέτης από τον τότε γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλο Γεωργιάδη, ο οποίος είχε αρνηθεί. Φαίνεται ότι σήμερα ο κ. Λογοθέτης, που βρίσκεται πια στη θέση του γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, νιώθει υποχρεωμένος να ολοκληρώσει μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε για να εξυπηρετήσει ένα άλλο υπουργείο έστω και σε βάρος των υπαλλήλων του υπουργείου στο οποίο βρίσκεται σήμερα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας