• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 34.2°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 35.3°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 35.4°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 28.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 29.0°C / 38.8°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 33.1°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 28.2°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.9°C / 31.9°C
  1 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  3 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.6°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.5°C / 34.9°C
  4 BF
  34%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 31.5°C / 35.6°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  5 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 28.8°C / 35.8°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 35.5°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  1 BF
  33%

Ο κρατούμενος Νίκος Ρωμανός υπέβαλε το 2014 τον εαυτό του σε μια σκληρή απεργία πείνας φτάνοντας στα όρια του θανάτου

Δρομογράφος

Και «όμηρος» και φυλακισμένος ο Νίκος Ρωμανός

 • A-
 • A+

Ο κρατούμενος Νίκος Ρωμανός καταδικασμένος για τη ληστεία στο Βελβεντό, αφού υπέβαλε το 2014 τον εαυτό του σε μια σκληρή απεργία πείνας φτάνοντας στα όρια του θανάτου, εξασφάλισε (έτσι τουλάχιστον νόμιζε ο ίδιος αλλά και το σύνολο των πολιτών) το δικαίωμα πρόσβασης στη σχολή που είχε περάσει στις πανελλήνιες δίνοντας εξετάσεις μέσα από τη φυλακή ανηλίκων.

Ο πρ. υπουργός Δικαιοσύνης είχε τότε κάνει ένα βήμα πίσω την ώρα που σύσσωμη σχεδόν η Βουλή το είχε ζητήσει. Στην ίδια κατεύθυνση και ο σημερινός υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος εισηγήθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή ρύθμιση για τις άδειες εκπαίδευσης των κρατουμένων και μάλιστα ρύθμισε και εκ των υστέρων με ΚΥΑ κάθε παράμετρο που ενδεχομένως εμπόδιζε τη δικαστική κρίση για την παροχή αυτού του δικαιώματος.

Τελικά όμως η δικαστική πρακτική της «αέναης» ανακριτικής και δικαστικής διαδικασίας, που εδώ και μερικά χρόνια συνεχώς με νέα «ευρήματα» και με αφορμή οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα «ειδικής» κατηγορίας κρατουμένων, ανανεώνει την κατηγορία για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, καθιστά ανά διαστήματα τα ίδια πρόσωπα υπόδικους για την ίδια κατηγορία κι ενώ οι περισσότεροι ήδη έχουν καταδικαστεί.

Το αποτέλεσμα είναι ότι, εκτός από την παραβίαση του Ποινικού Κώδικα που ορίζει την εκκρεμοδικία (το είχε στηλιτεύσει αυτό ξεκάθαρα ο εκλιπών εισαγγελέας Σωτήρης Μπάγιας), οι ίδιοι 19 κατηγορούμενοι (σε ορισμένες περιπτώσεις και οι συγγενείς πρώτου βαθμού) είναι υπόδικοι, καταδικασμένοι και συνεχώς υπό μια νέα δικαστική διαδικασία.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων εξέδωσε ανακοίνωση για το δικαίωμα του Ρωμανού στην εκπαίδευση και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:

«Δεν είναι μία ούτε δύο, αλλά τρεις οι φορές που το Συμβούλιο της Φυλακής σε αγαστή συνεργασία με τον ειδικό εφέτη ανακριτή Ε. Νικόπουλο απορρίπτουν το κατοχυρωμένο δικαίωμα του Νίκου Ρωμανού, που είναι και δικαίωμα κάθε κρατούμενου, στο να σπουδάσει.

Ο ειδικός εφέτης ανακριτής κρίνει πως ο Ν. Ρωμανός δεν δικαιούται άδεια γιατί είναι υπόδικος, παρότι ο νόμος προβλέπει αναγνώριση του δικαιώματος στην παιδεία και στους υπόδικους. Η αλήθεια είναι ότι ο Ν. Ρωμανός βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια αέναη υποδικία εδώ και 26 μήνες, ενώ στο μεσοδιάστημα κατέστη και κατάδικος.

Και ο μόνος λόγος αυτής της ομηρίας είναι ότι οι εισαγγελικές αρχές “προγραμματίζουν” να ξεκινήσει μια υποδικία μετά το πέρας της προηγούμενης, μη και χάσει την ταμπέλα του “υπόδικου” και αποκτήσει δικαιώματα κρατούμενου.

Εδώ έχει ευθύνες και το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έχει προβεί μεν σε δύο διορθωτικές κινήσεις για να παρακαμφθεί η αναλγησία του συγκεκριμένου κυρίου και να εγκριθεί το αίτημα του φοιτητή, όμως, ποτέ μέχρι σήμερα δεν έκανε λόγο για έκνομη απόφαση και για παράβαση καθήκοντος».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Μπαλάκι» η ζωή του Νίκου Ρωμανού
Με το υπουργείο Δικαιοσύνης να «νίπτει τας χείρας του», η ζωή του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού κρέμεται από την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά αν θα κάνει δεκτό το αίτημά του για χορήγηση...
«Μπαλάκι» η ζωή του Νίκου Ρωμανού
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αγωνιστές κατά της δικτατορίας υπογράφουν τη δήλωση Καρυστιάνη για Ρωμανό
«Κάντε ένα βήμα πίσω, το βήμα που θα κρατήσει ζωντανό το Νίκο Ρωμανό, ετών 21. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα...»
Αγωνιστές κατά της δικτατορίας υπογράφουν τη δήλωση Καρυστιάνη για Ρωμανό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Χορεύοντας με την ανευθυνότητα
Ο υπουργός Δικαιοσύνης στρίβει διά... νέου σκληρότερου νόμου ενώ ο κίνδυνος θανάτου για τον Νίκο Ρωμανό είναι μπροστά και ενώ στην Ελλάδα ποτέ δεν αφέθηκε να πεθάνει ένας απεργός πείνας.
Χορεύοντας με την ανευθυνότητα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δύο εβδομάδες απεργία πείνας για να σπουδάσει!
Συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα η σκληρή απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού με το αυτονόητο και νόμιμο αίτημα να παρακολουθήσει τη σχολή στην οποία πέρασε, ενώ οι υπεύθυνοι παραμένουν βουβοί.
Δύο εβδομάδες απεργία πείνας για να σπουδάσει!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σε κίνδυνο η ζωή του Κώστα Σακκά
Την τρίτη του απεργία πείνας στις φυλακές Κορυδαλλού ξεκίνησε ο 35χρονος αναρχικός και οι γιατροί κρίνουν ήδη σοβαρή την κατάσταση της υγείας του. Ζητάει να αρθεί το καθεστώς εξαίρεσης εναντίον του, το οποίο...
Σε κίνδυνο η ζωή του Κώστα Σακκά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας