• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.7°C / 17.9°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 15.5°C
  2 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 11.2°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 16.6°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.8°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 19.6°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 12.5°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.5°C / 15.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.8°C / 21.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.9°C / 18.1°C
  2 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.5°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.7°C / 15.6°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  77%

Απορη καρκινοπαθής πρόσφυγας μαζί με το παιδί της κοιτούν από μακριά το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι της Κω

Amnesty International / Eliza Goroya

Πρώτα τα ναύλα... τελεία και παύλα

 • A-
 • A+

Καμία ανοχή δεν φαίνεται να δείχνει η ναυτιλιακή εταιρεία ΑΝΕΚ στους πρόσφυγες που δεν διαθέτουν το αντίτιμο των 60 ευρώ για την επιβίβασή τους στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ώστε να μεταφερθούν από τα νησιά του Αιγαίου στον Πειραιά, παρά τις οδηγίες που φέρεται να έχει δώσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αλληλέγγυους πολίτες στην Κω, τη Λέσβο και τη Λέρο, η εταιρεία αρνείται να επιβιβάσει πρόσφυγες αν δεν καταβληθούν ναύλα, χωρίς να κάνει καμία εξαίρεση, ακόμα και για τις συγκριτικά λίγες περιπτώσεις στις οποίες έχει επιβεβαιωθεί η αδυναμία των προσφύγων να πληρώσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 2 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες από ανθρώπους που ήταν μπροστά στο περιστατικό, το πρακτορείο της Blue Star Ferries στην Κω αρνήθηκε να επιβιβάσει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» 68 πρόσφυγες που, όπως είχαν διαπιστώσει μέλη της ομάδας «Αλληλεγγύη Κως» σε συνεννόηση με την αστυνομία, αδυνατούσαν να πληρώσουν το εισιτήριο.

Μάλιστα, η αστυνομία είχε εκδώσει σημειώματα με τα οποία ζητούσε την επιβίβαση των προσφύγων στο πλοίο, αλλά η εταιρεία δεν συγκινήθηκε.

«Η αστυνομία δεν είναι εταιρεία και η εταιρεία δεν είναι αστυνομία», είπε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο υπεύθυνος των εισιτηρίων και διευκρίνισε: «Κανένας δεν ταξιδεύει τζάμπα».

Κατά τα άλλα, η ΑΝΕΚ δηλώνει στην ιστοσελίδα της πως «βρίσκεται πάντα, έμπρακτα και διακριτικά στο πλευρό συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη τη συνδρομή της».

Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» η Ελίζα Γκορόγια, η οποία βρισκόταν στην Κω ως εκπρόσωπος της Διεθνούς Γραμματείας της Διεθνούς Αμνηστίας:

Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, καθώς είτε έχασαν τα χρήματά τους στο δύσκολο ταξίδι ή χρειάστηκε να τα εξαντλήσουν ή πρέπει να επισπευστεί το ταξίδι τους, π.χ. για λόγους υγείας.

Μία νεαρή άπορη καρκινοπαθής μητέρα, που ήταν να ταξιδέψει εκείνο το απόγευμα, περίμενε για εβδομάδες στο νησί και κουβαλούσε το μωρό της στην αγκαλιά.

Αναγκάστηκε να γυρίσει στο αυτοδιαχειριζόμενο εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο που μέχρι πρόσφατα στέγαζε πρόσφυγες.

Στην Κω, άνθρωποι σαν κι αυτήν έχουν αντιμετωπίσει συνθήκες κόλασης που στην καλύτερη περίπτωση αποδίδονται σε ασυνεννοησία των Αρχών.

Οι Αρχές είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση και την προστασία αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι, πιο συχνά από ό,τι είναι επιτρεπτό, βασίζονται στις πρωτοβουλίες απλών πολιτών που προσπαθούν να καλύψουν όσα Ευρώπη, κράτος και τοπικές αρχές απέτυχαν να προσφέρουν.

«Δεν έχεις εισιτήριο, δεν μπαίνεις στο πλοίο. Καμιά εξαίρεση δεν έχω μάθει τόσο καιρό», μας είπε χαρακτηριστικά ένας από τους πιο δραστήριους αλληλέγγυους σε άλλο νησί που δέχεται μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Προκειμένου να μην εγκλωβιστούν στα νησιά οι πρόσφυγες που βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης ένδειας, οι ίδιοι οι αλληλέγγυοι αναγκάζονται να καταβάλλουν από την τσέπη τους το εισιτήριο, επωμιζόμενοι έτσι άλλη μια ευθύνη που δεν είναι σε θέση να φέρει σε πέρας το κράτος.

Μπορεί στις 20 Αυγούστου να δήλωνε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης για το θέμα του εισιτηρίου πως «έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες [προς τις ναυτιλιακές εταιρείες], οι οποίες τηρούνται κατά γράμμα ώστε να υπάρχει ιδιαίτερη ανοχή για τους πρόσφυγες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο αντίτιμο του εισιτηρίου», ωστόσο η πραγματικότητα φαίνεται ότι τον διαψεύδει.

Η «Εφ.Συν.» ζήτησε τη θέση της ΑΝΕΚ για το ζήτημα, αλλά η εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε.

Επιχείρησε επίσης να επικοινωνήσει με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, όπως και με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, χωρίς επιτυχία.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επιβεβαιώνονται οι παρανομίες
Σε επιβεβαίωση των καταγγελιών της Υπατης Αρμοστείας και των αποκαλύψεων της «Εφ.Συν.» σχετικά με την επιχείρηση παράνομης απέλασης Σύρων από τη Λέρο στην Τουρκία με πτήση από την Κω στις 20 Οκτωβρίου προέβη η...
Επιβεβαιώνονται οι παρανομίες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ανάποδα δρομολόγια
Η κυβέρνηση θα ζητήσει από τη FRONTEX να βοηθήσει στη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου απέλασης των μεταναστών χωρίς χαρτιά προς την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Associated Press, το...
Ανάποδα δρομολόγια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στο... περίπου η αποτίμηση του προσφυγικού
Η συνοπτική έκθεση του υπουργείου Οικονομίας επιχειρεί να καταγράψει τις επιπτώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης για την Ελλάδα, αλλά δεν προσφέρεται για εξαγωγή συμπερασμάτων. Στόχος της φαίνεται να είναι η...
Στο... περίπου η αποτίμηση του προσφυγικού
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νεκρός 16χρονος στον δρόμο για την Ευρώπη
Η ευρωπαϊκή πολιτική των κλειστών συνόρων, που αναγκάζει τους πρόσφυγες να καταφεύγουν στα δίκτυα των διακινητών και να πραγματοποιούν το ταξίδι προς την ασφάλεια της Ε.Ε. μέσα από επικίνδυνες θαλάσσιες...
Νεκρός 16χρονος στον δρόμο για την Ευρώπη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Λείπουν υποδομές για πρόσφυγες»
Την ανάγκη να υπάρξει κεντρικός συντονισμός του κρατικού μηχανισμού, σε επίπεδο πρωθυπουργού, ζήτησε ο επικεφαλής του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Γ. Τσαρμπόπουλος, προκειμένου να υπάρξει...
«Λείπουν υποδομές για πρόσφυγες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Frontex ναυλώνει πλοία για απελάσεις προσφύγων
Τρία πλοία ζητά να ναυλώσει η Frontex για τα επόμενα δύο χρόνια για να κάνουν απελάσεις προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο, τη Χίο και την Κω σε λιμάνια της Τουρκίας. Η προκήρυξη του διαγωνισμού γίνεται στο...
Η Frontex ναυλώνει πλοία για απελάσεις προσφύγων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας