Αθήνα, 34°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
34°C
35.3° 32.4°
2 BF
42%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
33.7° 29.6°
3 BF
46%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
29°C
31.0° 29.4°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
1 BF
65%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
31°C
32.4° 30.9°
2 BF
45%
Βέροια
Αίθριος καιρός
33°C
32.6° 28.5°
2 BF
52%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.0° 29.0°
1 BF
28%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
33°C
32.6° 32.6°
2 BF
39%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
33°C
33.8° 32.7°
1 BF
42%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.8°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
30°C
32.8° 29.4°
2 BF
48%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
32°C
31.7° 30.1°
2 BF
62%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 30.9°
2 BF
70%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
31°C
31.9° 30.9°
2 BF
55%
Λαμία
Αίθριος καιρός
34°C
34.9° 32.8°
2 BF
38%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
29.8° 28.2°
4 BF
68%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
35°C
34.8° 33.2°
2 BF
27%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
29°C
29.3° 28.8°
2 BF
74%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.7° 29.2°
2 BF
68%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 29.4°
2 BF
29%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
Athens Pride 2024
EUROKINISSI

Η Αθήνα γιόρτασε το δικό της Pride και έστειλε μήνυμα ότι «ένας νόμος δεν αρκεί» UPD

Με τη μεγάλη παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας και με τη συναυλία που ακολούθησε, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Athens Pride 2024, που φέτος έχει σύνθημα «Ένας νόμος δεν αρκεί».

Η αναφορά είναι σαφής: πρόκειται για τον νόμο για την ισότητα στον γάμο και την τεκνοθεσία, που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, έπειτα από πολυετείς αγώνες της LGBTQI+ Κοινωνίας των Πολιτών, για την προστασία των δικαιωμάτων των LGBTQI+ ανθρώπων στην Ελλάδα.

Πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών και μια καταιγίδα χρωμάτων γέμισε για ακόμα μια φορά το κέντρο της πρωτεύουσας. Παρούσα και η «Εφημερίδα των Συντακτών», χορηγός επικοινωνίας στις εκδηλώσεις, καλύπτοντας τη γιορτή και συμμετέχοντας με το δικό της περίπτερο.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές και οι οργανώσεις της κοινότητας, η πραγματική κοινωνική αλλαγή δεν επέρχεται απλώς και μόνο επειδή μια κυβέρνηση ψηφίζει έναν νόμο, και τα εμπόδια στην κοινωνική ένταξη που τα LGBTQI+ άτομα αντιμετωπίζουν συστηματικά στην οικογένεια, στον εργασιακό χώρο, στο δημόσιο χώρο, στην υγεία, στην εκπαίδευση  και σε όλες τις πτυχές του καθημερινού βίου, παραμένουν. 

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, στο περίπτερο της «Εφ.Συν.» | «Εφ.Συν.» - Δημήτρης Αγγελίδης

Οι λόγοι είναι πολλοί, κοινωνικοί και πολιτικοί, όπως π.χ.

  • Η απουσία της τρίτης καταχώρισης φύλου έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική, σωματική και κοινωνική ευημερία και δημιουργεί γραφειοκρατικά εμπόδια για τα άτομα που δεν ταυτίζονται με το δίπολο άνδρας-γυναίκα. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
  • Τα τρανς άτομα μπορούν να αλλάξουν επίσημα τα ονόματα και τους δείκτες φύλου τους, η διαδικασία είναι χρονοβόρα και δαπανηρή. 
  • Μεταξύ των πολλών εμποδίων για την τεκνοθεσία στο νέο νόμο περί γονικής μέριμνας, η μη αναγνώριση της τρανς-γονεϊκότητας διατηρεί τα νεκρά προσωπικά στοιχεία του γονέα στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού του.

  • Η απουσία ολοκληρωμένης και συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία δεν επιτρέπει στα παιδιά να ενημερωθούν κατάλληλα, με αποτέλεσμα να νιώθουν μπερδεμένα ή/και ότι δεν χωράνε σε αυτή την κοινωνία, ενώ οξύνονται τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, παρά πρωτοβουλίες όπως ο Ν. 5029.  
  • Η έλλειψη εκπαίδευσης ευαισθησίας στον τομέα της υγείας εμποδίζει πολλές λεσβίες, τρανς, ίντερσεξ και μη δυαδικά άτομα να αναζητήσουν κρίσιμη ιατρική περίθαλψη, επειδή φοβούνται παρεμβατικές, ενοχλητικές και ακατάλληλες ερωτήσεις και εξετάσεις. 
  • Τα άτομα που ζουν με τον HIV εξακολουθούν ν’ αντιμετωπίζουν το στίγμα στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας και στην καθημερινότητά τους, παρά κάποιες θετικές πρωτοβουλίες, όπως οι αλλαγές στους όρους της αιμοδοσίας (ΥΑ 2022). 
  • Ο αντιρατσιστικός νόμος (Ν.4285/2014) δεν έχει αποτρέψει τις βίαιες επιθέσεις ή έκφραση ρητορικής μίσους στο δημόσιο λόγο, ακόμα και από ισχυρά πρόσωπα της πολιτικής και του κλήρου.
EUROKINISSI

Το Athens Pride 2024 συνεχίζει τους αγώνες του για την ορατότητα, τις διεκδικήσεις και την κοινωνική συμπερίληψη της LGBTQI+ κοινότητας. Όπως τονίζουν οι διοργανωτές: για όλα αυτά, και για τις πολλές μικρές ή μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, βγαίνουμε στους δρόμους και διεκδικούμε την συνολική κοινωνική αλλαγή που θα φέρει την ουσιαστική ισότητα. 

Μήνυμα για το φετινό Athens Pride από όλο τον κόσμο μέσα από ένα βίντεο:

ΣΥΡΙΖΑ: Συμμετέχουμε για μια Καλύτερη Ζωή Τώρα, Ισότιμα και Περήφανα Παντού

Η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Νεολαία και το Τμήμα Δικαιωμάτων του κόμματος με ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι συμμετέχουν στο Athens Pride 2024 με σύνθημα «Καλύτερη Ζωή Τώρα, Ισότιμα και Περήφανα Παντού».

Και καλούν «όλο τον κόσμο, όλων των φύλων, των προσανατολισμών και των ηλικιών, να έρθει στο περίπτερό μας, στην πλατεία Συντάγματος, για να συζητήσουμε και να δούμε ποιες μπορούν να είναι οι περαιτέρω διεκδικήσεις του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος μετά την ψήφιση της Ισότητας στον Γάμο από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών.

»Να συζητήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης, όπου οι δυνάμεις του σκοταδισμού φαίνεται να κερδίζουν έδαφος. Να αντιταχθούμε στις εσωτερικές δυνάμεις της ακροδεξιάς, που έχουν αρχίσει να παρασέρνουν όλο και περισσότερο κόσμο, σε έναν δρόμο όπου το παρελθόν μας έχει δείξει ότι μπορεί να φέρει μόνο δυστυχία.

»Να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας και τις συμμαχίες μας στο επίπεδο των κινημάτων, στο πεδίο της εργασίας, της υγείας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, των μεταναστών και των προσφύγων κ.α.

»Να ενώσουμε τις φωνές μας με το κεντρικό σύνθημα του φετινού Athens Pride: «Ένας Νόμος Δεν Αρκεί». Στόχος μας είναι η αναθεώρηση του εμβληματικού νόμου για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου σύμφωνα και με διεθνείς καλές πρακτικές. Στόχος είναι να μπορούν όλα τα ζευγάρια να τεκνοθετήσουν, με όποιον τρόπο επιλέξουν. Στόχος είναι ο τερματισμός όλων των διακρίσεων που βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε τομείς όπως Υγεία, Εργασία, Εκπαίδευση, Κοινωνική Πρόνοια, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.ο.κ., μέσω μιας συνολικής μεταρρύθμισης και εθνικής στρατηγικής.

»Συνεχίζουμε τον αγώνα για ισότητα χωρίς εξαιρέσεις, βρισκόμαστε πάντα μπροστά στον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία χωρίς διακρίσεις!».​
 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Αθήνα γιόρτασε το δικό της Pride και έστειλε μήνυμα ότι «ένας νόμος δεν αρκεί»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας