Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
26.9° 22.4°
1 BF
50%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
25.6° 20.5°
1 BF
64%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
24.4° 20.0°
1 BF
54%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.2° 19.9°
0 BF
83%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.7° 21.6°
1 BF
68%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
20.1° 18.4°
2 BF
68%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
2 BF
63%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
24.9° 21.8°
2 BF
73%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
25°C
25.0° 20.1°
2 BF
49%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 24.8°
1 BF
44%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
24.6° 24.6°
2 BF
63%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
2 BF
60%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.4° 21.9°
0 BF
78%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
27°C
26.8° 20.5°
0 BF
48%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
24.8° 24.3°
3 BF
61%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
26.0° 22.7°
1 BF
46%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 24.4°
1 BF
70%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
23°C
24.4° 21.7°
2 BF
90%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
Από αριστερά: Γκιουνάι Νταγκ, Ευγενία Κουνιάκη, Κωνσταντίνα Καρτσιώτη (μέλος του Λαϊκού Μετώπου και συντονίστρια). Στη γιγαντοοθόνη ο Παλαιστίνιος δικηγόρος Φουάντ Μπακέρ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Από αριστερά: Γκιουνάι Νταγκ, Ευγενία Κουνιάκη, Κωνσταντίνα Καρτσιώτη (μέλος του Λαϊκού Μετώπου και συντονίστρια). Στη γιγαντοοθόνη ο Παλαιστίνιος δικηγόρος Φουάντ Μπακέρ

Αρνούνται στον Παλαιστίνιο δικηγόρο Φουάντ Μπακέρ την είσοδο στην Ελλάδα

Επρόκειτο να παραβρεθεί στο 1ο διεθνές συνέδριο στη μνήμη της αγωνίστριας δικηγόρου Εμπρού Τιμτίκ για να μιλήσει για τους αγώνες του παλαιστινιακού λαού ● Χωρίς αιτιολογία το προξενείο της Ελλάδας στη Βηρυτό τού αρνήθηκε τη χορήγηση βίζας

Τον αυθαίρετο και παράνομο αποκλεισμό από το ελληνικό κράτος και το προξενείο της Ελλάδας στη Βηρυτό καταγγέλλει ο δικηγόρος Φουάντ Μπακέρ, ο οποίος είχε ζητήσει βίζα για να έρθει στην Ελλάδα εν όψει του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώνεται στην Αθήνα. Ο Παλαιστίνιος πρόσφυγας, που κατοικεί στον Λίβανο, επρόκειτο να μιλήσει στο συνέδριο που είναι αφιερωμένο στην αγωνίστρια Τουρκάλα δικηγόρο του λαού, Εμπρού Τιμτίκ, που άφησε την τελευταία της πνοή τον Αύγουστο του 2020 έπειτα από απεργία πείνας 238 ημερών, διεκδικώντας μία δίκαιη δίκη.

Στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 ώς τις 7 Απριλίου στη Νομική σχολή της Αθήνας, θα συμμετάσχουν δικηγόροι από όλο τον κόσμο: την Ελλάδα, το Βέλγιο, τις ΗΠΑ, την Καταλονία, τη Χώρα των Βάσκων, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Ινδία και τις Φιλιππίνες, μεταξύ άλλων. Ο Φουάντ Μπακέρ από την Παλαιστίνη ήταν ο μόνος στον οποίο το ελληνικό κράτος αρνήθηκε, χωρίς καμία αιτιολογία, την είσοδο στη χώρα. Ο ίδιος μίλησε διαδικτυακά χθες σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από το Νομικό Γραφείο του Λαού (Διεθνές Τμήμα) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Γραφείου Αθηνών. Στο πάνελ συμμετείχαν η Ευγενία Κουνιάκη, μέλος Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την Εναλλακτική Παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή, όπως και ο δικηγόρος Γκιουνάι Νταγκ από το Νομικό Γραφείο του Λαού.

Ο ίδιος έκανε λόγο για αυθαίρετη στάση της κυβέρνησης, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υποστήριξή της στην ισραηλινή κατοχή στην Παλαιστίνη. «Στην Ελλάδα δεν αιτήθηκα πολιτικό άσυλο ή τουριστική βίζα. Αιτήθηκα να έρθω και να μιλήσω σε ένα συνέδριο για την κατάσταση στην Παλαιστίνη. Δεν θα μιλούσα για μένα, αλλά εκ μέρους όσων βιώνουν το ισραηλινό απαρτχάιντ. Ο,τι και αν κάνουν, θα είμαι περήφανος που είμαι Παλαιστίνιος. Δεν θα άλλαζα την εθνική μου ταυτότητα, και η απαγόρευση μίας βίζας δεν μπορεί να σταματήσει τον αγώνα μας», σημείωσε ο Παλαιστίνιος δικηγόρος.

Αναφέρθηκε μάλιστα στους χιλιάδες ανθρώπους που αγωνίζονται για να επιβιώσουν, αντιμέτωποι με τον λιμό, την απουσία υγειονομικής περίθαλψης και τον διαρκή εσωτερικό εκτοπισμό. «Τι να πούμε για τους Παλαιστίνιους που είναι στα καμπ και δεν έχουν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, πρόσβαση στην τροφή και στον ήλιο; Τι να πούμε για τους Παλαιστίνιους που ζουν στη Γάζα και δεν μπορούν να γυρίσουν σπίτια τους; Εκείνους που είναι στη Δυτική Οχθη και την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ;» διερωτήθηκε ο Φουάντ Μπακέρ.

«Για πάνω από 75 χρόνια οι Παλαιστίνιοι βιώνουμε καθημερινά εγκλήματα πολέμου, εθνοκάθαρση, μια σύγχρονη σφαγή. Η διεθνής κοινότητα παίρνει την πλευρά του Ισραήλ, πεθαίνει κόσμος από τις πολιτικές της φτώχειας και της ανέχειας [...] έχω χάσει μέλη της οικογένειάς μου από το Ισραήλ και πάνω από 20 φίλους που η επικοινωνία μας περιορίζεται μέσω διαδικτύου» υπογράμμισε. Ο δικηγόρος σημείωσε πως οι Παλαιστίνιοι είναι πολεμιστές της αντίστασης και όχι τρομοκράτες και πως «για κάθε βήμα που κάνουμε θα πρέπει να αποδεικνύουμε την αγάπη για τον λαό μας, την ελευθερία και την αντίσταση».

Ο Γκιουνάι Νταγκ, πολιτικός πρόσφυγας από την Τουρκία, υπογράμμισε για την περίπτωση του Φουάντ πως το προξενείο της Ελλάδας στη Βηρυτό «δεν έδωσε καμία δικαιολογία για αυτή την άρνηση, αλλά ξέρουμε πως οφείλεται στη συμμαχία της Ελλάδας με το Ισραήλ», συμπληρώνοντας πως η δίκαιη αντίσταση θεωρείται τρομοκρατία. «Αυτό θα ανέπτυσσε στην ομιλία του και ήθελαν να τον σταματήσουν [...] Το ελληνικό κράτος όμως δεν μπορεί να σταματήσει την πάλη αυτή, είναι κομμάτι του αγώνα μας και της δικηγορίας που ασκούμε».

Η δικηγόρος Ευγενία Κουνιάκη υπογράμμισε την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει το Ισραήλ. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», σημείωσε, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στην παλαιστινιακή αντίσταση και στους δικηγόρους που μάχονται αυτό το διάστημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις νομικές συνέπειες της κατοχής παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αρνούνται στον Παλαιστίνιο δικηγόρο Φουάντ Μπακέρ την είσοδο στην Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας