Ανταποκρινόμενη με ευθύνη στην αποστολή που της έχει αναθέσει ο νομοθέτης ως ο Εθνικός Θεσμός για την προώθηση και την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΘΑΔ) και του ανεξάρτητου συμβουλευτικού οργάνου της Πολιτείας, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) παρακολουθεί τα ζητήματα που άπτονται της προώθησης και προστασίας των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, επισημαίνοντας ότι συνεχίζει να εργάζεται για την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των έμφυλων διακρίσεων και την κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους βάσει των υπερνομοθετικών κανόνων που επιβάλλουν την εξάλειψη των στερεοτύπων και των κοινωνικών προκαταλήψεων.
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕΔΑ υπέβαλε, τον Ιούνιο του 2021, τις προτάσεις και παρατηρήσεις της προς την Επιτροπή που συστάθηκε από τον πρωθυπουργό για τη σύνταξη της Εθνικής Στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, με στόχο την ουσιαστική συμμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης με τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Με βάση το υπόμνημά της:
- Η ΕΕΔΑ συστήνει στις αρμόδιες κρατικές αρχές την αναγνώριση του δικαιώματος γάμου με ταυτόχρονη δυνατότητα αναγνώρισης γονεϊκών δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από τυχόν μεταγενέστερη τεκνοθεσία μέσω της δικαστικής οδού προκειμένου για την ίδρυση συγγένειας.
- Η ΕΕΔΑ συστήνει στις αρμόδιες κρατικές αρχές τη ρητή πρόβλεψη δυνατότητας νομικής αναγνώρισης του γονεϊκού ρόλου στο μη βιολογικό γονέα ανεξάρτητα από τη ύπαρξη ή ανυπαρξία στον παρόντα χρόνο της συμβιωτικής σχέσης των δύο ενηλίκων μερών.
- Η ΕΕΔΑ καλεί την Πολιτεία να αναγνωρίσει το τεκμήριο γονεϊκότητας για τέκνα εντός γάμου ή εντός συμφώνου συμβίωσης, καθώς και τη δυνατότητα επέκτασης του δικαιώματος συμβολαιογραφικής εκούσιας αναγνώρισης τέκνων για τα εκτός γάμου τέκνα.
- Η ΕΕΔΑ προτείνει τροποποίηση με το παρόν ΣχΝ της παρ. 2 του Άρθρου 5 του Ν. 4491/2017, ώστε όταν επέρχεται νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου τρανς γονέα και άρα μεταβολή του καταχωρισμένου φύλου του τρανς γονέα στις ληξιαρχικές πράξεις του, να μεταβάλλονται ακολούθως και οι ληξιαρχικές πράξεις των τέκνων του, ούτως ώστε να αποφεύγονται διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις ληξιαρχικές εγγραφές γονέα-τέκνου.
- Η ΕΕΔΑ καλεί την Πολιτεία να μεριμνήσει για την τροποποίηση των ταξινομητικών καταλόγων ψυχικών διαταραχών, ακολουθώντας τις σύγχρονες εξελίξεις για την πλήρη αποψυχιατρικοποίηση των τρανς ταυτοτήτων, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα διεμφυλικά/τρανς πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, θα πάψουν να στιγματίζονται.
- Η ΕΕΔΑ συστήνει στις αρμόδιες κρατικές αρχές την επέκταση της δυνατότητας ΙΥΑ (Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή) στη χώρα μας σε όλα τα πρόσωπα ανεξαρτήτως φύλου.
Αναλυτικά ολόκληρο το υπόμνημα της ΕΕΔΑ:
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας