• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.4°C / 30.8°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 28.6°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 29.0°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 25.7°C
  4 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.4°C
  4 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 28.2°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.0°C / 27.7°C
  1 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  5 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.4°C / 31.0°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 27.7°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  94%

Νέος σχεδιασμός της Υπηρεσίας Ασύλου θα απαιτηθεί κατόπιν της αποφάσης της συνόδου κορυφής που έλαβε η Ε.Ε. για μετεγκατάσταση 66.000 προσφύγων απο την Ελλάδα σε άλλα κράτη

Φωτ.: Βασίλης Μαθιουδάκης

Λείπει η χρηματοδότηση

 • A-
 • A+

Η απόφαση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., που προβλέπει τη μετεγκατάσταση 66.000 προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη, χαρακτηρίζεται θετική, ωστόσο η υλοποίησή της απαιτεί νέο σχεδιασμό της υπηρεσίας Ασύλου και, το κυριότερο, γενναία χρηματοδότηση προκειμένου να ανταποκριθεί η υπηρεσία στις επιπλέον απαιτήσεις.

Σύμφωνα με όσα είπε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου στο ΑΠΕ, θα χρειαστούν περισσότεροι από 120 νέοι υπάλληλοι-χειριστές, καινούργια γραφεία στην Αττική και ενδεχομένως σε νησιά, προμήθεια νέου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και διερμηνέων, όπως και παραγωγή πληροφοριακού υλικού.

Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα η υπηρεσία παραμένει υποστελεχωμένη και χωρίς να έχει αναπτύξει πλήρως τη λειτουργία της, τίθεται το ερώτημα αν είναι ρεαλιστικός ο στόχος της έγκαιρης υλοποίησης της απόφασης μετεγκατάστασης και με ποιες προϋποθέσεις ή αν θα παραμείνει άλλος ένας φιλόδοξος στόχος στα χαρτιά.

Η Επιτροπή έχει προτείνει την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς των προσφύγων, 500 ευρώ για κάθε άτομο (αναζητείται ο φορέας που θα αναλάβει το σχέδιο μεταφοράς, ενώ γίνονται συζητήσεις με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης), ωστόσο παραμένει η εκκρεμότητα της χρηματοδότησης της διαδικασίας ασύλου, που υπολογίζεται σε 300 με 350 ευρώ για κάθε πρόσφυγα.

Την ίδια ώρα, τους 107.843 έφτασαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα μόνο τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού. Παράλληλα ήταν ο πρώτος μήνας που ανακόπηκε η αυξητική τάση των αιτημάτων ασύλου, που μειώθηκαν σε 1.050 από 1.250 τον Ιούλιο.

Η Υπηρεσία αποδίδει τη μείωση στην αγωνία των προσφύγων να περάσουν από την Ουγγαρία πριν χτιστεί ο φράχτης στα σύνορα με τη Σερβία.

Σε περίπτωση που η Ε.Ε. επιμείνει στην πολιτική κλειστών συνόρων, μπορεί να υπάρξει νέα αύξηση των αιτήσεων ασύλου.

«Θα έχουμε όμως και πολλούς ανθρώπους που θα παραμένουν περισσότερο στην Ελλάδα και θα προσπαθούν να βρουν άλλον τρόπο να φύγουν. Σιγά σιγά θα δούμε ότι ανοίγουν δρόμοι μέσω Αλβανίας, μέσω Βουλγαρίας, θα ενισχυθούν πάλι οι προσπάθειες να φύγει ο κόσμος με πλοία προς την Ιταλία...», δηλώνει η διευθύντρια της Υπηρεσίας.

Αλλωστε, τόσο η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ όσο και η Διεθνής Αμνηστία, ενώ χαρακτηρίζουν θετικό βήμα την απόφαση για τη μετεγκατάσταση, εκφράζουν την απογοήτευσή τους από τη σύνοδο και καλούν την Ε.Ε. να αυξήσει τις ασφαλείς και νόμιμες διόδους των προσφύγων, διαφορετικά το πρόβλημα θα συνεχιστεί.

Την ίδια στιγμή, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει μπλοκάρει τη διαδικασία χρηματοδότησης της σίτισης όσων μένουν σε κέντρα κράτησης, υποδοχής και φιλοξενίας, θεωρώντας παράνομη την εξαίρεση της χρηματοδότησης από τη διαδικασία δημόσιου διαγωνισμού, η οποία όμως χρειάζεται πολύ χρόνο. Προς το παρόν, η αστυνομία εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης της σίτισης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μειώθηκαν οι θέσεις για ανήλικους πρόσφυγες, αυξήθηκαν οι κρατούμενοι
Οχι μόνο δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της κυβέρνησης να λειτουργούν 2.500 θέσεις φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στο τέλος του 2017, αλλά οι θέσεις μειώθηκαν σε σχέση με το 2016. Αυξήθηκαν...
Μειώθηκαν οι θέσεις για ανήλικους πρόσφυγες, αυξήθηκαν οι κρατούμενοι
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκές ασκήσεις επί χάρτου για την πολιτική ασύλου
Από το τέλος του 2016 η Ελλάδα δέχεται τις περισσότερες αιτήσεις από κάθε άλλο ευρωπαϊκό κράτος σε σχέση με τον πληθυσμό. Τι περιλαμβάνει το υπόμνημα της Υπηρεσίας Ασύλου, ποιοι οι στόχοι και οι προκλήσεις •...
Ευρωπαϊκές ασκήσεις επί χάρτου για την πολιτική ασύλου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η διαδικασία ασύλου παραδίδεται στο EASO
Με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα επιτρέπει στους υπαλλήλους του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου, που ακολουθεί την αντιπροσφυγική ατζέντα της Ευρωπαϊκής...
Η διαδικασία ασύλου παραδίδεται στο EASO
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Υπόλογη η Ελλάδα για τα... απόνερα της «συμφωνίας»
Καμία νομική αξία δεν έχει η αμφισβητούμενη «συμφωνία» Ε.Ε. και Τουρκίας στο προσφυγικό, που φαίνεται ότι αποτελεί απλώς μια πολιτική διακήρυξη και όχι ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο, όπως επισήμανε στη χθεσινή...
Υπόλογη η Ελλάδα για τα... απόνερα της «συμφωνίας»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πειραματόζωο και για το ενιαίο σύστημα ασύλου η Ελλάδα
Οσα συμβαίνουν με τη διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα, που φαίνεται πως στοχεύει ανοιχτά πια όχι στη μεγαλύτερη δυνατή προστασία των προσφύγων, αλλά στον αποκλεισμό όσο το δυνατόν περισσότερων, θα αποτελέσουν...
Πειραματόζωο και για το ενιαίο σύστημα ασύλου η Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αιτούντες άσυλο ή πληθυσμοί προς ανταλλαγή;
Ενώ η αυριανή σύνοδος της Ε.Ε. με την Τουρκία αναμένεται να ξεκινήσει με μια παρουσίαση εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που υπερασπίζεται τη νομιμότητα της συμφωνίας των δύο μερών και τη συμβατότητά της με...
Αιτούντες άσυλο ή πληθυσμοί προς ανταλλαγή;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας