Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
3 BF
61%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
18.1° 15.5°
3 BF
64%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
2 BF
71%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
58%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
88%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 13.8°
1 BF
58%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
15.1° 10.4°
1 BF
66%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
72%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
17.1° 15.5°
4 BF
70%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 16.2°
1 BF
63%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
3 BF
72%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.0° 13.7°
2 BF
82%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
72%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.6° 13.9°
0 BF
77%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.3° 15.5°
2 BF
66%
Ρόδος
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
14°C
14.3° 13.8°
3 BF
86%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.9° 15.6°
2 BF
48%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
13°C
12.7° 12.3°
2 BF
91%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 15.7°
2 BF
69%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.0° 13.0°
3 BF
55%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 02 Μαρτίου, 2024

Παρέμβαση Συνηγόρου του Πολίτη για διακρίσεις σε βάρος ανάπηρων παιδιών

«Στη χώρα των πολλαπλών αποκλεισμών η υποκρισία περισσεύει. Η στοργική πολιτεία μας φρόντισε να αποκλείσει τα ανάπηρα παιδιά κάτω των 16 ετών από το να έχουν «Προσωπικό Βοηθό»», σημειώνει ο Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα.

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία σήμερα 3 Δεκεμβρίου και ενώ περισσεύουν οι δηλώσεις πολιτικών για την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες, ο Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα καταγγέλλει την κυβερνητική υποκρισία στο θέμα του Προσωπικού Βοηθού, καθώς δεν έχει μεριμνήσει ώστε να αφορά και τους ανήλικους κάτω των 16 ετών.

Με αφορμή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μονογονεϊκή οικογένεια με μέλος ένα αγόρι 14,5 ετών, το οποίο έπειτα από τροχαίο χρειάζεται την 24ωρη φροντίδα της μητέρας του,  ο ιατρός και πρόεδρος του «Πανελλαδικού Συλλόγου SOS τροχαία εγκλήματα»  Γ. Κουβίδης κατέθεσε αναφορά στον  Συνήγορο του Πολίτη για να θέσει το θέμα της παραβίασης δικαιωμάτων παιδιού κάτω των 16 ετών.

Αφού εξέτασε το πλαίσιο η Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Θεώνη Κουφονικολάκου ξεκαθαρίζει πως «είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο αποκλείει τη συμμετοχή ανηλίκων κάτω των 16 ετών και από την αίτηση για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Η Αρχή θεωρεί βάσιμο τον προβληματισμό του αναφερόμενου, ιδίως, για τις περιπτώσεις τόσο σοβαρής σύνθετης αναπηρίας και ιατρικής κατάστασης ανηλίκων στην εφηβεία οι οποίοι δεν έχουν καμία πραγματική δυνατότητα φροντίδας και υποστήριξης, από άλλες υπηρεσίες της Πολιτείας».

Η Βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη καλεί το αρμόδιο υπουργείο να επανεξεταστεί το γενικό ζήτημα στο πλαίσιο εθνικής υλοποίησης του προγράμματος του προσωπικού βοηθού αλλά και του κοινοποιήσει τις δυνατότητες υποστήριξης για τη συγκεκριμένη περίπτωση εφήβου με αναπηρία και της οικογένειας του.

Πρόκειται για «απάντηση που επιβεβαιώνει τη βασιμότητα όσων καταγγείλαμε και διεκδικούμε» τονίζει με τη σειρά του ο Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα.

Και συμπληρώνει: «Να εκφράσουμε και μια απορία: τόσες και τόσες αναπηρικές και «φιλοαναπηρικές» οργανώσεις, τόσες και τόσες οργανώσεις για τα δικαιώματα του παιδιού και σε κανενός την αντίληψη δεν υπέπεσε το θέμα; Προφανώς και το γνώριζαν, γιατί δεν αφορά σε ένα μονον παιδί, αλλά μάλλον δεν ήθελαν να στενοχωρήσουν τους αρμόδιους που τόσους αγώνες κάνουν υπέρ των αναπήρων για μια «μικροπαράλειψη»...»

«Στη χώρα των πολλαπλών αποκλεισμών η υποκρισία περισσεύει», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει.

Η περίπτωση του ανήλικου που έφτασε στον Συνήγορο του Πολίτη

Σύμφωνα με την αναφορά του κ. Κουβίδη, ο ανήλικος Λ. Ζ 14,5 ετών (ημ γεν 24.04.2009) σε συνέχεια τροχαίου ατυχήματος στις 18.09.2017 στη Σκύρο, όπου οδηγός μηχανής παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά το τότε οχτάχρονο παιδί, ζει πλέον με τετραπληγία, τραχειοστομία και άλλες σοβαρές μόνιμες βλάβες οι οποίες του έχουν επιφέρει συνολικό ποσοστό αναπηρίας 90%. Λαμβάνει φροντίδα στο χώρο κατοικίας του, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, αποκλειστικά από τη μητέρα του καθώς ο πατέρας του έχει αποβιώσει. Το παιδί παρακολουθεί κατ’ οίκον διδασκαλία, ωστόσο, η διάθεση των εκπαιδευτικών κάθε έτος υλοποιείται με καθυστέρηση από την έναρξη του σχολικού έτους ή υλοποιείται μόνο από ορισμένες ειδικότητες.  Η οικογένεια είναι μέλος του πανελλαδικού συλλόγου SOS τροχαία εγκλήματα.

Ο κ. Κουβίδης επισήμανε προς την Αρχή ότι στη βάση της συνολικής κατάστασης του παιδιού, ιδίως, λόγω της μόνιμης τραχειοστομίας το παιδί βρίσκεται διαρκώς κατ’ οίκον καθώς και ότι «μοναδικός άνθρωπος που έχει αναλάβει την φροντίδα του Λ. είναι η μητέρα του Μ. φροντίζοντας το παιδί επί 24ώρου βάσεως επί 7 ημέρες την εβδομάδα, επί 365 ημέρες το χρόνο. Η οικογένεια έχει πενιχρά εισοδήματα (μία μικρή σύνταξη από τον πατέρα και το επίδομα αναπηρίας) ενώ η μητέρα που φυσικά είναι αδύνατον να δουλέψει, δεν έχει πλέον και ασφαλιστική κάλυψη με ότι αυτό συνεπάγεται για την ίδια, αλλά και για το παιδί. Επιπρόσθετα, εξειδικευμένες εξετάσεις που απαιτούνται για τις παθήσεις του γίνονται βασικά στον ιδιωτικό τομέα…». Ο ίδιος θεωρεί ότι η ρύθμιση πλήττει πολλά παιδιά στην ίδια κατάσταση και προσθέτει ότι «συνήθως οι οικογένειές τους αισθάνονται τόσο αδύναμες και εγκλωβισμένες μέσα στα προβλήματά τους που αδυνατούν ακόμα και να θέσουν το πρόβλημα».

Δηλώσεις λόγω ημέρας

«Χρέος της Πολιτείας είναι -και το επισημαίνω με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία- να κάνει καθημερινά προσπάθεια ώστε να αρθούν τα πάσης φύσεως εμπόδια που δεν επιτρέπουν στους συμπολίτες μας με αναπηρία να βιώνουν όσα δικαιούνται. Χωρίς διακρίσεις και ξεπερασμένες αντιλήψεις, αλλά με αλληλεγγύη και κατανόηση ώστε καθένας και κάθε μία να αξιοποιεί τις δεξιότητές του, έχοντας συμπαραστάτη του το κράτος, αλλά και τον διπλανό του», αναφέρει  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάρτηση του στο Facebook.

«Η μέχρι τώρα πολιτική μας περιλαμβάνει νέους θεσμούς όπως ο προσωπικός βοηθός, ενίσχυση της αποϊδρυματοποίησης. έμφαση σε έργα προσβασιμότητας που έχουν ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, καθώς και τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας. Η Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 αποδεικνύει ότι συμπορευόμαστε με το αναπηρικό κίνημα, σχεδιάζοντας ένα «καλύτερο σήμερα με όλους»», συμπληρώνει σχετικά.

«Κάναμε πολλά βήματα από το 2019 για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Γνωρίζω όμως ότι έχουν να γίνουν πολλά ακόμη, ώστε κανένας και καμία να μην μένει πίσω. Ξέρω ότι έχουμε όλοι μαζί - και εγώ προσωπικά - πολλή δουλειά να κάνουμε για να εξαλείψουμε αποκλεισμούς, εξαιρέσεις και προκαταλήψεις», δήλωσε σήμερα σε εκδήλωση στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο υπουργός Επικρατείας, με αρμοδιότητα στο Συντονιστικό Μηχανισμό των Ατόμων με Αναπηρία, Σταύρος Παπασταύρου.

Ο υπουργός Επικρατείας κατέληξε με τη διαβεβαίωση, «η νέα Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που σύντομα θα ανακοινωθεί, θα μας φέρει πιο κοντά στη κοινωνία που οραματιζόμαστε. Μια πολιτισμένη κοινωνία που θα σέβεται και θα εγγυάται ισότιμη πρόσβαση σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Παρέμβαση Συνηγόρου του Πολίτη για διακρίσεις σε βάρος ανάπηρων παιδιών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας