Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ο πρώτος που άνοιξε τα σύνορα ήταν ο... Αντώνης Σαμαράς»

«Η μόνη δυνατότητα είναι να χορηγεί η Ε.Ε. ανθρωπιστικές θεωρήσεις από τις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Ετσι θα αποτρέψει τους ανθρώπους να ρισκάρουν τη ζωή τους στις βάρκες» δηλώνει στην ΕΦ.ΣΥΝ. η Τ. Χριστοδουλοπούλου

ΕUROKINISSI

«Ο πρώτος που άνοιξε τα σύνορα ήταν ο... Αντώνης Σαμαράς»

  • A-
  • A+

Η τέως αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, απαντά στις κατηγορίες για την πολιτική που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό και σχολιάζει την προσφώνηση «κυρία Τασία», με την οποία της απευθύνονται οι πολιτικοί της αντίπαλοι

- Η κυβέρνηση διατήρησε τον φράχτη στον Εβρο, ενώ κατηγορεί την Ουγγαρία που κατασκευάζει φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία. Δεν είναι αντιφατικό;

Το αυτονόητο για μια χώρα, που θα διακρινόταν για την ψυχραιμία και τον ορθολογισμό της, θα ήταν να ανοίξει τον φράχτη, όταν υπάρχει τόσο μεγάλη εισροή στα τουριστικά νησιά, παίρνοντας υπόψη και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στη θάλασσα. Ημουν εξαρχής αντίθετη στον φράχτη, όχι μόνο επειδή συμβολίζει την Ευρώπη-φρούριο, αλλά και επειδή είναι παράνομο να μην αφήνεις δίοδο για τους πρόσφυγες.

Καταλαβαίνετε όμως τι θα σήμαινε αυτό για μια κυβέρνηση της Αριστεράς όπως και για οποιαδήποτε κυβέρνηση. Δυστυχώς, σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει πολιτικό θάρρος για ρηξικέλευθες λύσεις, αναγκάζεσαι να ακολουθείς την πεπατημένη, γιατί πρέπει να απολογείσαι διαρκώς στον ανείπωτο εθνικισμό που τον αξιοποιούν όλοι, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.

Θεωρώ όμως μεγάλη ευλογία που υπήρχε κυβέρνηση της Αριστεράς, όταν το προσφυγικό βγήκε με τόση ένταση στην επικαιρότητα, διαφορετικά η Ελλάδα θα ήταν σήμερα η ντροπή της Ευρώπης, μαζί με την Ουγγαρία.

- Η Ν.Δ., το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ σάς κατηγορούν ότι έχετε αφήσει ανοιχτά τα θαλάσσια σύνορα.

Για να δούμε τις πολιτικές σκοπιμότητες, με τις οποίες χειρίζονται το ζήτημα οι συντηρητικές δυνάμεις, ο πρώτος που άνοιξε τα χερσαία σύνορα ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, για να μπουν οι Αλβανοί και οι Βορειοηπειρώτες.

Το επιχείρημα είναι τελείως προσχηματικό. Ακόμα και αν υποθέταμε ότι υπήρχε αποτελεσματικός τρόπος επιτήρησης των 16,5 χιλιάδων χιλιομέτρων θαλασσίων συνόρων μας, ακόμα και αν δεν ήμασταν υποχρεωμένοι από το διεθνές δίκαιο να διασώζουμε τους πρόσφυγες που τρυπούν τις βάρκες τους και πέφτουν στη θάλασσα, το κλείσιμο των συνόρων, όπως το εννοούν, σημαίνει πως θα έπρεπε να πυροβολούμε τους νεοεισερχόμενους ή να κάνουμε επιχειρήσεις αποτροπής, που μπορεί να μοιάζουν ήπιες, αλλά στη θάλασσα εγκυμονούν μεγάλους κίνδυνους.

Γι' αυτό άλλωστε μετά το Φαρμακονήσι η Ν.Δ. έδωσε εντολή να μη γίνονται τέτοιες επιχειρήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν φυλάσσονται τα θαλάσσια σύνορα. Αν μπει εχθρικό πλοίο, θα αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό, είναι τελείως διαφορετικό. Εκτός αν θεωρεί κανείς τους πρόσφυγες εξωτερικούς εχθρούς. Εμείς είμαστε υπερήφανοι που επί των ημερών μας δεν πνίγηκε κανένας κατά τη διάρκεια της διάσωσης. Αυτό εγγυήθηκαμε, έτσι θα συνεχίσουμε, αν επανεκλεγούμε.

- Σας κατηγορούν επίσης ότι δεν διαχωρίζετε τους πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 20% των νεοεισερχόμενων.

Είναι και αυτό τελείως προσχηματικό. Στο στάδιο της διάσωσης και της υποδοχής δεν μπορεί να γίνει κανένας διαχωρισμός. Οπως συνέβαινε και επί Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, η πρώτη κίνηση των Εισαγγελιών είναι να απέχουν από την ποινική δίωξη, άρα να αποποινικοποιούν το αδίκημα της παράνομης εισόδου, εξισώνοντας πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο στάδιο της ταυτοποίησης, μπορείς με βάση τη χώρα προέλευσης να σχηματίσεις μια πρώτη γνώμη. Ομως δεν είναι ασφαλής, γιατί σε όλες τις χώρες υπάρχουν βία, συρράξεις και πολιτικές διώξεις. Την ασφάλεια την παρέχει μόνο η διαδικασία ασύλου.

Εάν κάναμε λοιπόν αυτό που λέει η Ν.Δ., θα έπρεπε να κρατάμε όλο αυτό τον κόσμο σε κέντρα κράτησης, με την υποχρέωση να τους σιτίζουμε και να τους παρέχουμε όσα δικαιούνται. Η εμπειρία δείχνει ότι θα ζητήσουν άσυλο, όπως έχουν το δικαίωμα, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνουν στη χώρα ένα με δύο χρόνια, μέχρι να αποφανθούν η Υπηρεσία Ασύλου και η Αρχή Προσφυγών.

Στη συνέχεια, πολλοί από όσους δεν πάρουν άσυλο πρέπει να μείνουν στην Ελλάδα σε καθεστώς ανοχής, που σημαίνει άδεια παραμονής, μέχρι να γίνει εφικτή η απέλασή τους.

Αυτό συμβαίνει επειδή δεν συνεργάζονται τα προξενεία των χωρών και δεν πιστοποιούν την υπηκοότητά τους. Να σημειώσουμε για το υποτιθέμενο ρεκόρ απελάσεων της ΝΔ πως το μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν την Αλβανία και δεν επηρεάζουν την κατάσταση, γιατί συχνά ξαναμπαίνουν στη χώρα.

Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, οι νεοεισερχόμενοι μετανάστες φεύγουν κατευθείαν, γιατί κανείς δεν επιθυμεί να μείνει στην Ελλάδα της ανεργίας και της φτώχειας. Ο καθένας μπορεί να κρίνει, αν οι προτάσεις της Ν.Δ. είναι ρεαλιστικές και ορθολογικές ή αν είναι ιδεολογικά φορτισμένες, με σκοπό να κινητοποιήσουν ξενοφοβικά συναισθήματα.

- Η Φώφη Γεννηματά σάς κατηγόρησε ότι δεν εφαρμόσατε το σχέδιο «Ιώνη», που, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», είχε εκπονήσει η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Κανένα σχέδιο δεν μπορεί να απαντήσει επαρκώς, όταν έχεις διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που θέλουν να φύγουν γρήγορα. Το βλέπουμε αυτές τις μέρες που η γρήγορη μεταφορά από τα νησιά δημιούργησε πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο εν συνεχεία μεταφέρεται στην Ειδομένη, όπου εκεί έχεις να κάνεις με τα σύνορα άλλων χωρών.

Αυτό δείχνει πόσο πολύπλοκο ζήτημα είναι η προσφυγική κρίση, που δεν σου επιτρέπει έστω να ισχυριστείς ότι τη διαχειρίζεσαι. Παρόλα αυτά, στοιχεία του προγράμματος «Ιώνη», που δεν το υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση, τα υλοποιήσαμε εμείς, σε πείσμα τοπικών αρχών που διαρκώς έβαζαν τρικλοποδιά σε κάθε λύση γιατί θεωρούσαν ότι είναι ντροπή για τα νησιά τους να υπάρχουν χώροι υποδοχής προσφύγων.

Όπου υπήρχε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, όπως στη Μυτιλήνη, συνεργαστήκαμε καλά και, όσο ο αριθμός ήταν σχετικά ελεγχόμενος, υπήρξε η δυνατότητα μεταφοράς. Αλλού, όπου οι δημοτικές αρχές δεν έκαναν καμία προσπάθεια, τα προβλήματα είναι ακόμα μεγαλύτερα, όπως στην Κω και τη Λέρο.

Μισθώσαμε δύο πλοία, ενώ βρισκόμασταν σε χρηματοδοτικό κενό και έπρεπε να πάρουμε χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, και μάλιστα κατηγορηθήκαμε γιατί πληρώνουν εισιτήριο οι πρόσφυγες -με την εξαίρεση όσων δεν έχουν τη δυνατότητα-, ενώ όταν πληρώνουν στις ακτοπλοϊκές εταιρείες το θεωρούν όλοι πολύ φυσιολογικό.

Όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα στο Πεδίο του Άρεως, καταλήξαμε στη λύση του Ελαιώνα, που επί των ημερών μας κατάφερε να γεμίσει μόνο τις 200 θέσεις και τώρα έχουν γεμίσει και οι 700 και δεν χωρούν οι υπόλοιποι. Το λέω αυτό για να δείξω ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη και αν κάνεις, η πραγματικότητα διαρκώς την υπερβαίνει.

Στην Αθήνα έχουμε επίσης εντοπίσει χώρους που τους προορίζαμε για ανθρώπους που ζητούν άσυλο, μας είχαν παραχωρηθεί και τους έιχαμε συμπεριλάβει στο αίτημά μας για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Επίσης, σχεδιάζαμε να κάνουμε δομές φιλοξενίας και στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το δήμαρχο, αλλά δεν προλάβαμε να παραλάβουμε χώρους που είχε ζητήσει ο δήμος από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για να φιλοξενούνται εκεί άνθρωποι πριν φτάσουν στην Ειδομένη.

Στην Ειδομένη απαγορεύεται να κάνουμε καταυλισμούς, επειδή είναι παραμεθόρια περιοχή, και ας συγκεντρώνονται εκεί 400 με 10.000 άνθρωποι, αναλόγως της στάσης που κρατούν τα Σκόπια. Σε τέτοιες συνθήκες, τι προγραμματισμό μπορεί να κάνει μια χώρα;

- Η πολιτική Δένδια, που θεωρείται αδιέξοδη και πολυέξοδη από οργανώσεις και οργανισμούς, φαίνεται να προκρίνεται από πολλά κράτη μελη της Ε.Ε. Αν επανεκλεγείτε, τι στάση θα κρατήσετε στη σύνοδο υπουργών στις 8 Οκτωβρίου, που αναμένεται να πάρει αποφάσεις;

Οπως δώσαμε μάχη, για να περιληφθεί η Ελλάδα στις χώρες που χρειάζονται αλληλεγγύη και έκτακτη οικονομική ενίσχυση -γιατί η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν περιλάμβανε την Ελλάδα-, έτσι θα δώσουμε τη μάχη και εναντίον των προτάσεων που θέλουν να κάνουν την Ελλάδα και την Ιταλία ζώνες αναμονής και αποθήκες ψυχών, για να κοιμούνται ήσυχες οι πλούσιες χώρες του Βορρά.

Οπως κατέρρευσε το «Δουβλίνο» και υποχρεώθηκε να το αναστείλει η Γερμανία, άσχετα αν στη συνέχεια ανέστειλε τη συνθήκη Σένγκεν για να δείξει ότι φροντίζει τα σύνορά της, έτσι και αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να αντέξουν.

Δεν μπορεί να μετατραπούν όλη η Ελλάδα και όλη η Ευρώπη σε ένα απέραντο κέντρο κράτησης. Αφού δεν μπορεί η ΕΕ να σταματήσει τον πόλεμο στη Συρία, να παρέμβει στις φτωχές χώρες για να αφήσει τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές να τις αξιοποιούν οι λαοί αυτών ων χωρών, πρέπει τουλάχιστον να παρέμβει στις συνέπειες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες πολέμου και οι πρόσφυγες πείνας, γιατί περί αυτού πρόκειται.

Η μόνη δυνατότητα είναι να χορηγεί η Ε.Ε. ανθρωπιστικές θεωρήσεις από τις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Ετσι θα αποτρέψει τους ανθρώπους να ρισκάρουν τη ζωή τους στις βάρκες, θα γίνεται οργανωμένα η μετακίνησή τους και -για όσους κόπτονται μήπως μεταξύ των εισερχόμενων βρίσκονται τζιχαντιστές- θα γίνεται έλεγχος μέσω των προξενείων. Ο,τιδήποτε άλλο θα το ξεπεράσει ο χρόνος και η πραγματικότητα.

- Τι απαντάτε σε μια κριτική από τα Αριστερά, που κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία στο προσφυγικό ζήτημα, από τη στιγμή που συμμετέχει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις που δημιουργούν προσφυγικά ρεύματα;

Μπορώ να αναφέρω ακόμα περισσότερες αντιφάσεις τέτοιου τύπου, εγγενείς στο σύστημα. Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ μίλησα δύο φορές, μία με την ιδιότητα του μέλους και μία με την ιδιότητα της υπουργού. Μιλώντας με την τελευταία ιδιότητα, είπα πως τρέμω μη βρεθούμε εκτός ΕΕ, για το τι μπορεί να συμβεί στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Ωστόσο, ζητήματα όπως οι γεωστρατηγικοί συσχετισμοί, ο τρόπος που υπερασπίζεται κανείς την εθνική ανεξαρτησία, το πώς τοποθετείται απέναντι σε πολέμους και στην οικονομική εκμετάλλευση των λαών, όλα αυτά είναι εξαιρετικά πολύπλοκα ζητήματα γα να τα θυμόμαστε όταν θέλουμε να κάνουμε κριτική στο προσφυγικό.

- Ενώ ο Γιάννης Μουζάλας συνεχίζει -όπως λέει ο ίδιος- τη δική σας πολιτική, τα ΜΜΕ και η αντιπολίτευση τον αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικά. Πώς το εξηγείτε;

Είναι υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης που βρίσκεται στο απυρόβλητο, γιατί την αντιμετωπίζουν σαν πρόβα ή πρόπλασμα μιας -υποτίθεται- ουδέτερης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που το σύστημα αγωνιά να περάσει στον ελληνικό λαό. Το δεύτερο και βασικότερο είναι πως είναι άντρας.

- Τόσο ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης αρέσκονται να σας αποκαλούν «κυρία Τασία». Πώς το σχολιάζετε;

Προφανώς το θεωρούν λαϊκό όνομα, γι' αυτό και το χρησιμοποιούν μ' αυτόν τον τρόπο. Αυτή η τακτική της οικειότητας της απαξίωσης χαρακτηρίζει τους ίδιους. Δείχνει πόσο νέα είναι αυτά που κομίζει στην πολιτική ο κ. Θεοδωράκης. Οσο για τον κ. Μεϊμαράκη, δεν χρειάζεται σχόλιο, οι άνθρωποι του χώρου του δεν το κρύβουν πως είναι κρυπτορατσιστές, αντιφεμινιστές και πως κινούνται στον χώρο του σκοταδισμού.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ΕΛ.ΑΣ. βιάζεται να εκτεθεί
Πολύ γρήγορα κατέληξε η ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν ισχύουν οι εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες επαναπροώθησης Τούρκων στον Εβρο. Ωστόσο έρευνες βασισμένες στη... μορφολογία του εδάφους και την ποσότητα του νερού στον Εβρο...
Η ΕΛ.ΑΣ. βιάζεται να εκτεθεί
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Πολύ δύσκολα τα πράγματα»
Τα μόνα καλά νέα που έφερε για το προσφυγικό ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. Δ. Αβραμόπουλος ήταν η εκταμίευση τη Δευτέρα 3 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των άμεσων αναγκών. Η σύνοδος κορυφής της Τετάρτης θα...
«Πολύ δύσκολα τα πράγματα»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ταυτοποίηση προσφύγων στον Εβρο, αν χρειαστεί
Την προβλεπόμενη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στον Εβρο, στο ενδεχόμενο μαζικής διέλευσης προσφύγων από την Τουρκία, στην περιοχή θα υπάρχουν περιπολίες από τον Στρατό αλλα...
Ταυτοποίηση προσφύγων στον Εβρο, αν χρειαστεί
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πέρασε ο νόμος για την ιθαγένεια
Με διευρυμένη πλειοψηφία από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ ψηφίστηκαν χθες και τα τέσσερα άρθρα του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, για τα οποία είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία προχθές η Χρυσή...
Πέρασε ο νόμος για την ιθαγένεια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τα λαθρο-ρεπορτάζ και η αληθινή εικόνα
Μετά το ρατσιστικό δημοσίευμα της Daily Mail για τους μετανάστες που καταστρέφουν τις διακοπές τουριστών στην Κω, κι ενώ υπάρχει σοβαρό ανθρωπιστικό πρόβλημα για χιλιάδες πρόσφυγες, το υπουργείο...
Τα λαθρο-ρεπορτάζ και η αληθινή εικόνα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ας τελειώσουμε με την ντροπή
Οι τρεις θάνατοι κρατούμενων μεταναστών την περασμένη εβδομάδα (δύο αυτοκτονίες και ένας από παθολογικά αίτια, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις) κινητοποίησαν αμέσως την κυβέρνηση, που επιταχύνει τις...
Ας τελειώσουμε με την ντροπή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας