Με την ευγενική πλην όμως εκκωφαντική για τον τρόπο διαχείρισης του σωφρονιστικού συστήματος επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη επιστολή της, η νέα γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Δήμητρα Λυγούρα, καταδεικνύει το τεράστιο κενό που δημιουργήθηκε όταν το επιτελικό κράτος πραξικοπηματικά αφαίρεσε από το υπουργείο Δικαιοσύνης τον τομέα του σωφρονισμού και τις φυλακές.
Η επιστολή, με ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου 2023, εστάλη στο γραφείο του γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνου Αλεξανδρή, με θέμα: «Παροχή στοιχείων αναφορικά με την επικείμενη τροποποίηση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας». Από το περιεχόμενο της επιστολής προκύπτει ότι όλα όσα σχεδιάζονται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους από τον κ. Φλωρίδη με έγκριση του υπουργικού συμβουλίου σχεδιάστηκαν και θα τεθούν σε διαβούλευση υπό την πλήρη άγνοια του καθ’ ύλην αρμοδίου, δηλαδή της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.
Τεράστιο κενό
Από την πρώτη στιγμή της κατάτμησης του υπουργείου Δικαιοσύνης για λόγους «ποινικού» εντυπωσιασμού, υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από όλο τον νομικό κόσμο, την αντιπολίτευση και φυσικά όλους τους φορείς (ελληνικούς και διεθνείς) προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η «Εφ.Συν.» έχει αναδείξει όλες τις χαοτικές για το σωφρονιστικό σύστημα αποφάσεις, που οφείλονται και στο τεράστιο κενό που δημιουργείται όταν δύο υπουργεία υποχρεώνονται να ταυτιστούν στις επιδιώξεις τους. Πολύ περισσότερο όταν ο ένας κάνοντας τους Ποινικούς Κώδικες λάστιχο επιβάλλει μεσαιωνικού τύπου αντιλήψεις για το Ποινικό Δίκαιο και τον Σωφρονιστικό Κώδικα και ο άλλος τις «λούζεται» στην κυριολεξία.
Παρά λοιπόν τις γνωστές φιλοκυβερνητικές δημοσιογραφικές επευφημίες για τις εικαζόμενες προθέσεις του κ. Φλωρίδη να «πατάξει την ατιμωρησία», με απλό και εύλογο τρόπο η κ. Λυγούρα γράφει στην επίμαχη επιστολή: «Οπως μας έγινε γνωστό στην από 28 Αυγούστου 2023 διμερή συνάντησή μας, έχει δρομολογηθεί και πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση μια σειρά νέων διατάξεων οι οποίες εμπεριέχουν τροποποιήσεις του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις επηρεάζουν ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και κατά συνέπεια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενδεικτικά: η οριζόντια αύξηση των ανώτατων ορίων φυλάκισης και κάθειρξης και των συνολικών ποινών, η δυνατότητα μετατροπής της ποινής φυλάκισης μέχρι δύο (2) ετών σε χρήμα, η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης ποινής που δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος, η δυνατότητα μετατροπής της ποινής φυλάκισης μέχρι δύο (2) ετών σε κοινωφελή εργασία, η κατάργηση των Δικαστικών Συμβουλίων κ.λπ.
Δίχως αμφιβολία, μέρος των προτεινόμενων τροποποιήσεων επιδιώκει την αποτελεσματική αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων και ανταποκρίνεται στο αίτημα για αποδοτικότερη και ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, Ωστόσο, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι μέρος των ανωτέρω προωθούμενων αλλαγών, ιδιαίτερα δεδομένης της αύξησης των ορίων των εκτιόμενων ποινών και αντίστοιχα της μείωσης των ορίων για την αναστολή, την εξαγορά των ποινών και την παροχή κοινωφελούς εργασίας για ποινές έως δύο (2) έτη, ενδεχομένως θα δυσχέραινε το έργο αποσυμφόρησης των Σωφρονιστικών Καταστημάτων της χώρας, με το οποίο -μεταξύ άλλων- έχει επιφορτισθεί η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, και να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα».
Στην ένδοξη εποχή της Σ. Νικολάου δεν αναδείχτηκαν οι τρομακτικές επιπτώσεις της διασποράς του υπουργείου, μια και περισσότερο την απασχόλησαν οι απευθείας αναθέσεις με πρόσχημα την πανδημία, αλλά και η πλήρης αδράνεια κάθε πολιτικής διασφάλισης των δικαιωμάτων και των συνθηκών κράτησης των κρατουμένων. Τώρα όμως που οι ποινές έπιασαν επί Κ. Τσιάρα «ταβάνι» μέσα στον επικοινωνιακό παροξυσμό περί τιμωρίας των εγκληματιών και πάντα συνοδεία του κατασκευασμένου μύθου «Νόμος Παρασκευόπουλου», ο νέος υπουργός ετοιμάζεται να περικόψει δραστικά το διεθνώς αποτελεσματικό μέτρο αναστολής ποινής, αλλά και να καταργήσει τα Δικαστικά Συμβούλια στο όνομα της πάταξης της εγκληματικότητας και της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης. Και στα ζητήματα αυτά έχει σφοδρά αντιδράσει ακόμα και ο φίλιος νομικός κόσμος αλλά και οι παράγοντες της Δικαιοσύνης σε ώτα μη ακουόντων.
Με την επιστολή της η κ. Λυγούρα εκφράζει με τη σειρά της τον φόβο για τις βέβαιες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές οι ανατροπές του Ποινικού Δικαίου στη ζωή των κρατουμένων και φυσικά και των υπαλλήλων των καταστημάτων κράτησης. Η πρόσφατη κινητοποίηση των κρατουμένων στον Δομοκό και όχι μόνο μπορεί να ανεστάλη μετά την επίσκεψη του εισαγγελέα και τις υποσχέσεις που δόθηκαν, αλλά η στέρηση των ελαχιστότατων πλέον δικαιωμάτων των κρατουμένων στην ελπίδα και στη δεύτερη ευκαιρία και ο διαφαινόμενος ακόμα μεγαλύτερος υπερπληθυσμός είναι σοβαροί λόγοι ανησυχίας για την αρμόδια γραμματεία.
Τα Δικαστικά Συμβούλια
Η κ. Λυγούρα ζητά (προκειμένου να διασφαλιστεί η καλή συνεργασία) να πληροφορηθεί από τις υπηρεσίες του άλλου υπουργείου πόσα Δικαστικά Συμβούλια έχουν απαλλακτικά και πόσα παραπεμπτικά (σε δίκη) βουλεύματα το 2022, καταδεικνύοντας με το ερώτημά της τη λαθεμένη επιλογή κατάργησής τους. Ζητά επίσης στοιχεία για τον αριθμό των αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων «κατηγορουμένων Α’ και Β’ βαθμού του έτους 2022 που επιβάλλουν ποινή φυλάκισης αφ’ ενός μέχρι ένα (1) έτος, αφ’ ετέρου από ένα (1) έως δύο (2) έτη και εκ τρίτου άνω των δύο (2) ετών, με σκοπό να υπολογισθεί σε ετήσια βάση η αναμενόμενη αύξηση των νέων κρατουμένων στα Σωφρονιστικά Καταστήματα, μετά την αλλαγή των διατάξεων για αναστολή εκτέλεσης της ποινής, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες περί μετατροπής των σε χρήμα».
Τέλος, ζητά τα δεδομένα για τις εναλλακτικές μορφές έκτισης ποινών το 2022. Ολα αυτά προκειμένου -όπως αναφέρει- να διαμορφώσει η γενική γραμματεία άποψη «ιδίως για ζητήματα που σχετίζονται με αρμοδιότητές μας, καθώς και με πτυχές της καθημερινής λειτουργίας μας. Παρακαλώ όπως εξεταστεί η δυνατότητα να μας αποστείλετε επίσημα το σχέδιο των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».
Η κ. Λυγούρα τα είπε όλα στην επιστολή της ενόσω ο κ. Φλωρίδης υπόσχεται να αλλάξει -κατά βούληση ΜΜΕ και Μαξίμου- ξανά τα φώτα στους Ποινικούς Κώδικες, με όποιες επιπτώσεις κι αν έχει αυτό στις φυλακές, οι οποίες είναι βέβαια... άλλου παπά ευαγγέλιο! Παρεμπιπτόντως, επίκειται και η επίσκεψη της CPT (Επιτροπή Πρόληψης Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης) στη χώρα μας, για τον τακτικό έλεγχο των συνθηκών σε φυλακές και κρατητήρια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας