Αδιευκρίνιστος ήταν μέχρι χτες το βράδυ ο αριθμός των προσφύγων που τυχόν παραμένουν σε νησίδα στον Εβρο στην περιοχή Νέα Βύσσα, καθώς δεν θέλησαν να μεταφερθούν χτες το πρωί πίσω στην Τουρκία από τις τουρκικές αρχές, ενώ είναι άγνωστο αν δεύτερη τουρκική επιχείρηση που είχε προγραμματιστεί για το βράδυ ολοκλήρωσε τη μεταφορά.
Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, η Τουρκία πραγματοποίησε χτες επιχείρηση διάσωσης των προσφύγων, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της Ελλάδας για πρώτη φορά τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, από τους 330 πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στη νησίδα, κάποιοι, άγνωστο πόσοι, επέλεξαν το πρωί να μην επιστρέψουν στην τουρκική ενδοχώρα, φοβούμενοι τυχόν επαναπροώθησή τους στη Συρία από τις τουρκικές αρχές, αλλά να παραμείνουν στη νησίδα με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν στην ελληνική όχθη και να ζητήσουν άσυλο, δικαίωμα που τους αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο.

Φωτογραφίες από την ελληνική όχθη του Εβρου, σύμφωνα με τους πρόσφυγες της νησίδας: απεικονίζονται ένστολοι με όχημα όπως και η συρμάτινη περίφραξη που στήθηκε ακριβώς στην όχθη του ποταμού
Τον εγκλωβισμό των προσφύγων στη νησίδα είχε δημοσιοποιήσει τις προηγούμενες μέρες με αναρτήσεις στο twitter η ομάδα Αlarm Phone, που καταγράφει περιστατικά κινδύνου προσφύγων και μεταναστών σε συνοριακές περιοχές και ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές.
Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του Alarm Phone, τρεις ομάδες προσφύγων, συνολικά 330 άτομα, ανάμεσά τους παιδιά, είχαν εγκλωβιστεί στη νησίδα στη Νέα Βύσσα, κάποιοι για σχεδόν μία εβδομάδα. Πληροφορίες από τους πρόσφυγες ανέφεραν επίσης ότι κάποιοι είχαν επαναπροωθηθεί εκεί με τη βία από τις ελληνικές αρχές στις 3 Ιουνίου, ενώ το Alarm Phone δημοσιοποίησε φωτογραφίες και βίντεο που απεικονίζουν όχημα, πιθανότατα της αστυνομίας, και ένστολους με καλυμμένα τα πρόσωπα στην όχθη του ποταμού, όπως και συρμάτινη περίφραξη που, σύμφωνα με τους πρόσφυγες, στήθηκε στην ελληνική όχθη κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη νησίδα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πριν από μέρες η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού έλεγξε τις συντεταγμένες με βάση τη συνοριακή γραμμή που καθορίζεται στο πρωτόκολλο του 1926 και κατέληξε ότι η νησίδα είναι τουρκική, εξ ου και η Ελλάδα έστειλε ειδοποίηση με ΝΟΤΑΜ στον τριεθνή συνοριακό σταθμό του Καπετάν Αντρέεβο, ζητώντας από την Τουρκία να παρέμβει.
Οι ίδιες πηγές ενημερώνουν ότι οι τουρκικές αρχές απάντησαν το βράδυ της Τρίτης με ΝΟΤΑΜ ότι θα κάνουν επιχείρηση περισυλλογής των προσφύγων στις συντεταγμένες που αναφέρθηκαν, κάτι που έγινε χτες το πρωί, ενώ υπήρξε ειδοποίηση για επανάληψη της επιχείρησης. Η ανταπόκριση της Τουρκίας στο αίτημα της Ελλάδας θεωρείται πρωτόγνωρη, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αντικατοπτρίζει ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον μετά την επανεκλογή Ερντογάν και μια πιθανή ηπιότερη στροφή του προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Είναι επίσης αποτέλεσμα του διαύλου επικοινωνίας που άνοιξε μεταξύ των δύο χωρών με αιχμή την αυξημένη ροή προσφύγων στον Εβρο τις τελευταίες μέρες μετά και τη συνάντηση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών Βασίλη Κασκαρέλη με τον Χακάν Φιντάν στην Αγκυρα το Σάββατο και κυρίως την τηλεφωνική τους επικοινωνία την Τρίτη, λίγες ώρες αφότου ο κ. Φιντάν, πρώην επικεφαλής της τουρκικής ΜΙΤ, είχε αναλάβει καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών.
Παραμένει ωστόσο άγνωστη η τύχη των προσφύγων που τυχόν δεν δέχτηκαν να γυρίσουν στην τουρκική ενδοχώρα και παρέμειναν στη νησίδα ελπίζοντας να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο σε επαγρύπνηση, κάτι που πιθανότατα επιβεβαιώνεται από τις φωτογραφίες που έστειλαν στο Alarm Phone τις τελευταίες ημέρες οι πρόσφυγες.
Οι κυβερνητικές πηγές δεν διευκρινίζουν τι σκοπό έχει η παρουσία ελληνικών δυνάμεων στην ελληνική όχθη του Εβρου και απέναντι σε τι επαγρυπνούν ή αν η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να εμποδίσει διά της βίας μερικές δεκάδες απελπισμένους πρόσφυγες που θέλουν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα.
Με δεδομένο μάλιστα ότι έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, όπως επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές, όπως και ότι η Τουρκία ανταποκρίθηκε στο ελληνικό αίτημα και προχώρησε σε διάσωση όσων προσφύγων το επιθυμούσαν, τότε η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αμύνεται απέναντι σε κάποιου είδους τουρκική προκλητικότητα, ούτε ευσταθούν τα περί δήθεν εργαλειοποίησης των προσφύγων εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης.
Μένει να φανεί αν στην περίπτωση αυτή ή σε ανάλογες περιπτώσεις η υπηρεσιακή κυβέρνηση Σαρμά θα επιδείξει τον αναμενόμενο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και θα δράσει με ανθρωπισμό ή αν θα προχωρήσει σε απροκάλυπτη επίδειξη δύναμης απέναντι σε πρόσφυγες, επενδύοντας στο αντιπροσφυγικό κλίμα που καλλιέργησε στα σύνορα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.