• Αθήνα
    Αραιές νεφώσεις
    22°C 21.0°C / 24.6°C
    3 BF
    58%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    28°C 26.9°C / 28.8°C
    4 BF
    39%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    25°C 24.3°C / 27.0°C
    2 BF
    49%
  • Ιωάννινα
    Αυξημένες νεφώσεις
    26°C 25.9°C / 25.9°C
    2 BF
    38%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    29°C 28.5°C / 28.9°C
    3 BF
    32%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    25°C 25.1°C / 27.0°C
    1 BF
    42%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    23°C 23.4°C / 23.4°C
    1 BF
    31%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    27°C 27.4°C / 27.4°C
    2 BF
    40%
  • Ηράκλειο
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 16.8°C / 18.8°C
    4 BF
    95%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    23°C 22.9°C / 24.6°C
    4 BF
    88%
  • Ερμούπολη
    Αυξημένες νεφώσεις
    18°C 17.8°C / 18.4°C
    3 BF
    88%
  • Σκόπελος
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 22.7°C / 22.9°C
    2 BF
    73%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    26°C 25.9°C / 25.9°C
    2 BF
    41%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    28°C 26.2°C / 27.9°C
    3 BF
    26%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    28°C 25.5°C / 27.7°C
    3 BF
    35%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    25°C 24.8°C / 24.8°C
    2 BF
    57%
  • Χαλκίδα
    Σποραδικές νεφώσεις
    24°C 21.2°C / 24.8°C
    2 BF
    30%
  • Καβάλα
    Αίθριος καιρός
    27°C 24.3°C / 26.6°C
    2 BF
    40%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    26°C 25.8°C / 27.7°C
    2 BF
    52%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    23°C 22.7°C / 22.7°C
    1 BF
    52%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγνοείται η εντολή Μητσοτάκη για την έρευνα

  • A-
  • A+

Αγνοια δηλώνουν τα κυβερνητικά επιτελεία για την ύπαρξη εντολής του Κυριάκου Μητσοτάκη να διερευνηθεί η παράνομη επιχείρηση επαναπροώθησης προσφύγων από το Ελληνικό Λιμενικό στις 11 Απριλίου, επιχείρηση που καταγράφεται λεπτομερώς σε βίντεο που δημοσίευσαν οι New York Times στις 19 Μαΐου, όπως δηλώνουν άγνοια και για τη διεξαγωγή οποιασδήποτε έρευνας.

Στη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη στο CNN το βράδυ της Τρίτης, η δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ τον ρώτησε «αν θα δώσετε εντολή στην κυβέρνησή σας να προβεί σε πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα για το τι συνέβη». Ο τότε απερχόμενος πρωθυπουργός απάντησε κατηγορηματικά: «Το έχω ήδη κάνει, Κριστιάν. Λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη μου αυτό το περιστατικό, ήδη διερευνάται από την κυβέρνηση, για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας».

Ωστόσο, χτες, πέντε μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο και ενώ είχαν μεσολαβήσει πολύ αυστηρές δηλώσεις της Ευρωπαίας επιτρόπου Ιλβα Γιόχανσον και επιστολή της στην ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει το περιστατικό, πηγές του αρχηγείου του Ελληνικού Λιμενικού δήλωναν στην «Εφ.Συν.» άγνοια για οποιαδήποτε σχετική εντολή του απελθόντος πρωθυπουργού και για τη διεξαγωγή οποιασδήποτε σχετικής έρευνας από το Λιμενικό.

Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας μας, πηγές του μεγάρου Μαξίμου παρέπεμπαν για το θέμα στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, χωρίς να διευκρινιστεί γιατί, καθώς το υπουργείο δεν εμπλέκεται επιχειρησιακά σε όσα καταγγέλλονται - το βίντεο απεικονίζει ένστολους να επιβιβάζουν πρόσφυγες σε ταχύπλοο και στη συνέχεια να τους μετεπιβιβάζουν στο σκάφος 617 του Λιμενικού Σώματος που τους εγκαταλείπει σε τουρκικά ύδατα πάνω σε φουσκωτή σχεδία. Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου χωρίς να πάρει απάντηση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα προχωρήσει στη διερεύνηση των περιστατικών επαναπροώθησης, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστή στη συνέχεια η διεξαγωγή σχετικής έρευνας. Στις 19 Αυγούστου 2020, πάλι σε συνέντευξή του στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε «για ένα δημοσίευμα στους New York Times σχετικά με καταγγελίες ότι εσείς, η κυβέρνησή σας, έχετε απελάσει κρυφά περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες, ανθρώπους που ζητούσαν άσυλο, σε περίπου 31 περιστατικά, οδηγώντας τους στα όρια των ελληνικών υδάτων, εγκαταλείποντάς τους σε μη ασφαλείς λέμβους». Τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε αρνηθεί κατηγορηματικά το δημοσίευμα, χωρίς ωστόσο να τεκμηριώσει την άρνησή του, και είχε δηλώσει: «Πάντοτε είμαστε σε επιφυλακή και εάν ποτέ υπάρξει, Κριστιάν, κάποιο περιστατικό ή συμπεριφορά που δεν συνάδει με αυτά που έχουμε πει στο Λιμενικό μας να κάνει, πάντοτε θα ερευνάται».

Εκτοτε, τα τεκμηριωμένα δημοσιεύματα επαναλαμβάνονται στον διεθνή και ελληνικό Τύπο με μεγάλη συχνότητα, ενώ μένουν στον αέρα οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την Ε.Ε. για έρευνα και λογοδοσία.

Εμπλέκουν την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», δόθηκε εντολή έρευνας για το περιστατικό στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ). Σημειώνεται ότι η έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΑΔ στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022 σχετικά με αποκαλύψεις του διεθνούς Τύπου για περιστατικά επαναπροώθησης, επικρίθηκε έντονα για εσφαλμένη μεθοδολογία και προχειρότητα στο χειρισμό των πηγών (δεν πήρε υπόψη μαρτυρίες ανθρώπων που κατήγγειλαν ότι είχαν πέσει θύμα επαναπροώθησης ενώ ενέπλεξε στον έλεγχο του οπτικοακουστικού υλικού τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., η οποία κατηγορείται ότι οργάνωσε και εκτέλεσε ή ανέχθηκε τις επαναπροωθήσεις μαζί με το Λιμενικό ) προκειμένου να διαψεύσει όπως όπως τα δημοσιεύματα και να αναπαράξει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι δε γίνονται επαναπροωθήσεις.  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι... κρυστάλλινες πηγές της ΕΑΔ
Εντελώς αναξιόπιστη η καθυστερημένη έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με πηγές αξιωματικούς σωμάτων ασφαλείας, λιμενικούς, μητροπολίτες και μέλη επιμελητηρίων. Πρόσωπα που εμπλέκονται στις επαναπροωθήσεις...
Οι... κρυστάλλινες πηγές της ΕΑΔ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ΕΑΔ δεν είδε πουθενά επαναπροωθήσεις
Η κυβέρνηση ανέθεσε το έργο στην ΕΑΔ, μολονότι είναι εμφανές ότι δεν διαθέτει τις θεσμικές εγγυήσεις και τον μηχανισμό για να διεξάγει την έρευνα με την απαιτούμενη διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και...
Η ΕΑΔ δεν είδε πουθενά επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η οργάνωση Aegean Boat Report αδειάζει την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τις επαναπροωθήσεις
Η οργάνωση απάντησε ότι τα στοιχεία της θα τα μοιραστεί με ένα φορέα που θα διεξάγει αξιόπιστη έρευνα, «η οποία, λυπούμαστε, απλά δεν θα γίνει και δεν μπορεί να γίνει από την ΕΑΔ».
Η οργάνωση Aegean Boat Report αδειάζει την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οδύνη και οργή ξεφυλλίζοντας τη νέα «Μαύρη Βίβλο των Επαναπροωθήσεων»
Περιστατικά φρίκης από την εφαρμογή εγκληματικών αντιπροσφυγικών πολιτικών με την ανοχή, αν όχι με τη συγκάλυψη, της Κομισιόν.
Οδύνη και οργή ξεφυλλίζοντας τη νέα «Μαύρη Βίβλο των Επαναπροωθήσεων»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
SOS για 28 πρόσφυγες σε νησίδα του Εβρου
Εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Εβρου βρίσκονται από μέρες 28 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 7 γυναίκες και 8 παιδιά, το ένα από τα οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και χρειάζεται άμεσα αντιμετώπιση.
SOS για 28 πρόσφυγες σε νησίδα του Εβρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας