• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 24.6°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 28.8°C
  4 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 27.0°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  3 BF
  32%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 27.0°C
  1 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 18.8°C
  4 BF
  95%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.6°C
  4 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  3 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  41%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  3 BF
  26%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 25.5°C / 27.7°C
  3 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 24.8°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.3°C / 26.6°C
  2 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  52%

Νότης Μηταράκης και Σπύρος Φλογαΐτης

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προεκλογικός μποναμάς Μηταράκη στον Φλογαΐτη

 • A-
 • A+
Προγραμματική συμφωνία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου του γνωστού καθηγητή, ύψους 800.000 ευρώ, στο παρά 5 των εκλογών • Περίεργες συμπτώσεις με πρόσωπα που εμπλέκονται στην υλοποίηση της σύμβασης

Δώρο άλλες 800.000 ευρώ με προγραμματική συμφωνία στο παρά πέντε των εκλογών δίνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (European Public Law Organization - EPLO) του καθηγητή Σπύρου Φλογαΐτη, ο οποίος έχει δεχτεί πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ δημόσιου χρήματος διαχρονικά.

Η προγραμματική συμφωνία, περίληψη της οποίας αναρτήθηκε στη Διαύγεια μόλις 11 μέρες πριν από τις εκλογές, στις 10 Μαΐου, αναθέτει στον EPLO για τρία χρόνια με τη μέθοδο του outsourcing αρμοδιότητες που ανήκουν παραδοσιακά στο κράτος: τη «θωράκιση της θεσμικής μνήμης των υπηρεσιών του υπουργείου», την «υποστήριξη και αξιολόγηση των δράσεων του υπουργείου σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο» και τη «διαρκή εκπαίδευση και ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας του προσωπικού».

Η περίληψη της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ υπουργείου Μετανάστευσης και EPLO

Είναι απορίας άξιο γιατί χρειάζεται να αναλάβει αυτές τις δραστηριότητες ο διεθνής οργανισμός του κ. Φλογαΐτη με το αζημίωτο, όταν το υπουργείο διαθέτει Νομική Υπηρεσία, τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων, τμήμα Πληροφορικής και τμήμα Εκπαίδευσης Προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλου, στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό με τεράστια πείρα και θεσμική μνήμη, αποκτημένη στις δύσκολες συνθήκες του προσφυγικού την τελευταία δεκαετία, ενώ το έργο του υπουργείου το συντρέχουν όχι μόνο άλλοι κρατικοί φορείς, όπως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και ευρωπαϊκοί οργανισμοί, όπως η Υπηρεσία Ασύλου της Ε.Ε. (πρώην ΕASO) και ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA).

Πάτροκλος Γεωργιάδης και Μάρκος Καραβίας

Τα παράδοξα δεν σταματούν εδώ. Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου και του EPLO υπογράφηκε στις 26 Απριλίου, προβλέπει προϋπολογισμό 800.000 από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης 2021-2027 και έγινε στο πλαίσιο της πρόσκλησης 197397/04.04.2023 της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΣΥΔΜΕΥ), της υπηρεσίας που διαχειρίζεται τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού ταμείου για το προσφυγικό. Την πρόσκληση την υπογράφει ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης, στον οποίο μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνσης ΣΥΔΜΕΥ που καταργήθηκε με το Π.Δ. 20 στις 24 Φεβρουαρίου 2023.

Κι εδώ αρχίζουν οι συμπτώσεις. Το βιογραφικό του κ. Γεωργιάδη, δημοσιοποιημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου, αναφέρει ότι πριν διοριστεί γενικός γραμματέας εργαζόταν στον EPLO, με τον οποίο υπέγραψε ο υπουργός Νότης Μηταράκης την προγραμματική σύμβαση για το έργο. Ο κ. Γεωργιάδης εργάστηκε από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2019 στον οργανισμό του κ. Φλογαΐτη ως ειδικός εμπειρογνώμων και σύμβουλος σε θέματα διοίκησης και διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Μάλιστα η εργασιακή σχέση του με τον οργανισμό είναι πολύ παλιότερη: από το 2010 ώς το 2012 ο κ. Γεωργιάδης υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης-εμπειρογνώμων στον οργανισμό, πριν αναλάβει καθήκοντα γενικού γραμματέα στην κυβέρνηση Σαμαρά από το 2012 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014, αρχικά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, και στη συνέχεια στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Μπαίνει κανείς στον πειρασμό να σκεφτεί ένα άλλο παράδοξο: ότι ο κ. Γεωργιάδης μετά τη λήξη της θητείας του θα ήταν ο κατάλληλος να επανέλθει στη θέση του στον EPLO και από εκεί να εκπαιδεύει το προσωπικό του υπουργείου στο οποίο είναι σήμερα γενικός γραμματέας, αν ο νόμος του επιτελικού κράτους δεν απαγόρευε σε γενικούς γραμματείς για δύο χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους να εργάζονται σε φορείς που συναλλάσσονται με το Δημόσιο.

Αλλά οι συμπτώσεις με τον EPLO και το υπουργείο Μετανάστευσης συνεχίζονται. Στην ιστοσελίδα τού EPLO εμφανίζεται να διδάσκει τα τρία μαθήματα της ενότητας διεθνούς περιβάλλοντος (Εισαγωγή στο Διεθνές Δίκαιο, Εισαγωγή στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Εισαγωγή στην Οργάνωση και τη Λειτουργία των Διεθνών Οργανισμών) ο Μάρκος Καραβίας. Πρόκειται για τον πρώην διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου από το 2018 μέχρι τον Απρίλιο του 2021, όταν διορίστηκε σύμβουλος στο γραφείο του υπουργού Νότη Μηταράκη με αντικείμενο το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης. Την 1η Ιανουαρίου 2023 ο κ. Καραβίας διορίστηκε εκ νέου ειδικός σύμβουλος του υπουργού, αυτή τη φορά αμισθί, με την υποχρέωση να παρέχει υπηρεσίες στο ιδιαίτερο γραφείο του, όπως και στα συλλογικά κυβερνητικά όργανα και στις επιτροπές των οποίων προΐσταται. Οι γνώσεις και η εμπειρία του αξιοποιούνται και από τον EPLO.

O κ. Μάρκος Καραβίας, που διορίστηκε την 1 Ιανουαρίου 2023 άμισθος ειδικός σύμβουλος του γραφείου του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφέρεται ως καθηγητής/εκπαιδευτής σε τρεις ενότητες μαθημάτων διεθνούς περιβάλλοντος στον EPLO

Κανείς δεν πάει χαμένος, και σίγουρα όχι ο οργανισμός του καθηγητή Φλογαΐτη, ο οποίος τον Μάρτιο του 2020 εν μέσω πανδημίας υπέγραψε χωριστό μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Μετανάστευσης για παροχή εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης έναντι 30.000 ευρώ τον χρόνο. Μόνο επί κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη, ο EPLO είχε λαμβάνειν άλλα 350.000 ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, 390.000 ευρώ από το υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων και 1,5 εκατομμύριο ευρώ από την περιφερειακή αρχή Γ. Πατούλη. Κι αυτά, πέρα από χρηματοδοτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ διαχρονικά για κτίρια και γη της ΜΚΟ του καθηγητή και μετέπειτα του οργανισμού του. Ενός οργανισμού που αιμοδοτείται σταθερά με πακτωλό δημόσιου χρήματος, ενώ τα στελέχη του εναλλάσσονται σε δημόσιες θέσεις.

* Το αρχικό κείμενο ανέφερε εκ παραδρομής το διεθνή οργανισμό EPLO ως ιδιωτικό. Η διόρθωση έχει συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σόι πάνε οι... μετακλητοί
Ο κ. Μηταράκης αποφάσισε να εξαντλήσει κάθε όριο για να επιβραβεύσει τον μετακλητό διοικητή της ΥΠΥΤ με άλλον έναν διορισμό της τελευταίας στιγμής, αυτή τη φορά στενού συγγενή του.
Σόι πάνε οι... μετακλητοί
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το άσπρο μαύρο από Ν. Μηταράκη για την «Εφ.Συν.» - Η δήλωση του υπουργού και η απάντηση της εφημερίδας
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης έσπευσε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» σχετικά με τις διώξεις κατά των δύο υπερασπιστών δικαιωμάτων, του Παναγιώτη Δημητρά και του Τόμυ Ολσεν.
Το άσπρο μαύρο από Ν. Μηταράκη για την «Εφ.Συν.» - Η δήλωση του υπουργού και η απάντηση της εφημερίδας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ανθρωπιά στο στόχαστρο
Η Αρχή για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος ερευνά τις πηγές χρηματοδότησης και την οικονομική διαχείριση της οργάνωσης HumanRights360 σε σχέση με το βαρύτατο αδίκημα της επιβουλής της ακεραιότητας της χώρας.
Η ανθρωπιά στο στόχαστρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αναζητείται το πόρισμα-φάντασμα
Σε πλήρη αναντιστοιχία με την αρχή της διαφάνειας που ευαγγελίζεται, κινείται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) στο ζήτημα της διερεύνησης των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις, που της ανέθεσε η κυβέρνηση.
Αναζητείται το πόρισμα-φάντασμα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τι απαντά η Aegean Boat Report στην επίθεση Μηταράκη
Για αβάσιμη και εσκεμμένα παραπλανητική επίθεση κατηγορεί τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη η οργάνωση Aegean Boat Report, την οποία αποπειράθηκε να συνδέσει ο υπουργός με δίκτυα διακίνησης...
Τι απαντά η Aegean Boat Report στην επίθεση Μηταράκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε κ. Μηταράκη
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επιλέγει να μην απαντήσει στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», γεγονός που μας υποψιάζει ότι αποδέχεται τα στοιχεία του ρεπορτάζ.
Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε κ. Μηταράκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας