Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υψηλοί τόνοι για το προσφυγικό

Η αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, και ο αν. υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας (δεξιά), στη σύσκεψη της ΚΕΔΕ για το προσφυγικό ζήτημα

ΕUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Υψηλοί τόνοι για το προσφυγικό

  • A-
  • A+

Εκκληση να μη γίνει το προσφυγικό ζήτημα το επίδικο της προεκλογικής περιόδου έκανε στη σχετική σύσκεψη της ΚΕΔΕ η αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τ. Χριστοδουλοπούλου, επισημαίνοντας ότι η αντιπολιτευτική εκμετάλλευση του θέματος ενισχύει εκ των πραγμάτων το νεοναζιστικό κόμμα.

Ωστόσο, από τη σχεδόν εξάωρης διάρκειας σύσκεψη -παρουσία των δημάρχων νησιών που δέχονται το μεγαλύτερο μέρος της προσφυγικής ροής- της κ. Χριστοδουλοπούλου, του αν. υπουργού Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα, και του γ.γ. Μετανάστευσης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Τζ. Φιλιππάκου, δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις.

Διαφάνηκε μάλιστα πως κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση μιλούν μια μάλλον διαφορετική γλώσσα στο θέμα του προσφυγικού, κάτι που ενίοτε δυσκολεύει τη συνεννόηση ακόμα και για τα στοιχειώδη.

Η Τ. Χριστοδουλοπούλου και ο Θ. Δρίτσας χρειάστηκε να εξηγήσουν αρκετές φορές τόσο το γενικό πλαίσιο όσο και επιμέρους ζητήματα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα.

«Είμαστε υποχρεωμένοι από τις διεθνείς συμβάσεις να δεχόμαστε τους πρόσφυγες. Οσοι λένε ότι η κυβέρνηση προκάλεσε την αύξηση της προσφυγικής ροής είτε το λένε σκόπιμα είτε δεν γνωρίζουν τις διεθνείς συνθήκες. Η λογική “δεν χωράνε άλλοι” δεν αποτελεί επιχείρημα για ανθρώπους που προέρχονται από τον πόλεμο. Τι σημαίνει “δεν χωράνε”; Να τους πνίξουμε;», επισήμανε η κ. Χριστοδουλοπούλου και αναφέρθηκε στη διεθνή διάσταση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς οι πρόσφυγες που αναζητούν εργασία φτάνουν τα 52 εκατομμύρια, αριθμός που αγγίζει τα επίπεδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει αριστερή πολιτική στο προσφυγικό, αλλά πολιτική συμμόρφωσης στο διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Από κοινού ο σχεδιασμός

Ως προς την κριτική για έλλειψη σχεδίου διαχείρισης του ζητήματος που δέχθηκε από τους δημάρχους, υπογράμμισε πως το σχέδιο διαμορφώνεται από κοινού με την Αυτοδιοίκηση. Ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αθηναίων, Γ. Καμίνη, για τη συνεισφορά του στη δημιουργία του κέντρου ανοιχτής φιλοξενίας στον Ελαιώνα και τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, για τις προσπάθειες και την ανοχή του.

«Εχουμε καλέσει δήμους και περιφέρειες να βοηθήσουν, αλλά δεν είδαμε κάτι ουσιαστικό, πέρα από τα παραδείγματα που ανέφερα», είπε.

«Το φαινόμενο είναι δυναμικό και όχι στατικό, χρειάζεται τη συνέργεια του λαού και της πολιτείας», επισήμανε ο Θ. Δρίτσας. Αναφέρθηκε στη δυσκολία να δημιουργηθεί μέσα σε 6 μήνες εθνικό σχέδιο δράσης εκ του μηδενός. Παρ’ όλο που το 2014 η προσφυγική ροή ήταν τριπλάσια σε σχέση με το 2013, η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης εξαντλούνταν στην αποτροπή των προσφύγων και τον εγκλεισμό τους.

Σημείωσε, όμως, πως η κυβέρνηση κινείται βάσει σχεδίου, επινοώντας λύσεις για τη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά, για την επιτάχυνση της διαδικασίας ταυτοποίησης (η ταυτοποίηση απαιτεί 13 διοικητικές πράξεις και διαρκεί περίπου ένα μισάωρο για κάθε πρόσφυγα, όπως επισήμανε) και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Υπογράμμισε πως τα σύνορα φυλάσσονται, αλλά η φύλαξη δεν μπορεί να αφορά τους πρόσφυγες, οι οποίοι δεν είναι ούτε εχθροί ούτε εισβολείς, αλλά έχουν δικαίωμα να αναζητήσουν διεθνή προστασία στην Ευρώπη.

Αναφέρθηκε και στον ηρωισμό των μελών του Λιμενικού που έχουν διασώσει περίπου 60.000 πρόσφυγες από τους 200.000 που έφτασαν φέτος στα νησιά, χωρίς να υπάρξουν θύματα, εκτός από ορισμένες δυσάρεστες μεμονωμένες περιπτώσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Φιλιππάκος ανακοίνωσε πως έχει προγραμματιστεί να φτάσει σήμερα στα νησιά κλιμάκιο 20 αστυνομικών για να ενισχύσουν τη διαδικασία ταυτοποίησης και πως θα δοθούν 30 επιπλέον ειδικοί υπολογιστές για την ταυτοποίηση το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, ο κ. Καμίνης έκανε λόγο για «δύο υπουργούς που δεν δεσμεύθηκαν για τίποτε για όσα πρόκειται να γίνουν», εκτιμώντας ότι μετά τις εκλογές «μάλλον δεν θα είναι στη θέση τους». Εξαπέλυσε βέλη κατά του Π. Καμμένου, στηλιτεύοντας την απουσία των Ενόπλων Δυνάμεων από την προσφορά χώρων φιλοξενίας.

Πρότεινε να υπάρξει δίκαιη κατανομή των ροών μέσα στη χώρα, όπως ζητά και η Ελλάδα από την Ευρώπη. «Με λύπη μου ακούω εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης να λένε “εγώ δεν θα δεχθώ ούτε έναν”. Σε ποιον πλανήτη βρίσκονται;», είπε στους δημάρχους.

Ο δήμαρχος Αθηναίων υπονόησε ότι έπειτα από διαμαρτυρίες της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης επελέγη η αλλαγή ρότας του πλοίου «Ελ. Βενιζέλος» από τη συμπρωτεύουσα στην Αθήνα. «Το δρομολόγιο δεν ακυρώθηκε λόγω διαμαρτυριών.

Δεν ζήτησε η Θεσσαλονίκη να μην πάει το πλοίο», απάντησε ο κ. Δρίτσας έπειτα από ώρα, ενώ είχε αποχωρήσει ο κ. Καμίνης. Και ο ίδιος αναφέρθηκε στην απουσία της Αμυνας από την προσφορά χώρων φιλοξενίας. Εντύπωση προκάλεσε η προτροπή του κυβερνητικού στελέχους στην ΚΕΔΕ να ζητήσει η ίδια χώρους από τις Ενοπλες Δυνάμεις για τη φιλοξενία προσφύγων.

Οι δήμαρχοι από την πλευρά τους πρότειναν τη σύσταση διαρκούς επιτροπής παρακολούθησης των μεταναστευτικών ροών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ και των εμπλεκόμενων υπουργείων. Πρότειναν συνάντηση και με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλο, με σκοπό την εξασφάλιση κονδυλίων και τη δημιουργία δομών.

Ζήτησαν καλύτερη ενημέρωση για τις εξελίξεις και το προσφυγικό ζήτημα από την κυβέρνηση. Υπογράμμισαν την ανάγκη συνεργασίας κεντρικής διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, σημείο κοινό με τις αναφορές των υπουργών. «Στο ίδιο καζάνι βράζουμε», ήταν μια από τις φράσεις του κ. Δρίτσα που συζητήθηκε στους διαδρόμους των γραφείων της Ενωσης.

Το απόγευμα αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλο, όπου οι δήμαρχοι επανέλαβαν την επισήμανση για ουσιαστική ανυπαρξία σχεδίου διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο κ. Παυλόπουλος θεώρησε εύλογες τις ανησυχίες τους. Ζήτησε να συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

 

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Πόλεις Αλληλεγγύης» για τους πρόσφυγες
Με τελικό στόχο να περάσει στις πόλεις η αρμοδιότητα της διαδικασίας μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, ξεκίνησε στην Αθήνα το τριήμερο «Social Affairs Forum», με συμμετοχή περισσότερων...
«Πόλεις Αλληλεγγύης» για τους πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αλλη μια μέρα νηστικοί οι πρόσφυγες στην Κω
Από την Κυριακή έχουν να φάνε οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που διαμένουν σε εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο της Κω, καθώς οι μεν αλληλέγγυοι πολίτες σταμάτησαν, όπως είχαν προειδοποιήσει, τη διανομή τροφής, ενώ...
Αλλη μια μέρα νηστικοί οι πρόσφυγες στην Κω
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου ζήτησε τη συμβολή των δήμων
Εκκληση απηύθυνε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, μιλώντας στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στους τοπικούς άρχοντες, ζητώντας αναλογική κατανομή της στέγασης σε...
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου ζήτησε τη συμβολή των δήμων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι αντιδράσεις δεν σταματούν το Προαναχωρησιακό στην Κω
Με διαδικασίες εξπρές προχωρά η κυβέρνηση στη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης στην Κω, εφαρμόζοντας την πολιτική που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας για την...
Οι αντιδράσεις δεν σταματούν το Προαναχωρησιακό στην Κω
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ανάποδα δρομολόγια
Η κυβέρνηση θα ζητήσει από τη FRONTEX να βοηθήσει στη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου απέλασης των μεταναστών χωρίς χαρτιά προς την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Associated Press, το...
Ανάποδα δρομολόγια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Ο Κυρίτσης αρνείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα»
Αρνηση της πραγματικότητας, ψεύδη και ξενοφοβική αντίληψη αποδίδει στον δήμαρχο Κω, Γ. Κυρίτση, ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, απαντώντας στην άρνηση του δημάρχου να λειτουργήσει στο...
«Ο Κυρίτσης αρνείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας