Σωρεία ζητημάτων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγράφουν αναλυτικά το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη εντοπίζονται στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2022-2023.
Στην νέα έκθεση της οργάνωσης γίνεται αναφορά στην καταστολή σε βάρος διαδηλωτών, στην αστυνομική βία και στην ατιμωρησία ακόμα και σε περιστατικά θανάτου, στις επαναπροωθήσεις, στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στις γυναικοκτονίες, στις διώξεις κατά ακτιβιστών και δημοσιογράφων κι άλλα.
«Οι αναφορές για παράνομη χρήση βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτριών/-ών συνεχίστηκαν. Οι επαναπροωθήσεις προσφυγισσών/-ύγων και μεταναστριών/-ών συνεχίστηκαν. Η καταστολή των αρχών εις βάρος των ΜΚΟ που εργάζονται για τη βοήθεια των προσφυγισσών/-ύγων και των μεταναστριών/-ών συνεχίστηκε. Ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που στερείται αποτελεσματικών εγγυήσεων για τα άτομα που υπόκεινται σε παρακολούθηση έγινε νόμος.
Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης στη στρατιωτική θητεία συνεχίστηκαν. Κατατέθηκε συλλογική προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων που περιέγραφε λεπτομερώς τις καταστροφικές επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στην υγεία» αναφέρεται στο εισαγωικό σημείωμα της έκθεσης.
Ειδικά για το κομμάτι της υπερβολικής χρήσης βίας από την αστυνομία κάνει αναφορά στον τραυματισμό του φοιτητή Γιάννη Ντουσάκη, τον περασμένο Μάιο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην έφεση που είχε ασκηθεί κατά πρωτοβάθμιας απόφασης που έκρινε το ελληνικό κράτος υπεύθυνο για τον σοβαρό τραυματισμό του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου από την αστυνομία το 2011.
Τονίζεται επίσης η ατιμωρησία, με αναφορές στο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου και το γεγονός ότι αφέθηκαν ελέυθεροι με όρους οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί τόσο στη συγκεκριμένη υπόθεση όσο και στις δολοφονίες των Ρομά Νίκου Σαμπάνη και Κώστα Φραγκούλη.
Μεγάλο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στο προσφυγικό. Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι ΜΚΟ και δημοσιογράφοι συνέχισαν να αναφέρουν επαναπροωθήσεις και άλλες καταχρήσεις κατά προσφυγισσών/-ύγων και μεταναστριών/-ών στη στεριά και στη θάλασσα.
Επίσης, ότι σε αρκετές περιπτώσεις, ομάδες εγκλωβίστηκαν υπό οδυνηρές συνθήκες σε νησίδες στον Έβρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) διέταξε προσωρινά μέτρα υπέρ των ατόμων και ζήτησε από την Ελλάδα να μην τα απομακρύνει, φέρεται ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης από τις αρχές καθυστέρησαν ή ότι οι άνθρωποι επαναπροωθήθηκαν.
Αναφορά γίνεται και στην απόφαση του ΕΔΔΑ για το ναυάγιο του Φαρμακονησίου, καθώς και στην έξωση χιλιάδων προσφύγων με την κατάργηση του προγράμματος ESTIA, αλλά και στα εμπόδια που συναντούν οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στη δημόσια διοίκηση.
Επιπλέον, επισημαίνονται οι διώξεις σε βάρος ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται αναφορά στις διώξεις του Παναγιώτη Δημητρά απ' το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι, καθώς και της Σάρα Μαρντίνι κι άλλων ακτιβιστών επειδή βοήθησαν πρόσφυγες.
Όσον αφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «τον Δεκέμβριο, το κοινοβούλιο ψήφισε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που στερείτο αποτελεσματικών εγγυήσεων για τα άτομα τα οποία υπόκεινται σε παρακολούθηση και νομιμοποιούσε τη χρήση της κατασκοπευτικής τεχνολογίας από τις αρχές».
Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας