• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 20.9°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 20.1°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 17.7°C
  1 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.8°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.1°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.3°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.7°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.5°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 19.0°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.4°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 18.1°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  89%

Από παλαιότερη κινητοποίηση του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στους δρόμους με τα αμαξίδια

 • A-
 • A+
Μεγάλη κινητοποίηση του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών την Τετάρτη στο Σύνταγμα με βασικά αιτήματα την αύξηση στα επιδόματα, την ενίσχυση για αγορά τεχνολογικών βοηθημάτων και την ελεύθερη επιλογή προσωπικού βοηθού.

Σε πανελλήνια κινητοποίηση την Τετάρτη στις 11.30 στο Σύνταγμα θα προχωρήσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών (ΠΣΠ), ζητώντας να μπει τέλος στη διαχρονική αδιαλλαξία και αδιαφορία για τα ζητήματα των αναπήρων. Εκτός από τα μέλη του συλλόγου, στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν φίλοι, οικογένειες και αλληλέγγυοι πολίτες. Εδώ και μήνες τα μέλη τού ΠΣΠ θεωρούν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και παρά τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα διάφορα συναρμόδια υπουργεία δεν υπήρξε κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Προσβασιμότητα (!) στα μέσα μεταφοράς: Ο ανάπηρος προσπαθεί όπως όπως με το αμαξίδιο να ανέβει τις κυλιόμενες σκάλες

 

Ανάμεσα στα κυριότερα αιτήματα βρίσκεται η γενναία αύξηση στα πενιχρά επιδόματα που λαμβάνουν οι ανάπηροι (από 300 έως 700, περίπου, ευρώ χωρίς καμία αύξηση τα τελευταία 13 χρόνια), με γνώμονα ότι το κόστος ζωής ενός αναπήρου είναι τριπλάσιο από ενός μη αναπήρου.

Επίσης, η δωρεάν κάλυψη ή κάλυψη σε μεγαλύτερο ποσοστό των τεχνολογικών βοηθημάτων, όπως τα αμαξίδια, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν μόνο μικρό ποσοστό για την αγορά τους. Ενδεικτικά, ένα σύγχρονο αμαξίδιο που παρέχει ανεξαρτησία μπορεί να κοστίζει γύρω στα 4.000 ευρώ, με το ασφαλιστικό ταμείο να καλύπτει μόλις τα 1.050 ευρώ. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και η ελεύθερη επιλογή από τον ίδιο τον ανάπηρο «προσωπικού βοηθού» χωρίς διακρίσεις.

Ανεργία - εκπαίδευση

Ο Γιώργος Χρηστάκης, γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών

«Είμαστε άνθρωποι που φέρουμε σωματικές βλάβες. Την αναπηρία μας την επιβάλλει η κοινωνία και η πολιτεία με τα εμπόδια και τις διακρίσεις που υπάρχουν. Πρέπει επιτέλους να ακουστούμε», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Χρηστάκης, γενικός γραμματέας του ΠΣΠ. Από εκεί και πέρα οι ανάπηροι αντιμετωπίζουν ακόμα πολύ σημαντικά ζητήματα στην πρόσβαση στην εργασία, με το ποσοστό της ανεργίας να είναι άνω του 75%, όπως και στην εκπαίδευση, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς μηχανισμοί υποστήριξης για τα παιδιά με κινητικές βλάβες. Τα ζητήματα των αναπήρων είναι θεσμικά κατακερματισμένα καθώς άπτονται όλων των υπουργείων, από τα Παιδείας και Υγείας ώς τα Πολιτισμού και Εργασίας.

Κάποιες εκτιμήσεις μάλιστα ανεβάζουν τον αριθμό των ανθρώπων με διάφορα είδη αναπηρίας στην Ελλάδα κοντά στο 1 εκατομμύριο. «Το ζήτημα αφορά τον περισσότερο κόσμο. Χρειάζεται να δημιουργηθεί μία γενική γραμματεία, ίσως ένα υπουργείο, που να γνωρίζει αυτά τα ζητήματα και να γίνεται ένας σωστός σχεδιασμός», συμπληρώνει ο κ. Χρηστάκης, ενώ χαρακτηρίζει την αναπηρία και ταξικό ζήτημα, καθώς κάποιος με ευνοϊκότερη οικονομική κατάσταση μπορεί να τύχει καλύτερων συνθηκών διαβίωσης.

Τα δικαιώματα των αναπήρων προστατεύονται από συνθήκες του ΟΗΕ και επιταγές της Ε.Ε., ωστόσο η χώρα μας συνεχίζει να βρίσκεται πίσω, παρότι έχουν ενσωματωθεί στη νομοθεσία μας. Οπως μας επισημαίνουν από τον ΠΣΠ, που αριθμεί πάνω από 7.000 μέλη σε όλη τη χώρα, η ελληνική κοινωνία είναι οργανωμένη ώστε να εξυπηρετεί μόνο ικανά σώματα. Οι παραπληγικοί δεν συμπεριλαμβάνονται στους σχεδιασμούς, ενώ οι ελληνικές πόλεις είναι από τις πιο εχθρικές πόλεις στον πλανήτη για άτομα με αμαξίδια και τυφλούς.

Υπάρχει σοβαρό θέμα με τα πεζοδρόμια, την πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε τόπους ψυχαγωγίας κ.ά. «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως σχεδιασμός. Το μόνο που συμβαίνει είναι να φτιάχνουν κάποια στοιχεία προσβασιμότητας στις νέες κατασκευές κατόπιν οδηγιών από πάνω, από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτά όμως εξαντλούνται στο κέντρο των πόλεων και σε κάποιες μεγάλες αγορές. Η προσβασιμότητα δεν ξεκινάει από τις γειτονιές. Πώς θα φτάσει εκεί ο ανάπηρος;» αναρωτιούνται μέλη του ΠΣΠ που μέσω της «Εφ.Συν.» ζητούν επιτέλους ορατότητα.

«Εάν είχαν λυθεί τα ζητήματα των αναπήρων, θα είχαν λυθεί και τα ζητήματα του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας. Οταν λύνεις ένα πιο δύσκολο πρόβλημα, τότε αυτόματα έχει επιλυθεί και το πιο εύκολο. Κάνοντας τη ζωή των αναπήρων πιο εύκολη, γίνεται η ζωή όλων πιο εύκολη», καταλήγει ο κ. Χρηστάκης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες...
Τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές, στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών και με πολλά μέτωπα ανοιχτά στα εργασιακά και όχι μόνο, οι εργαζόμενοι θα βγουν στους δρόμους τη Δευτέρα για να τιμήσουν την Πρωτομαγιά.
Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες...
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σιωπηλή πορεία μνήμης για τα τρανς θύματα
Ο τραγικός κατάλογος των νεκρών περιλαμβάνει 327 δολοφονίες παγκοσμίως και αρκετούς ανεξιχνίαστους θανάτους και αυτοκτονίες, ενώ δεν υπολογίζονται οι θάνατοι τρανς προσώπων που δεν έχουν καταγραφεί.
Σιωπηλή πορεία μνήμης για τα τρανς θύματα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά: ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ρωσία έξω όλοι από την Ουκρανία
Αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση πραγματοποίησαν κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Με αφετηρία τα Προπύλαια, η πορεία είχε τελικό προορισμό έξω από τη Βουλή.
Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά: ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ρωσία έξω όλοι από την Ουκρανία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αντιφασιστικό τείχος ενάντια στη σύναξη ακροδεξιών για τα Ίμια
Στοπ στην ετήσια φιέστα των απανταχού ακροδεξιών για τα Ίμια βάζουν το Σάββατο αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες που απευθύνουν κοινό κάλεσμα για τις 5 το απόγευμα στην πλατεία Ρηγίλλης.
Αντιφασιστικό τείχος ενάντια στη σύναξη ακροδεξιών για τα Ίμια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πρεμιέρα με ξύλο και χημικά
Μπορεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να αποχώρησε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όμως το δόγμα «νόμος, τάξη και καταστολή» δείχνει να παραμένει βασικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής.
Πρεμιέρα με ξύλο και χημικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας