Καταστροφή του εξοπλισμού τους και αυταρχικές συμπεριφορές εναντίον τους καταγγέλλουν τρεις Ελληνες freelancers δημοσιογράφοι-φωτογράφοι (Βίκτωρας Αντωνόπουλος, Κωνσταντίνος Ζήλος και Κυριάκος Φίνας) που πριν από έναν μήνα κάλυψαν τον σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία έχοντας λάβει επίσημη διαπίστευση από το τουρκικό κράτος.
Στις 16 Φεβρουαρίου, ήθελαν να μεταβούν στη Ναρλίκα, μια περιοχή λίγο έξω από το Χατάι, καθώς είχαν πληροφορηθεί για τη δημιουργία μαζικών τάφων. Αφού εντόπισαν το σημείο, δύο στρατιώτες τούς ενημέρωσαν ότι επιτρέπεται να φωτογραφίσουν. Φτάνοντας, ενημερώθηκαν από άτομα που έφεραν διακριτικά ισλαμικής οργάνωσης (σ.σ. μετέπειτα έμαθαν ότι πρόκειται για μέλη της Προεδρίας των Θρησκευτικών Υποθέσεων - diyanet) ότι απαγορεύεται η λήψη εικόνων και ότι δεν επιτρεπόταν να μπουν. Ενας όμως από τους τρεις προχώρησε και φωτογράφισε χωρίς αρχικά να τον σταματήσουν. Ετσι, τρία άτομα (ένας στρατιώτης, ένας αστυνομικός και ένας από την οργάνωση) διέταξαν τους δημοσιογράφους να παραδώσουν τα κινητά και τις κάμερές τους. Το ίδιο συνέβη και σε άλλους δύο Τούρκους δημοσιογράφους που πέταξαν drone. Λίγο μετά, τους ανακοινώθηκε ότι κατάσχονται για τρεις μήνες.
Οι τρεις δημοσιογράφοι-φωτορεπόρτερ ενημέρωσαν αμέσως την ελληνική πρεσβεία. Την επόμενη ημέρα (17 Φεβρουαρίου) τούς ζητήθηκε να επιστρέψουν στο σημείο για να τους δοθεί πίσω ο εξοπλισμός τους. Αφού όντως συνάντησαν άνθρωπο που τους συστήθηκε ως υπεύθυνος επικοινωνίας στα Αδανα, είδαν όλο τους τον εξοπλισμό διαλυμένο, χωρίς κάρτες SD και μπαταρίες στις κάμερες, όπως και χωρίς τις κάρτες sim σε κατασχεθέν κινητό.
Η όλη... εμπειρία στοίχισε περίπου 4.500 ευρώ σε εξοπλισμό και χαμένο υλικό ιδιαίτερης αξίας για τους δημοσιογράφους-φωτογράφους που είχαν μεταβεί με δικά τους έξοδα στην Τουρκία.
Το θέμα πήρε έκταση κι έτσι οι αρχές ενημέρωσαν την ελληνική πρεσβεία στις 19 Φεβρουαρίου ότι θα δοθεί αποζημίωση για τον κατεστραμμένο εξοπλισμό, την οποία οι παθόντες περιμένουν ακόμα. «Μας προξενεί μεγάλη εντύπωση ότι δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να ελέγξουν αν έχουμε όντως φωτογραφίσει τίποτα. Εσπασαν τα πράγματά μας προκαταβολικά, αδιαφορώντας για το τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό εκ των υστέρων για τους ίδιους και το τι μήνυμα στέλνει για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα», καταλήγουν οι τρεις freelancers, οι οποίοι άργησαν να δημοσιοποιήσουν το περιστατικό για να μην υπάρξει εμπλοκή με το θέμα των αποζημιώσεων τις οποίες συνεχίζουν να διεκδικούν.
Τους Ελληνες δημοσιογράφους-φωτογράφους στηρίζει και εκπροσωπεί η τουρκική ΜΚΟ MLSA (Media and Law Studies Association) που ασχολείται με θέματα ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου. Οπως δήλωσε ο διευθυντής της, Βεϊσέλ Οκ, «σε μια εποχή που η αλληλεγγύη και τα μέσα ενημέρωσης είναι τόσο σημαντικά, δεν υπάρχουν νομικά ή ηθικά ερείσματα για την καταστροφή εξοπλισμού δημοσιογράφου. Θα κινηθούμε νομικά για να αποζημιωθούν για τον εξοπλισμό, όπως και για να καταλογιστούν ευθύνες στους υπευθύνους της καταστροφής του».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας